Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Sangean DPR-2

12/4-2005

”Har du købt en foodprocessor til din mor?” ...var måske ikke den bemærkning Sangeans reklamefolk havde i tankerne, da de designede indpakningen til deres DPR-2 DAB radio. Alligevel var det reaktionen, der mødte mig, da jeg trådte ind i køkkenet med papkassen i favnen.

Den mellemstore papæske i orange og sølvgrå har da også en slående lighed med hvad, man let kunne forstille sig, der blev brugt til at pakke Braun’s nyeste dampstrygejern. Om det er med vilje er svært at sige. Faktum er dog, at Sangean DPR-2 radioen ville passe fint ind i de fleste køkkener, hvad enten det var for, at holde sig opdateret på eventuelle togforsinkelser om morgenen eller for at følge med i dagens Monkey Business på P3.

I kassen finder vi følgende

  • DAB/FM radio
  • Ledning
  • Manual

Hollandsk, ja... Svensk, ja... Dansk, ?!?

Her får man ikke mere end det absolut nødvendige. Radio, ledning og manual. Men det er også alt hvad man har brug for at komme i gang. Manualen er på engelsk, fransk, spansk, tysk, hollandsk og svensk, men ikke dansk. Den svenske del af manualen er i sit eget lille hæfte på fire foldede og klipsede A4-sider. Den danske distributør har ingen planer om også at tilføje en dansk af slagsen.

Den tynde manual beskriver fint alle aspekter af radioens brug, men kunne sådan set have været sparet væk. Har man før haft en analog radio mellem fingrene, vil man hurtigt finde sig hjemme i DPR-2’s selskab.

Retro eller moderne?

I modsætning til mange andre af de populæreste DAB radioer på markedet, har Sangean valgt ikke at gå retrovejen. Radioens design er holdt i de mere moderne sølvgrå og hvide farver med et stort orange baggrundsbelyst display på fronten. På radioens sølvgrå plastiktop findes alle radioens knapper. Lige over det skråtstillede display er fem hvide stationsknapper placeret. Når skærmens baggrundslys er tændt lyser tallene på disse gult op og forsvinder derfor aldrig i mørket. Radioens perlemor hvide sider brydes kun på den højre af tre store sølvgrå drejeknapper. Bag dem er et stik til høretelefoner diskret placeret.

Det ville være synd at sige, at jeg faldt i svime over DPR-2’eren udseende, men der var nu noget over den jeg godt kunne lide. Alligevel skulle jeg finde sig i mindre positive kommentarer fra kæreste(r) og kvindelige familiemedlemmer. De syntes simpelthen den var for stor og klodset. Der var med andre ord ikke amoriner i luften.

Let at bruge

Hvad der til gengæld overhovedet ikke er klodset er radioens betjening. Brugervenligheden er simpelthen i top. Første gang man tænder radioen, tuner den selv ind og finder alle tilgængelige DAB kanaler. Når de først er fundet, kan man med den store drejeknap på siden ”bladre” igennem stationerne. Når man har fundet hvad man ledte efter, afslutter man blot med et let tryk på drejeknappen, hvorefter den valgte stationer toner frem gennem højtaleren. Lettere kan det vel ikke gøres? I FM tilstand tuner man ligeledes ind på stationerne med drejeknappen.

Under drejeknappen finder vi volumenkontrollen der, i modsætning til mange andre digitale radioer, skal drejes på. En drejeknap slår til hver en tid en trykknap, når det kommer til volumenkontrol. Det er meget lettere og sådan er det bare. Nederst på højre side finder vi toneknappen der indstiller tonelejet på radioudsendelserne. Den er rar at have, men en knap til at indstille basniveauet havde været at foretrække. Den findes nemlig på radioens bagside, i form af en lille kontakt der slår basboost til og fra.

Stort og p?nt display

Det store orange baggrundsbelyste display har fået hæderspladsen på radioen. Dets skrå placering gør det let at aflæse det, hvad enten man står op og skræller kartofler eller sidder ned og skriver e-mails. Baggrundsbelysningen kan tændes og slukkes ved et tryk på en knap. Desværre er denne knap ikke altid lige pålidelig. Trykker man på den med en flad finger, ”dobbeltklikker” den en gang i mellem. Ved det skal forstås, at den tænder for lyset for et splitsekund senere at slukke det igen. Sørger man for at trykke på knappen med spidsen af fingeren, sker dette dog ikke. En rigtig irriterende fejl der ikke hæver kvalitetsindtrykket.

