Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Sangean DCR-9

14/5-2005

Livet er fuldt af større og mindre gener. Nogle kan vi undgå, andre er vi tvunget til at leve med. Begreber som skatter, indbetalinger til pensions- og A-kasser samt vaccinationer er alle nødvendige onder, som vi har lært at leve med, da vi ved, at vi ville være langt værre stillet uden. Begrebet ”clockradioer” kan føjes til denne liste, og det er lige netop sådan en af slagsen vi har på testbænken i dag. Modellen hedder Sangean DCR-9 og kan modtage DAB radio.

I kassen finder vi

  • DAB/FM radio
  • Manual
  • Ekstra trådantenne
  • Nøgle til at skifte antenne

Der er sådan set alt, hvad der er brug for og så lidt ekstra. Den teleskopantenne clockradioen har fået monteret fra fabrikken af kan nemlig udskiftes med en medfølgende trådantenne. Det sjove, eller kuriøse om man vil, er dog, at den nøgle der er vedlagt til at skifte antennen med ikke passer til fatningen på teleskopantennen. Den er er med andre ord komplet ubrugelig. Har man brug for at skifte antenne, skal man derfor ud og kigge i sin egen værktøjskasse.

Manualen

Ud over selve radioen og de andre småting finder vi også en manual i bunden af kassen. Manualen er både for DCR-9-modellen, vi har til test, og DCR-209’eren, der er identisk med førnævnte men understøtter L-båndet. Manualen er sådan set udmærket og dækker alle radioens funktioner fornuftig ind. Desværre er den kun på engelsk, fransk, spansk, hollandsk og tysk – altså ikke på dansk. Det kan de fleste sikkert leve med, men er man ikke helt skarpt til det engelske og har ej heller mod på i stedet at prøve sig frem, ja så har man altså et problem.

Storebror og lillebror

Sangeans DCR-9 clockradio har meget til fælles med DPR-2 køkkenradioen, vi testede for nylig. Hvor DPR-2’eren var en mellemstor radio beregnet til køkkenet, kontoret eller skovturen er DCR-9’erens arbejdsområder åbenlyst mere indskrænkede til nærområdet omkring sengen. Lillebroderen, DCR-9, har arvet de fleste af storebroderens funktioner og fået tilføjet et vækkeur.

Begge radioer, samt en del andre, importeres og distribueres i Danmark af firmaet Hinke A/S, der har stor ekspertise i blandt andet antenneproduktion. Hinke A/S er dog ikke direkte involveret i produktionen af Sangean radioerne.

Ingen skønhedsdronning

Den lille sølvgrå clockradio scorer ikke mange points på æstetikken. Med fronten er der gjort et forsøg med plexiglas og kromlignende plastikknapper. Hvor designerne har fået idéen til de to søjler i siderne med krom på toppen er heller ikke til at vide. Det er hverken kønt, frækt eller spændende.

Hvorom alting er, så er knapperne da nemme at komme til. De fleste er placeret på toppen af radioen. Tunerdelen, volumenknapperne og de fem knapper til stations-presets er alle at finde her. Tunerknappen og ”select”-knappen fungerer begge som snoozeknapper. En regulær snoozeknap der ikke var til at undgå ville dog være at foretrække.

Vi har tidligere efterspurgt drejeknapper til volumenkontrollen, men på lige netop en clockradio, hvor man som oftest ligger i sengen og rækker ud efter den, fungerer trykknapper faktisk bedre.

Fem knapper til blandt andet at skifte mellem DAB og FM båndene er placeret på radioens front.

Hvor fa**** aktiverer man alarmen?!?

Betjeningen af DAB og FM delen var lige så fortryllende let at gå til som på storebroderen, DPR-2. Én knap skifter mellem DAB og FM båndene, en anden ”bladrer” mellem stationerne, en tredje vælger den markerede station og endeligt kan stationen gemmes på en af de fem preset-knapper. Så vidt så godt.

Alarmdelen var dog ikke helt så ligetil at finde. Efter et lille minuts frugtesløs klikken frem og tilbage i diverse menuer måtter undertegnet i ren frustration give op. Det kan ikke være rigtigt, at et normalt begavet individ virkelig skal have manualen frem, for at finde radioen hovedfunktion. Da stemningen havde lagt sig, dukkede funktionen dog op efter lidt yderligere klikkeri uden manualens hjælp. Som med så meget andet er det faktisk ikke så svært at gå til, når man vel at mærke lige har fundet ud af det.

Den såkaldte ”sleep timer” aktiveres på samme måde som alarmen. Begrebet dækker over en lille smart funktion, der lader dig bestemme hvor længe radioen skal spille, før den slukker. Rart hvis man gerne vil lulles blidt i søvn af f.eks. DR soft, men ikke ønsker at have radioen kørende hele natten.

