Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Pure Evoke-1XT Prestige

3/3-2005

Jeg har efterhånden set en del DAB radioer – nogle pænere end andre. PURE Evoke-1XT Prestige er en af de flotteste radioer, jeg endnu har haft mellem hænderne. Teknologien er pakken ind i et mørkebrunt/rødligt kabinet af valnøddetræ. Den vil pryde ethvert skrivebord eller indgå som et flot element i stuen. Lige nu pynter den i vindueskarmen på mit kontor. Heldigvis.

Modellen, jeg har fået fingre i, er en Prestige udgave af Pure Evoke-1XT og er lavet specielt til møbelkæden John Lewis i England. I Skandinavien har HiFi klubben som de eneste fået et meget begrænset antal. Standard modellen Evoke-1 kommer som en mono-radio. Her er ikke blevet plads til to højttalere. I Prestige modellen medfølger en ekstra højttaler (XT), som tilsluttes til en udgang på bagsiden. Denne højttaler kan også købes separat, så selvom man er i besiddelse af en Evoke-1 model, behøver man ikke at snydes for stereo. Ligeledes er standard modellerne ikke lavet i højglans lakeret valnøddetræ, men i stedet i enten kirsebær eller lys ask.

I kassen

I kassen følger:

  • Radio
  • Højttaler
  • Transformer
  • Engelsk manual.
  • Quick start guide samt diverse papir

Som jeg gav udtryk for i indledningen, er radio og højttaler lavet i et meget luksuriøst materiale. Den har en virkelig flot fremtoning, og for at understrege det luksuriøse, er radioen i kassen pakket ind i en blød og lækker stofpose.

Lidt læsestof

Som nævnt følger der ikke en dansk manual med, i stedet må vi nøjes med en engelsk sag på 10 sider. Den er let læst og med gode illustrationer.

Endnu bedre er faktisk quick start guiden – meget pædagogisk opbygget, og giver en rigtig fin introduktion til radioen. Og faktisk er den meget begrænsede tekst også oversat til bl.a. dansk. Umiddelbart virker det som om, at PURE Evoke-1XT Prestige er en radio, der er meget let at gå til.

Strøm på radioen

Radioen kan ikke køre på batteri, men kun på lysnettet. Tilslutning til dette sker gennem en ekstern netadapter; en ret stor klods, der skal gemmes væk hurtigst muligt.

Jeg får sat den ekstra højttaler til, tændt for radioen og så tuner den ellers. Det tager ikke lang tid, før den har fundet de tilgængelige kanaler og DR Boogie Radio starter. Det lyder godt! Der kan skrues helt op for den, uden der opstår forvrængning – det er i orden.

Displayet lyser op med en mørkeblå baggrund med hvid tekst. Displayet er placeret på forsiden af radioen, hvilket passer mig meget fint. Jeg ved, der i andre test er blevet ytret ønske om, at displayet står skråtstillet, og hvor det ikke er muligt, er placeret i toppen. Jeg foretrækker dog klart denne lodrette position, hvor jeg kan aflæse displayet siddende uden at skulle strække hals. Men smag og behag.

Tid til at surfe

Nu bliver jeg hurtigt træt af at høre Boogie Radio, men heldigvis er det med PURE Evoke-1XT meget let at skifte kanal. Til højre for lydstyrke-knappen sidder endnu en drejeknap, med en påklistret mærkat, hvorpå der står push – den kan fjernes. For at surfe rundt mellem kanalerne drejes frem og tilbage på knappen. På displayet står kanalerne og for at vælge noget nyt at lytte til, trykkes på samme drejeknap. Den slags navigation kan jeg godt lide, i stedet for der spildes tre knapper på frem, tilbage og select, som ellers er typisk for de andre radioer, jeg har set.

Under lydknappen og navigationsknappen er placeret 6 knapper i to rækker til forvalgte kanaler. Under dem er placeret autotune, info, menu og i nederste række standby-knappen samt timer.

Ved et tryk på autotune scanner den Bånd III for kanaler, dog kun i det frekvensspektrum som benyttes til radiokanaler i England. Ønsker man en fuld scanning, skal den holdes inde. Det er kun nødvendigt at autotune en gang, hvilket den i øvrigt gør første gang der sættes strøm på.

Med et tryk på info-knappen skifter man mellem den info, der vises i displayets anden linie. Helt præcist finder man: Program associerede data (f.eks. kunstner og titel) – Program type – navnet på ensemblen (det ”netværk”, den er tilsluttet) - tid og dato – kanal - signalets type, om det er stereo eller mono – signalets kvalitet. Alt i alt tror jeg, at Evoke-1XT Prestige viser alt, der er værd at vise, hvoraf meget af det er ganske unødvendig information for den almindelige bruger. Men en tekniknørd som mig synes jo, det er sjovt...

Jeg savner dog et større display med flere oplysninger på. Hvorfor kan uret ikke stå der samtidig med de øvrige ting?

Radioen giver mulighed for at lade en DAB kanal være både det første og sidste man hører på en dag. Den har nemlig alarm funktion som en almindelig clockradio, men den har også en timer indbygget, så den slukker efter et angivet tidspunkt.

