Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Sangean DPR-15

10/5-2005

Digital Audio Broadcasting, Radio på den digitale – fede - måde...

...ja, det er i hvert fald mit umiddelbare indtryk af DAB teknologien, inden jeg åbnede kassen med Sangean DPR-15 DAB radio’en.

Jeg er den type, der straks sætter strøm på nyt legetøj – helst med lynets hast – hvilket denne DAB radio også blev.

I æsken hvori den var pakket, fandt jeg ud over radioen, en lysnetadapter og en manual. Alt sammen så simpelt, at enhver vil kunne tilslutte radioen.

Jeg fik radioen tændt uden først at skulle studere den nærmere for at finde en on/off knap. Knappen er placeret ca. midt på radioen og skiller sig ud ved at være orange.

Når radioen tændes for første gang, bliver man mødt af en auto tune funktion, som blot ”accepteres”. Efter et halvt minuts tid, er der søgt efter tilgængelige radiostationer.

Således er man klar til at kaste sig over DAB’en uden nærmere instruktion.

Til højre på radioen er tre knapper, hvor der på to af dem er to modsatrettede pile, hvilket tydeligt indikerer, at der er her man skifter mellem de forskellige kanaler.

Når man har ”skruet” over på den ønskede kanal, trykkes der på knappen select, som er placeret lige op og ned ad knapperne der vælges med.

Knapperne er monteret med soft touch. Her mener jeg, at man føler, at det hele glider, når man trykker på den. Lækker detalje !!

Ligeledes er volumekontrollen lavet som et drejehjul, som er monteret på siden at radioen, hvilket passer mig fint. Detaljen ved drejehjulet er, at det er pakket ind i et gummigreb, således man føler, at man har godt fat og styr på volumen kontrollen, når den skal betjenes.

Radioen er, som stort set alle andre, udstyret med preset knapper, altså forudindstillede program knapper. Jeg faldt pladask for kanalen DR Soft, hvor der hele tiden spilles soft musik – selvfølgelig ;) Det helt store indtryk, jeg fik, var, at en så lille radio med en enkelt højttaler kan levere lyd i så eksemplarisk kvalitet, at man nærmest fornemmer musikanten i sin egen stue – ja, vil i nok tænke, ham anmelderen er nok blevet betalt for at skrive dette... Men nej, det er faktisk sandheden. Flere af mine gæster nævner faktisk, at de synes denne radio leverer lydkvalitet til UG !!

Skulle man alligevel være så kræsen, at stereo skal opnås, er muligheden for dette gjort mulig ved at radioen er udstyret med en stereo jackudgang på siden, således at man faktisk kan tilslutte den til recieveren hjemme i stuen.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at grundlaget for god lydkvalitet, er et godt signal. For at få et godt signal, kræves en god rækkevidde, hvilket denne radio synes at have. I hvert fald har jeg ikke - selvom jeg har prøvet at bruge radioen steder med umiddelbar dårlig dækning – oplevet ringe rækkevidde, eller dårligt signal som det også hedder... Og dog, hvis antennen ikke er foldet helt ud, kan det blæse lidt i radioen – men der ser jeg dog som legalt.

Med min smag vil jeg kalde radioen for tidsløs. Intet retro og mode design, blot ren stil, der med dens slanke og kompakte design med runde kanter i hvidt og gråt passer ind i de fleste hjem.

Udførelsen er i kraftig plast, som gør, at radioen ikke virker som noget tyndt skrammel og ikke kommer til at virke kold, som nogle af metal gør. Det er efter min mening også en lækker detalje – i hvert fald betyder det for mig meget, når der skal samles et helhedsindtryk.

Batterilevetiden er bestemt også værd at nævne. Efter ca. en uges tid, tog jeg mig sammen til at putte fire stk. D batterier i radioen, således mit nye udstyr var blevet mobilt.

Nu, ca. tre uger efter, kører den stadig på de samme alkaline batterier, uden at rækkevidden er blevet ringere. Ligeledes er lavt batteri indikatoren på radioen endnu ikke begyndt at lyse. Mit estimat vil umiddelbart være, at radioen i gennemsnit har været tændt i ca. 2,5 time om dagen, hvilket bliver til ca 52,5 timer den har kørt på de samme batterier.

Her er det så, at jeg hæfter mig ved, at manualen siger, at der ved et sådan sæt alkaline batterier er til ca. 30 timers afspilning, så synes jeg at blive imponeret.

Displayet

Det er nok radioens svaghed. For selvom der skal deles store roser ud for det store display med store læsevenlige bogstaver, er det ikke optimalt, at displayet kun er oplyst fra den ene side. Dette gør, at modsatte side bliver knap så godt oplyst, hvilket man lægger mærke til, når radioen bruges ud på de timer, hvor tusmørket er faldet på. I mine øjne en designfejl.

Jeg vil også lige kommentere, at kunstner- og titelnavn på det aktuelle musikstykke man hører, selvfølgelig ”kører” hen over displayet, men man skulle nok have overvejet at det ikke skulle foregå så hurtigt som det gør. I hvert fald, har alle, jeg har vist radioen, kommenteret det.

Fremtidssikret?

Nej det mener jeg ikke radioen er. Der er kun bånd 3 radioen understøtter. På sigt vil der blive sendt på L båndet, hvorfor jeg mener det er en mangel, når man skal lægge 1300,- kroner for denne radio i forretningerne.

Det ville også have været en lækker detalje, hvis radioen også understøttede FM båndet som vi kender i dag – så havde den i hvert fald være mere alsidig.

En konklusion af testen af denne DAB radio vil være, at den er meget nem og let at betjene – en manual er unødvendig.

Samtidig er den designet med lækre knapper som er monteret overskueligt på radioen, således man ikke er i tvivl om, hvad de skal bruges til.

Radioen er kompakt, vejer kun 840 gram uden batterier, men er alligevel så robust, at den sagtens kan bruges som mobil radio. Faktisk utrolig handy.

Lyden er i top kvalitet, taget mono højtaleren taget i betragtning. Muligheden for at slutte den til anden lydforstærker er muliggjort – lækker detajle.

Batteri levetien er enestående. Faktisk så enestående, at beskrivelsen i manualen virker som et forsigtigt gæt fra producenten.

Jeg vil tillade mig at bruge udtrykket ”all around DAB radioen” til den kræsne lytter, om denne DAB radio.

Godt og anbefalelsesværdigt produkt !!

Jeg vil tildele radioen karakteren 10.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Sangean DCR-9
Cambridge Audio Azur 640T
Pure Elan
Sangean DPR-2

Relaterede artikler:
Hvad er en DAB kanal?
Brugbare DAB links
Hvad kan man høre på DAB?
Modtagelse af DAB-signalet     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Sangean DPR-15 - kamerasiden.dk