Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

The Bug - ET phone home

5/2-2005

Den ligner en blanding mellem et overjordisk væsen og en forvokset bordtelefon fra sidst i 60-erne. Den er ingen af delene. Skaberne påstås at være mennesker, englændere ifølge manualen. Og nej, jeg fandt heller ikke nogen drejeskive i bunden af denne albino af en grøn marsboer. The Bug er, mildest talt, en farisæer blandt de nye generationer af DAB-radioer. Derfor har den også fortjent et nærmere eftersyn her på eaid.dk.

The Bug levers med:

  • Manual
  • Hurtig startguide
  • Strømforsyning (Med transformer/230V-9V)
  • "The Bug Issue" (Et lille engelsk magasin)
  • Klistermærke til vindue ("I've got the bug")
  • Tatovering ("Bringing life to radio")

Sidstnævnte på listen er et godt sted at starte. Der gik ikke mange minutter fra The Bug var sat i stikket og musikken flød, til jeg var tatoveret på underarmen med sloganet "The Bug, bringing life to radio". Og det er faktisk sandt.

Forførende øjne

Det blev kærlighed ved første blik. Hvornår har du sidst hørt om en radio som du kunne kigge dybt i øjnene - og som gladelig skamflirter med dig? Ja, personligt er jeg jomfruelig urørt og ubeset af tidligere radioer. Indtil The Bug åbnede sine store blå øjne og blinkede kækt til mig med dens højre øje. Fra da af var jeg solgt.

Manualen

Men i gang: Manualen er desværre et sted hvor The Bug mangler lidt for at score topkarakterer. Primært fordi de i alt 34 sider er på engelsk og forlanger af brugeren, at denne er rimeligvis fortrolig med sproget for at få fuldt udbytte. Ellers er manualen ganske brugbar, og bærer selvfølgelig præg af radioens skabere og deres noget alternative tilgang til radio-teknologien. Med følger også en let tilgængelig piktografisk startguide med forklaring af dagligdags brug, og i magasinet "The Bug Issue" kan man læse en tegneseriehistorie, der beskriver hvordan hovedmanden bag designet, Wayne Hemingway, blev involveret. Angiveligt blev han kidnappet til projektet. Aha..

Men altså, det design!

Ja ja, uanset Wayne Hemingways situation, så er han i England også kendt for at have designet dab-radioen PURE EVOKE-1. En yderst populær radio fra den engelske producent PURE DIGITAL - der nu også har The Bug på produktionsbåndet.

Designet vil givetvis være objekt for en kraftig holdningspolarisering. Der vil være dem, der som mig, falder i svime over dette organiske stykke teknologi - og så vil der være dem der bare synes The Bug er et stykke for langt ude på overdrevet og unødvendig i dens ekstravagance. Skåret hårdt igennem, vil man nok kunne placere køberne af The Bug i én af to allerede eksisterende forbrugergrupper: Dem der i forvejen har valgt en Apple computer til og Pc’en fra. Er man til Apples IPod, ja så er man også til dab-radio via The Bug.

Brugskunst. Så langt som til det ord er jeg villig til at gå i denne anmeldelse. Det er kunst på grund af formen, de bløde kurver løber som hos kvinden, og det er brugbart fordi udformningen gør håndteringen intuitiv og let. "Hovedet" med de til tider blinkende øjne i displayet, er bevægeligt i alle retninger. Det giver mulighed for at se direkte på displayet uanset ens placering i forhold til radioen. Står man hen over radioen, kan man se displayet oppe fra, sidder man ved bordet, kan man dreje displayet ned så man er, i bogstaveligste forstand, i øjenhøjde med displayet. Der er med andre ord gode argumenter for at designe The Bug som tilfældet er.

Det grafiske LCD-Display er stort og brugbart med sine 122x32 pixels. Det kan lyde af lidt, men man må huske, at de enkelte pixels er langt større end tilsvarende på en mobiltelefon. Lyset er Blåt, teksten er hvid - og det er et lækkert, kontrastrigt syn. Står radioen på standby, vises klokken ved svag baggrundsbelysning så man kan orientere sig såvel nat som dag.

