Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Sigma EX70-200/2,8 HSM APO

23/4-2007

Tak til Lars Troels, www.larstroels.dk for venlig udlån af artikel.

Som sportsfotograf er en 70-200/2,8 zoom et helt nødvendigt værktøj. Sigma EX70-200/2,8 var således mit allroundobjektiv til denne disciplin. Til sportsfotografering dækker den mit generelle behov for lysstyrke, autofokushastighed, og billedkvalitet generelt.

Det var selvfølgelig fristende at købe en AF-S Nikkor 70-200/2.8 VR hvilket jeg også gjorde i januar 2006. Det er jo altid sådan at man helst vil have det bedst tænkelige, og ingen tvivl om at den originale Nikkor er et helt fantastisk objektiv, men min Sigma klarede sig så godt i praksis at jeg ikke havde travlt med at bytte den. Den var mit eneste ikke originale Nikkor.

Den har fotograferet et utal af superligakampe, danmarksseriekampe o.s.v. i fodbold. Dameligaen og Champions League i kvindeholdbold. Og den har gjort det helt upåklageligt.

Jeg har konstateret, at jeg ofte ikke rigtig har noget nytte af VR billedstabilisering, da motiverne alligevel bevæger sig så hurtigt at jeg normalt skal holde en lukkertid så kort som 1/1000 sek. Jeg anvender den sjældent til stillestående formål, hvor VR rigtig kommer til sin ret.

Den indbyggede HSM-motor, svarer til Nikons SMW, der sidder i AF-S objektiverne, og Canons USM. Det giver hurtigt og lydløs fokusering. Man har mulighed for selv at gribe ind og efterjustere fokuseringen på objektivet, men det synes jeg bare er en pjattet funktion. Der er ingen der kan håndfokusere så godt som kameraets autofokussystem...ingen. Det virker godt og hurtigt med både autofokusmodulerne CAM900 i D70/D100, CAM1300 i D1/F5 og CAM2000 i D2-serien. Jeg vil endda påstå at hvis man vil begynde med sport/action fotografering, bør man helt sikkert købe enten AF-S Nikkor 80-200/2,8, AF-S 70-200/2,8 VR eller Sigma EX 70-200/2,8 HSM APO. Der er flere af de gamle AF-Nikkor 80-200/2,8 til salg hele tiden. Endda til gode priser, dvs. omkring nypris for en Sigma, men de er for langsomme til sportsfotografering.

EX-serien er jo Sigma's professionelle serie og objektivet er også både velbygget og solidt. Jeg har nu brugt det i to år, og både zoomfunktionen og fokuseringen virker stadig som den første dag jeg brugte det. Der er ikke noget med at det bliver slapt eller løst. Det fungerer bare. Samtidig er den specielle overfladebehandling holdbar og fortsætter med at se pæn ud. Det er et troværdigt holdbart professionelt værktøj.

Sigma EX 1,4x og 2,0x APO-Teleconverter

Jeg har brugt begge originale Sigma TC'ere sammen med objektivet, og haft gode resultater med det, men siden skiftet til Nikon D2X med Highspeedcrop-funktionen, der allerede i kameraet/søgeren kan lave 2x cropfaktor, bruger jeg dem ikke så meget længere. Kvalitetstabet når der anvendes teleconverter er mærkbart, men resultatet er i høj grad brugbart. Jeg synes ikke det går nævneværdigt ud over fokushastigheden, måske på CAM900 er 2x TC'en lige voldsomt nok, hvis man vil lave kontinuerlig fokusforfølgelse hele tiden.

Skarphed og kontrast

Til testen har jeg anvendt et Nikon D2X monteret på et stort stabilt stativ (Manfrotto 075 B professional m. manfrotto kuglehoved). Der er anvendt både mirror lockup og selvudløser, altsammen for at eliminere risikoen for at kamerarystelser skulle influere på testens resultater.

Filerne er optaget i jpeg fine formatet, og de relevante interne settings i kameraet er 'Normal' for både skarphed og konstrast. På grund af årstiden er testen lavet indendørs. Lyskilden er en Nikon SB-800.