Masser af andre funktioner

Læser man lidt i manualen, finder man ud af at den navigation, som jeg er så glad for, rent faktisk kan udbygges. Fra fabrikken af bliver radiokanaler oplistet i alfabetisk rækkefølge, men i menuen kan man ændre dette, så de mest populære kanaler listes op først, og derefter de mindre populære kanaler. Med populære menes de kanaler, som du lytter mest til. Ønskes det, kan den også automatisk lagre dine yndlingskanaler på preset-knapperne. Smart smart – lidt kunstig intelligens over det!

Bagsiden af radioen

På bagsiden af radioen findes foruden stik til netadapter og højttaler, også stik til høretelefoner, analogt stereostik til forstærker (jack-stik) samt en USB-port! Hvilke muligheder mon sidstnævnte vil åbne?

Stor var skuffelsen, da virkeligheden gik op for mig. USB-forbindelsen skal udelukkende bruges til at software-opdatere radioen – men ok, hvor mange radioer kan man software-opdatere? Jeg har ikke prøvet dette endnu, og på pure-digital.com findes der da heller ikke nogle opdateringer. Men rart at se, at der er tænkt på muligheden for at opdatere.

Mangler

Nu har jeg brugt side op og ned på at rose radioen for dens mange kvaliteter. Desværre har den også nogle mangler, som med garanti vil få en del til at vælge PURE EvokeXT-1 Prestige - og i øvrigt alle Evoke-1 modeller - fra.

For det første er radioen en ren digital radio. Der er således ikke blevet plads til en analog tuner. Det er en egenskab, som vi meget gerne ser i radioer, for selvom det uden tvivl er gode programmer der ligger i DAB-æteren, så vil jeg savne at kunne høre andre kanaler. Det er efter min mening mærkeligt at udlade at implementere denne funktion, specielt når radioen koster 1999,- på Hifiklubben.dk.

En anden ting, der desværre også mangler, er understøttelsen af L-båndet. Lige nu findes DAB på det såkaldte Bånd 3, men i fremtiden kan der ske anvendelse af L-båndet. Således er man ikke helt fremtidssikret med PURE Evoke-1XT. Det er dog de færreste radioer i dag, der understøtter L-båndet.

Ligeledes kan radioen heller ikke kører på batterier, hvilket ellers er typisk for radioer i denne klasse. Mig personligt generer det ikke, men der skal da nok være nogle, der vil savne denne mulighed.

Den ekstra højttaler

Lyden i PURE Evoke-1XT Prestige er som tidligere nævnt rigtig god. Diskanten skærer dog lidt i ørerne, når der skrues højt op, men der er samtidig blevet plads til en god bas-lyd. Radioen hører helt klart til blandt de bedste, hvad angår lydkvalitet.

Med den ekstra højttaler har lytteren desuden mulighed for at lade der være lidt større afstand mellem højttalerne, og dermed få et lidt bedre stereobillede. Ledningen er vel omkring to-tre meter lang og giver altså lidt muligheder. Ledningen er fastgjort til højttaleren og ender i et jack-stik. Ønsker man derfor længere ledning, skal der investeres i en forlængerledning.

Det gør utrolig meget for lydbilledet at få højttalerne væk fra hinanden. I starten brød jeg mig ikke så meget om den løse højttaler, men efter at have hørt forskellen er jeg solgt. Jeg kunne forestille mig, at andre ville ønske to separate højttaler og en modtager del, sådan at højttalerne kunne komme op på hylder at stå. Til min vindueskarm går denne løsning dog rigeligt an.

En anden ting, som absolut bør nævnes, er dens fantastiske evne til at fange DAB signalet! Hvor jeg med et andet testeksemplar havde problemer med at have ordentlig signalstyrke, behøver jeg med denne radio ikke engang slå antennen ud. Nu er den også testet i centrum af Odense, hvor man må forvente at signalet er godt, men det lader at denne radio alligevel har lidt større styrke i antennen. Et stort plus!

Konklusion

Det har uden al tvivl været en fornøjelse at have PURE Evoke-1XT til test, det er en flot radio, der leverer rigtig lækker lydkvalitet i stereo. På trods af det lækre ydre, den gode lyd og den lækre måde at skifte mellem kanaler på, er der dog ting ved radioen der peger i retning af, at de letteste løsninger er valgt.

Hvorfor kan vi ikke få et display i ordentlig størrelse, men skal absolut spises af med et to liniers display? Nuvel, det vil være svært at få plads til et større et uden helt at spolere designet, men jeg er sikker på, det ville kunne lade sig gøre.

Den manglende understøttelse af FM er også meget ærgerlig. Det ville gøre PURE Evoke-1XT til en vinder, men jeg synes det er en så væsentlig mangel, at radioen lander på 9. Er du af den ene alle anden grund ligeglad med FM, kan jeg ikke anbefale denne radio nok. Et rigtig godt stykke håndværk!Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Sangean DCR-9
Cambridge Audio Azur 640T
Sangean DPR-15
Pure Elan

Relaterede artikler:
Hvad er en DAB kanal?
Brugbare DAB links
Hvad kan man høre på DAB?
Modtagelse af DAB-signalet     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Pure Evoke-1XT Prestige - kamerasiden.dk