En anden måske lige så irriterende fejl er radioens manglende understøttelse af Æ, Ø og Å. I stedet for den korrekte typografiske gengivelse af vore særegne danske vokaler mødes man med underlige erstatninger. ”Natradio med Søren Thure Milkær” gengives derfor heller ikke helt som her på radioens orange display. Det er et problem Sangeans danske distributør, Hinke A/S, er opmærksom på.

Fin lydkvalitet

DPR-2 radioen er udstyret med en enkelt højtaler på fronten og spiller derfor kun monolyd. Til en køkken- eller skrivebordsradio er dette fint. Har man brug for stereoeffekt kan man altid slutte et sæt højtalere til høretelefonudgangen. Når den er i brug slår fronthøjtaleren automatisk fra. Smart, men alt andet havde også været under al kritik.

Da jeg åbnede op for radioens indre, fandt jeg en halvstor enhed med en effekt på 5W der sørger for en rigtig god lyd, radioens størrelse taget i betragtning. Selv med volumen skruet helt op og basboost slået til, er der ikke den mindste skratten i lyden at spore. Lyden er fyldig og lever op til alt hvad man kunne forvente af en køkkenradio.

Skruer man dog helt ned for volumen, vil man i et stille rum tydeligt kunne høre en summen fra højtaleren. Der er også en smule summen fra andre komponenter der kommer og går. Ikke noget stort problem, men igen en irriterende fejl der heller ikke hæver kvalitetsindtrykket.

Intet L-bånd

I modsætning til hvad www.nordini.dk og enkelte forhandlere på Internettet kan oplyse så understøtter DPR-2 DAB radioen, ifølge Sangeans europæiske hjemmeside, altså ikke L-båndet. Dette er selvfølgelig en skam, da det udelukker radioen fra at gøre brug af de tjenester, der i fremtiden vil blive udbudt på L-båndet. Indtil da er det dog ikke noget, man vil lægge mærke til.

Til gengæld kan radio også modtage og afspille FM signaler. De oldnordiske analoge signaler gik overraskende tydeligt ind. Med RDS funktionen oveni hatten er DPR-2’eren altså også en fuldblods FM radio. En kærkommen mulighed så længe DR stadig er eneste aktør på DAB markedet.

I køkkenet og skoven

Vil man ikke nøjes med at nyde DAB radioens krystalklare toner hjemme ved køkken- eller skriverbordet, kan man også sagtens tage sin DPR-2 DAB radio med på skovtur. Alt hvad der kræves er fire styk Alkaline D-batterier. Sangean opgiver batterilevetiden til 30 timer ved fire timers musik om dagen. Hvorvidt dette skal tages for gode ord nåede jeg dog ikke at efterprøve.

Kvalitetsindtrykket

Som det nok er fremgået af anmeldelsen indtil videre så scorer DPR-2’eren ikke stort på kvalitetsindtrykket. De manglende Æ, Ø og Å’er og den upålidelige baggrundsbelysningsknap er blevet fremhævet. Desværre slutter problemerne ikke her. Den 75 cm. lange teleskopantenne der er monteret på bagsiden har nemlig problemer med at holde sig oprejst. Den er simpelthen for løs i gevindet og dejser om for et godt ord. Da DAB antenner skal stå lodret oprejst for at fange signalet bedst, er det derfor ikke en optimal løsning at læne antennen op af en væg eller lignende.

Andre småting som en smule knirken fra kabinettet når der skrues helt op for lyden og en drejeknap der føles skrøbelig trækker selvfølgelig også ned. Alt i alt er der tale om en håndfuld små irriterende fejl, der let kunne være rettet.

Konklusion

Når alt kommer til alt, står vi med en ganske gedigen køkkenradio, der dog i høj grad skæmmes af en mængde små irriterende fejl, der burde have været rettet for længe siden. De manglende Æ, Ø og Å’er, den løse antenne, den upålidelige baggrundsbelysningsknap og de andre småting kan man hver især fint lære at leve med, men lagt sammen bliver de en plage – og det er synd.

Det er synd fordi selvom DPR-2’eren godt nok ikke er nogen skønhedsdronning, har noget L-bånd eller andre smarte features, så er den en velspillende, transportabel og frem for alt intuitiv køkkenradio med mange gode takter.

Derfor får Sangeans DPR-2 DAB radio karakteren 8.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Sangean DCR-9
Cambridge Audio Azur 640T
Sangean DPR-15
Pure Elan

Relaterede artikler:
Hvad er en DAB kanal?
Brugbare DAB links
Hvad kan man høre på DAB?
Modtagelse af DAB-signalet     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Sangean DPR-2 - kamerasiden.dk