Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Nokia 7650

23/1-2003

Det umiddelbare indtryk af Nokia 7650 er, at den er stor. Måske ligefrem for stor. Men som med så mange andre tilfælde, viser der sig en god forklaring i mobilens indre. Og med 7650 kommer klicheen om, at det er det indre der tæller, nok engang op til genovervejelse. Selv om målene siger 114 x 56 x 26 mm og vægten er 154 g., bør man ikke blankt afvise denne lidt atypiske mobil.

Mest opsigtsvækkende er nok det indbyggede digitalkamera, med hvilket man kan forevige folk og fæ, og tilmed sende dem videre til andre folk. Fra mobil til mobil. Billederne gemmes i jpeg-format, og opløsningen er op til fornemme 640x480 i ægte farver. Man kan i alt vælge mellem 3 opløsninger, hvoraf den højeste vil kunne tage billeder der fylder mere end 30 kb. Da en del telefoner fra Nokia ikke understøtter MMS beskeder over denne størrelse, skal man derfor være opmærksom på billedets størrelse.

I kamerafunktionen kan man desuden vælge mellem indstillingerne ”Standard”, ”Portræt” og ”Aften”. Sidstnævnte indstilling er interessant, da den fungerer fortræffeligt ved at øge kameraets lysfølsomhed i sådan en grad, at billeder taget indendørs om aftenen bliver både lyse og acceptable. Der er ingen blitz til rådighed, men den førnævnte aftenindstilling udgør et godt alternativ.

Billedmæssigt glæder jeg mig over kvaliteten. Den er bedre end hvad jeg umiddelbart havde forventet af en mobiltelefon med ”påhæftet” digitalkamera. Jeg havde nok regnet med, at kameraet kun var ment som et krydret pift. Sandheden er, at der kan tages rigtig (Nu er alt jo relativt) gode billeder, og det indbyggede kamera falder på ingen måde igennem isen og flopper. Det kan faktisk bruges, og i ledtog med den nye MMS teknologi er kombinationen ”mobiltelefon og digitalkamera” spændende. Dog må jeg påpeje, at det indbyggede kamera på ingen måde kan (eller skal) måles med rigtige digitalkameraer – dertil er 7650’erens negative kvantespring i kvaliteten dog for stort.

Nederst i denne test findes et link til billeder taget i bedst mulige kvaliet med Nokia 7650. Billederne er uredigerede og er ikke komprimerede/optimerede.

Designmæssigt synes jeg Nokia er sluppet hæderligt fra 7650 – det har tydeligvis været lidt af en opgave, at få kamera og mobil til at smelte sammen i en rimelig pakke, men det er lykkedes trods alt. I sit design og sin funktion – som i 7650’eren hænger tæt sammen pga. tastaturets udfoldelige placering, der næsten leder tankerne hen på en Camplet – vil der nok være skeptikere iblandt. Unægtelig er designet kontroversielt, men i mine hænder og fingre fungerer det godt. Kun havde jeg ønsket mig, at det lidt organiske, runde design, der kendetegner 7650 i sammenslået tilstand, også var gennemført med udslået tastatur. Her finder jeg lidt en manglende overensstemmelse, da tastaturet virker lidt andenrangs rent designmæssigt. Det opleves kantet til forskel fra mobilen som helhed.

Funktionelt har jeg dog ingen anke, da tasterne ligger godt og er nemme at benytte til f.eks. SMS. Tillige er der et rigtig godt, hvidt lys i tasterne.

Det grafiske farvedisplay (176 x 208) er jeg godt lun på, det gengiver farverne stærkt og med god kontrast. Farvedisplay, sammenkoblet med joystick-navigering og den nye brugergrænseflade, fungerer rigtig godt. Navigeringen er gjort meget lettere og ligetil forståelig med det nye joystick og den nye brugergrænseflade – Det fungerer i store træk som på en computer med det velkendte skrivebord. Det tiltaler mig, og det er godt set af Nokia, at de har forsynet denne avancerede mobiltelefon med en lettere tilgængelig og mere pædagogisk brugergrænseflade. Det havde været knapt så sjovt at skulle betjene 7650’erens funktioner gennem Nokias gammelkendte menusystem fra f.eks. 8210 og 8310.

Foruden kamera, er der på indholdssiden en hel del andre funktioner der bør nævnes. F.eks. er kalenderen utrolig nyttig og let anvendelig. Opgavelisten fungerer tilsvarende godt, men udmærker sig dog ikke som noget specielt. Med det medfølgende program ”PC Suite til Nokia 7650”, kan man desuden udveksle/opdatere kalenderen på hhv. computer og mobiltelefon. Smart, men det kræver selvfølgelig, at man har et program som f.eks. Microsoft Outlook eller Lotus Notes/Organizer.

I telefonbogen, som på 7650’eren hedder ”Kontakter”, er der en sjov funktion. Man kan nemlig vedhæfte et billede til et bestemt navn og telefonnummer. Således kan man se billeder af navnene i telefonbogen, og ligeledes når de ringer dig op – så toner personen (Eller hvad billedet nu måtte vise) frem på det store farvedisplay. Jeg kan godt lide funktionen, selv om den måske dybest set er unødvendig.