Giv os flere farver

Det eksemplar redaktionen har haft til test var hvid. Radioen findes der ud over kun i sort, og et ønske herfra kunne derfor være, at den også fandtes i andre farver. For en radio som The Bug, med dens spraglede modtagergrupper, kunne man ønske sig usædvanlige farver som f.eks. pink, mintgrøn og en lys støvblå.

Er det kvalitet?

Ja, materialet synes at være af det bedste. Kabinettet er af plast, men, at bemærke, en tyk og robust af slagsen. Halsen, hvorpå hovedet er monteret, er kraftig og i forkromet stål. Højtalergitrene er ligeledes i modstandsdygtig, forkromet stål der nok skal holde. Navigationen foregår via 12 look-alike forkromede plasticknappet. Alt i alt giver det en rigtig god fornemmelse for kvalitet. Tyngden er rimelig i dette produkt - den er ikke nogen sværvægter, men virker bestemt ikke som en tom beholder. Vægten er 1,4 kg og dimensionerne er 285(B)x250(H)x210(D) mm.

Alternativ navigering

The Bug kan beskrives som et objekt med krop, hals og hoved. Symmetrien i radioen er fuldstændig, hvilket netop er et væsentligt element for begrebet skønhed. Kroppen kan ses som toppen af en torso – med højtalerne som skuldrer og en butterfly kreeret af multitasten i midten og de fire omkringliggende taster. Herunder hænger den store medaljon udgjort af den 6. og sidst tast på kroppen. Yderligere seks taster findes på hovedet; tre på hver side af displayet.

Navigationen er god med disse alternativt placerede taster. Der vil givetvis være brugere, der har brug for at kigge manualen igennem før brug, men selv klarede jeg mig med min intuition til alle radioens almindelige funktioner. Multitasten i midten bruger man til at justere lyden, til at vælge kanal og til at tænde/slukke radioen – de tre mest essentielle behov man kan finde hos en radiolytter, og det er rart at kunne nøjes med én knap til disse funktioner. Multitaster kan være drilagtige, oftest fordi valg skal godkendes ved at trykke tasten i bund uden samtidig at svinge til siderne. På The Bug er det ikke noget nævneværdigt problem, men fra tid til anden kan der godt være lidt slinger i valsen. Dog ikke noget man ikke kan vokse fra som bruger.

De fire omkringliggende taster fungerer fint og er nyttige; her kan man vælge Menu, Record, Info og Autotune. Den nederste, store knap bruges primært til at pause radioudsendelsen og til at spole indtil ca. 5 min. tilbage i den aktuelle radioudsendelse. Desuden bruges tasten til at afbryde alarmen hvis den er sat. Det fungerer fint.

Tasterne på hovedet af The Bug bruges primært til hurtigvalg af indtil 10 forvalgte stationer, og med The Bug indstillet til at vise kanalnavnene ud for tasterne er det let at se hvilken kanal man skifter til.

Og selvfølgelig: Lyden, hvordan er den?

Den er, radioens størrelse taget i betragtning, rigtig god. Det er digital stereolyd der kommer ud af højttalerne, og det er bemærkelsesværdigt hvad de kan præstere af fylde i lydbilledet. Alt efter temperament, er der mulighed for at skifte mellem lydbillederne Flat, BassBoost, Monitor, Studio, Club og Arena. Nogen super bas giver BassBoost ikke, men der er klart mere tyngde sammenlignet med både Flat, Studio og Arena. Jeg er alt rigeligt tilfreds med lyden i The Bug – den er ikke bare skabt til at se ud, den synger også rigtig godt!

Men – der mangler noget!

Ros varer som bekendt sjældent evigt. Og The Bug flyver da heller ikke ind i himlen, da jeg savner muligheden for at lytte almindelig FM/AM-radio. Det er muligt med en del dab-radioer efterhånden, og det burde det også være muligt med The Bug. Ikke mindst fordi jeg netop nu hører almindelig FM-radio på P3. Ja, det giver umiddelbart ingen mening, men det er simpelthen fordi modtagelsen af dab-signalet er for svagt her 5 km. fra vandet på Nordfyn. Det er det ikke alle steder i huset, men her på kontoret i stueplanet er der ingen nåde – Det er ganske umuligt at få The Bug til at åbne munden. Højttalerne er pludselig forstummede, meget til forskel fra 1. etage hvor musikken spiller upåklageligt.