Selvfølgelig vil alle digitale billeder skulle tilføres en eller anden form for skarphed, for at kompensere for antialias filteret foran sensoren. De efterfølgende 100% crops fremtræder derfor selvfølgelig relativt "bløde", hvilket er helt normalt.

Der er sket nogle småafvigelser i eksponeringen, da der er anvendt en SB-800 og der er forskelle i lysmålingerne, fra optagelse til optagelse. Jeg har valgt ikke at justere dette overhovedet. Filen er helt uberørt, bare beskåret og 'save for web' i kvalitet 'very high'. Man skal derfor tage lidt forbehold for dette og nedenstående billeder giver ikke en stensikker bedømmelse af farver og kontrast.

Referenceobjektiv: Nikkor AF 85/1,8

Nedenstående viser 100% crops af midten af billedfladen fra Nikon D2X optaget i jpeg-fine large. Sharpening og kontrast settings i kamera: Normal


AF-Nikkor 85/1,8 (f/2,8)

AF-Sigma EX 70-200/2,8 HSM APO (f/2,8)

AF-Nikkor 85/1,8 (f/4)

AF-Sigma EX 70-200/2,8 HSM APO (f/4)

AF-Nikkor 85/1,8 (f/5,6)

AF-Sigma EX 70-200/2,8 HSM APO (f/5,6)

Konklusion

Ja det giver jo lidt sig selv. Jeg er rigtig godt tilfreds med objektivet. Ellers havde jeg jo skilt med af med det og købt et AF-S Nikkor i stedet langt tidligere. Selvom en rigtig Nikon-fotograf helst ikke vil findes død med noget uoriginalt i hånden, så brugte jeg altså Sigmaen med stor fornøjelse. Jeg havde på testtidspunktet gerne testet det imod et AF-S Nikkor 70-200/2.8 VR, eller et AF-S 80-200/2.8, men da jeg ikke havde et sådant i min samling på daværende tidspunkt, satte jeg det op imod mit AF-Nikkor 85/1.8 som jo er en skarp og kontrastrig prime....Det måtte være prøvelse nok. Det var dog overraskende at se forskellen på testbilledernes størrelse. Sigmaen var indstillet på 85 mm. på zoomringen, men er tydeligvis på en større brændvidde.

Det viser sig at der er noget forskel fra den vide til den smalle ende. Det er jo tydeligt at den fine kontrast ryger ved fuldt hul (f/2.8). Det bliver også noget blødere, særligt ved 200 mm. Men der er opløsning nok til at der kommer meget fine og skarpe billeder ud af det, når det har fået den rette behandling i Photoshop Unsharp Mask. Allerede fra f/4 er det meget fin billedkvalitet. Og husk på at de ovenstående 100% Crops er fra Nikon D2X, der med sin ekstreme opløsning er ubønhørlig i sine krav til objektiverne. Alt ses når man forstørrer så højt op.

Tilføjelse til konklusionen af 10. januar 2007: (Der er desuden lavet diverse små tilretninger af artiklens substans.)

Forskellen til AF-S Nikkor 70-200/2.8 VR er naturligvis til stede. Det skulle også gerne være tilfældet, når det er den dobbelte pris. Nikkor objektivet er helt skarpt ved alle blænder og alle brændvidder. Derudover kan den kendte Nikon ED kontrast/farve altså ses i billederne. Autofokushastigheden og navnlig præcisionen er også lidt bedre i Nikkor end i Sigma objektivet. Men fotograferer man ikke sport/action professionelt, er det en forskel man kan se bort fra, synes jeg.

Se også testen af AF-S Nikkor 17-55/2.8 IF-ED DX.

Tak til Lars Troels, www.larstroels.dk for venlig udlån af artikel.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Nikon AF-S VR Nikkor 70-200mm F2.8G ED mod Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG Macro
Sigma 28-300mm f3.5-6.3 DG Macro
AF-S Nikkor 17-55/2.8G IF-ED DX

Relaterede artikler:
Brugstest af Canon EF 70-200 f4 L USM

Relaterede indlæg i forum:
Sv. Objektiv er blevet mindre lysfølsomt
Objektiv er blevet mindre lysfølsomt
Hvilket objektiv?
Objektiver til nikon d3000     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Sigma EX70-200/2,8 HSM APO - kamerasiden.dk