Intet L-bånd

I dag har vi DCR-9-modellen på testbænken, der desværre ikke understøtter L-båndet. Et problem man på nuværende tidspunkt absolut intet vil kunne mærke til, da L-båndet endnu ikke er taget i brug. De nuværende DR stationer sender på bånd III. I fremtiden vil flere stationer og tjenester dog blive udbudt på L-båndet, og derfor er DCR-9’eren ikke fremtidssikret. Her skal man i stedet kigger mod den identiske DCR-209-model, hvis eneste forskel er understøttelsen af L-båndet. Den ser dog ikke ud til at være til salg i Danmark endnu.

Båden DAB og FM delen fungerer ellers begge upåklageligt om end den til tider var flere sekunder om at tune ind på en DAB station. SRS-understøttelsen skal også nævnes her.

Bipbipbipbipbip... Bipbipbipbipbip... Bipbipbipbipbip...

Vi er nu nået til det, for en clockradio, vel nok afgørende punkt i denne artikel: Alarmen.

Man har valgmulighederne ”radio” og ”beep”. Der henholdsvis dækker over en blid vækning af en radiostation efter eget valg, eller en brutal opvågnen til lyden af en hidsigt bippende clockradio. Vågner man ikke med det samme tager bippene til i intensitet, til de når et trommehindeflænsende niveau, hvor selv den største syvsover ikke længere kan følge med. Bippene fortsætter indtil man enten trykker sluk eller snooze, eller i hvert fald fem seks minutter. Længere kunne mine ører ikke holde til, selv med en skjorte trykket ned over radioens højtaler. Man skal med andre ord have et mere en almindelig stort sovehjerte for at sove fra DCR-9’erens alarm.

Alligevel har clockradioen en åbenlys mangel, der skriger til himlen om at blive rettet. Der er nemlig ikke noget backupbatteri. Det betyder på almindeligt dansk, at alarmen ikke vil vække dig i tilfælde at strømsvigt. Det værste er næsten, at strømsvigtet er så meget en kliché at ingen vil tro dig, men blot anse det for en dårlig undskyldning Chris fra Chokoladefabrikken kunne have fabrikeret.

Tilfredsstillende lyd

Radioens lyd bærer præg af, at der først og fremmest er tale om en clockradio. Dens fremmeste opgave er at få dig op til tiden og dernæst at agere radio. Derfor er der da heller ingen indstillingsmuligheder for bas og diskantniveau. Der er ikke engang en ”bassboost” knap, som vi ellers tit ser på lignende små radioer.

Alligevel er lyden tydelig og klar, om end den mangler en smule bund. Skruer man volumen op til max, vil man også kunne høre en del forvrængning. Ved almindelig brug er lyden dog meget tilfredsstillende. Radioen kan trods sin beskedne størrelse spille forholdsvis højt.

Et lille problem er dog den hørbare summen fra højtaleren, når der er stille i radioen eller volumen er i bund. Men hvornår har man også en radio tændt uden at den spiller?

Kraftig plastik

På trods af radioens mindre elegante fremtræden føles den gennemført solid. Den uskønne grå plastik bøjer ikke nævneværdigt under pres, og knirkelyde skal man lede længe efter. Teleskopantennen, der var lidt problemer med på Sangeans DPR-2, står rankt og stabilt. Heller ikke de mange plastikknapper skuffer. De klikker skarpt, pålideligt og ikke mindst hver gang.

Det orange LCD display kunne dog godt trænge til en finpudsning. De to dioder i højre side der oplyser displayets lysstyrke kan indstilles på otte niveauer. En smart detalje. Diodernes placering i højre side gør dog, at lyset ikke fordeles jævnt over displayet. Det virker billigt, og så dyre kan to ekstra dioder vel ikke være?

Udmærket clockradio, men heller ikke meget mere

Leder man efter en lækker lille DAB radio til køkkenet eller kontoret at dupere sine venner og kolleger med, så er Sangeans DCR-9 ikke sagen. Den mangler simpelthen det lækkerhedselement, der har solgt iPods og B&O anlæg i tusindvis. Ud over L-båndet og backupbatteriet har radioen ingen åbenlyse mangler. Som en af anmelderne i et bilprogram sagde om BMW’s nyeste model:

”Det er ligesom Müchen – alting virker, men man har ikke lyst til at komme tilbage.”

At sammenligne Sangeans clockradio med en BMW M5 til den forkerte side af en million danske kroner er nok en tilsnigelse, selvom alting virker. Ligesom bilanmelderen ikke faldt for BMW’s kræftværk imponeres jeg heller ikke af Sangeans clockradio. Den har simpelthen ingen charme.

Alligevel kan jeg sagtens anbefale radioen til alle, der blot har brug for en solid clockradio, der understøtter den krystalklare DAB lyd.

Derfor får Sangeans DCR-9 clockradio karakteren 8.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Cambridge Audio Azur 640T
Sangean DPR-15
Pure Elan
Sangean DPR-2

Relaterede artikler:
Hvad er en DAB kanal?
Brugbare DAB links
Hvad kan man høre på DAB?
Modtagelse af DAB-signalet     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Sangean DCR-9 - kamerasiden.dk