En anden funktion der kan synes unødvendig er Bluetooth. 7650 er Bluetooth-kompatibel, men endnu er det nok få der har glæde af teknologien. Det har ikke været muligt at efterprøve funktionen af Bluetooth i Nokia 7650, men da der findes Bluetooth headsæt på markedet, synes teknologien ikke helt håbløs trods alt.

Noget, som til forskel fra Bluetooth er ligetil anvendeligt, er den infarøde port på 7650’eren. Sådan en er der på mange nye mobiltelefoner, ikke noget nyt her, men det nye er muligheden for at overføre billeder fra og til mobilen. Her er det man finder en stor glæde i en bærbar computer med IR-port, for på den medfølgende CD til 7650’eren finder man programmet ”PC Suite til Nokia 7650”. Nu er den store fornøjelse indenfor rækkevidde, for nu kan man uden problemer downloade og uploade til og fra mobilen. Programmet har flere funktioner, f.eks. ”Sikkerhedskopiering”, ”Kontrolpanel”, ”Datainport og ”Synkronisering”. Alle er de anvendelige, men jeg må indrømme at jeg fandt funktionen ”Billedoverførsel” mest interessant – ikke mindst fordi jeg, som tidligere nævnt, finder billedkvaliteten overraskende god.

Overførslen mellem computer og 7650’er kan i øvrigt også ske via Bluetooth eller kabel.

Til forskel fra bl.a. 6610 og 7210, findes der ikke FM-radio i 7650’eren. Det kan ærge lidt, da en sammensmeltning af mobil, kamera og radio havde været en dejlig ting. Men udviklingen går jo mod sammensmeltning af flere funktioner i ét apparat, så det varer nok ikke mange måneder før et sådant apparat er på tegnebrættet hos Nokia. Måske ligger der allerede en tegning parat.

Hvorom alt er, så kan man jo ikke få alt på én gang, så Nokia er alt eftergivet, at 7650 ikke har FM-radio. Havde de givet mig radioen, havde jeg jo bare forlangt TV’et.

Således kunne man skrive mange ekstra linier om Nokia 7650, men jeg vil mene, at de væsentligste er nævnt ovenfor. Er man interesseret i mobiltelefonens andre finesser, finder du en liste over øvrige funktioner i bunden af denne anmeldelse.

Nokia 7650 er en speciel mobiltelefon, og den første af sin art på markedet. Jeg er dog sikker på, at mange lignende eksperimenter vil finde vej til forbrugeren i kølvandet på denne sammenkobling af digitalkamera og mobiltelefon. 7650 tiltaler mig meget, designet er ”okay” og der er mange spændende – og ikke mindst BRUGBARE funktioner. At kunne tage billeder og sende dem er en brugbar funktion, til forskel fra mange af de andre ”forbedringer” mobilproducenterne påberåber sig – f.eks. polyfoniske ringetoner.

Men jeg har dog en akne, nemlig størrelsen. Den ER stor, især når man går fra en 8310 og til en 7650, der vejer næsten dobbelt så meget og i al fald er dobbelt så stor. Det er et problem for mig, da jeg er kompromiløs mht. størrelsen – den skal kunne være i min bukselomme, det er simpelthen et krav, og i en bukselomme fylder 7650’eren alt… hvis den overhovedet kan være der.

Pga. størrelsen ville jeg aldrig købe 7650, men det udelukker dog ikke en senere forelskelse – når Nokia kommer med nye modeller, der både er mindre og med indbygget digitalkamera. Det glæder jeg mig til, og så vil jeg bede en stille bøn til, at de bevarer og udvikler den grafiske brugergrænseflade og joystick’et fra 7650’eren. Det fungerer nemlig rigtig godt, og derfor får Nokia 7650 3 stjerner. Mindre kan ikke forsvares pga. indhold og design, men omvendt vil 4 og 5 være for meget, når jeg personligt ikke kan affinde mig med størrelsen – men mange andre kan givetvis!

 • Taletid: 2-4 timer
 • Standbytid: 100-150 timer
 • MMS
 • WAP
 • Bluetooth
 • Polyfoniske ringetoner
 • Diktafon/regnemaskine (inkl. Konvertering)
 • Fotoalbum til at gemme billeder i
 • GPRS
 • Dual-band EGSM900/1800
 • Billedopløsning: VGA 640x480 pixels
 • Grafisk farvedisplay: 176x208 pixels [35x41 mm]

Se billedeksemplerDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Sony Xperia Z3 Compact
Samsung D500
Motorola E1000
Nokia 6170

Relaterede artikler:
Tips til e·uploader - Beskæring af billeder
Tips til e·uploader - tilpas billedstørrelsen
Skærmstørrelse på mobiltelefoner
En, to, 2½     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Nokia 7650 - kamerasiden.dk