Billedet af mundlamme dab-radioer i yderområderne er dog ret symptomatisk for dab-situation netop nu. Derfor skal lydudfaldene ikke nødvendigvis tilskrives dårlig kvalitet af indmaden i The Bug.

En anden irriterende ting er, at radioen ikke er forberedt til det såkaldte L-bånd. Radioen kan kun modtage dab-radio på Bånd III, hvilket i skrivende stund også er det eneste forekommende i Danmark, men som formentlig vil blive suppleret af L-båndet i de kommende år. Køber man derfor The Bug må man også være forberedt på, at man måske ikke vil være i stand til at høre alle danske dab-stationer i fremtiden.

Til gengæld får du andet og mere end en radio

Hvad radioen mangler af ”almindelig” radio og L-båndsmodtagelse, det vinder den til gengæld ved de muligheder der viser sig på dens bagside. Her finder man en port til SD-kort, en USB-port, optisk udgang, stereo out og stik til hovedtelefon. Det er noget der giver mange muligheder.

Med Et SD-kort i The Bug kan man så let som ingenting optage radiosekvenser i digital stereokvalitet – længdemæssigt kun afgjort ved størrelsen på kortet. Kortet skal man desværre selv anskaffe sig, men det er bestemt værd at overveje da radioens USB-port gør det let at koble radio og computer sammen. Gør man det, vil The Bug opføre sig som et eksternt drev hvor man dels kan hente radiooptagelser ind på computeren og dels lægge musik over på The Bug. Hvis man vil, kan man altså overføre en ordentlig røvfuld musik til radioen, og hvis man ikke kan nøjes med de indbyggede højttalere, koble The Bug op på anlæggets forstærker gennem den optiske udgang. Så burde der være musik for enhver smag – hvis man har en musikorientering der rækker noget ud over Boogieradio, DR Rock og DR Klassisk. Jeg er generelt meget imponeret over de muligheder The Bug giver – faktisk er det efterhånden svært for mig kun at betragte radioen som en radio. Den er mere end det.

Konklusion

Det er muligt, at denne anmeldelse ikke vægter mulige negative sider af The Bug tungt nok. Det må tilskrives begrebet ”kærlighed gør blind” som anmelderen lider uhelbredeligt af pt.

Men skal jeg understrege nogle af de dårlige sider ved The Bug, så vil jeg nævne multitasten, der til stadighed kan bringe mig på glatis. Det kan være lidt irriterende, ligesom det også trækker ned, at radioen ikke er født med FM også – det er rart at have den mulighed, om ikke andet, så fordi DAB-signalet endnu ikke er 100% landsdækkende. Og så ville jeg også gerne have set The Bug understøtte L-båndet og set den i flere farver end sort og hvid.

Men de negative sider opvejes rigeligt af de positive. Vil man høre DAB-radio, ja så er The Bug en beredvillig modtager af det digitale signal. Den er langt bedre til at modtage signalet end mange andre radioer i samme prisklasse.

Designet er uovertruffent og ser ikke bare smart ud – det er også funktionelt smart. Kvaliteten er i top, der er ikke noget at komme efter, sådan som det også er tilfældet med lyden. Den er kræs for øregangen.

Og så er der jo alle de muligheder The Bug fødes med. Mest karakteristisk og anderledes er muligheden for at pause radioudsendelsen, at optage den på SD-hukommelseskort og så i øvrigt overføre den til computeren via The Bugs USB-port. Det er ualmindelig smart, og det bliver næsten rørende fedt når man kobler radioen til anlæggets forstærker med et optisk kabel. Med The Bug er cirklen på det nærmeste sluttet, og det betyder, at jeg kan give karakteren 11 for det der er en usædvanlig selvstændig og selvsikker radio.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Sangean DCR-9
Cambridge Audio Azur 640T
Sangean DPR-15
Pure Elan

Relaterede artikler:
Hvad er en DAB kanal?
Brugbare DAB links
Hvad kan man høre på DAB?
Modtagelse af DAB-signalet     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - The Bug - ET phone home - kamerasiden.dk