Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Nokia 6170

17/1-2005

Nokia har hermed præsenteret omverdenen for deres tredje klap-telefon. Sidste år hørte vi ramaskrig i mobilbranchen og blandt kunder da Nokia fremviste 7200 som udover at være Nokias første klap-telefon i Europa også var den var den første mobiltelefon i verden med tekstil covers. For nylig blev Nokia 6260, med vridbar skærm og Symbian sendt på markedet. Og nu har vi så haft chancen for at teste det nye skud på stammen – Nokia 6170.

Hvad finder jeg i æsken?

  • Håndsæt
  • Batteri
  • Oplader
  • Manual
  • CD med software

Da jeg første gang åbnede æsken troede jeg at der manglede et eller andet. Det var en meget sørgelig forestilling jeg blev præsenteret for. Ingen former for headsets, datakabler eller noget i den dur, har Nokia vedlagt med telefonen. Så jeg kan desværre ikke strække ovenstående liste længere end den er.

Førstehåndsindtryk

Nokia beskriver telefonen som elegant, og dette holder også stik når ens øjne glider over telefonen. Hvis man tager telefonen op og vender og drejer den kan man få et lidt andet indtryk. Jeg vil godt have lov til at beskrive den som klumpet elegant, hvis disse to adjektiver da kan beskrive det samme.

Telefonen virker nemlig på en måde elegant, med de meget strømlinede linjer og metal finishen, men på den anden side også klumpet idet den er meget massiv og langt fra tynd. Den er formet som en rektangel og er i det hele taget meget firkantet. Smidig, som f.eks Samsung E700 er det, er derfor ikke en kvalitet Nokia 6170 kan brøste sig af.

Når man får liv i telefonen – menuerne, betjening, daglig brug

Stand-up komikeren Thomas Hartmann sagde engang at farver, når de på et tidspunkt blev for grimme, flygtede ind i hans tantes dagligstue. Om Nokia produktudvikler i samarbejde med Thomas’s tante eller om det er andet der spiller ind skal jeg ikke kunne sige – standard-temaerne i telefonen ligner nemlig i den grad tapetet på en væg der ikke har forandret sig siden 60’erne. Det var absolut ikke noget der faldt i undertegnedes smag, og jeg regner kraftigt med at tema-udskiftning står som nummer 1 på listen over ting, man vil give sig i kast med når man får sin nye Nokia 6170.

Når man bruger Nokia 6170 vil man opleve et menusystem på næsten klassisk Nokia manér. Men også kun næsten! Series40, som Nokias menusystem hedder, har fået en opgradering, som bl.a. byder på større skærm, ændret look på ”skrivebordet”, mulighed for temaer m.m.

Store opdateringer skal man dog lede længe efter, og den større skærm som nu er i en opløsning på 128x160 pixels, mod de hidtidige mål på 128 på hver led, er det, der træder mest frem når man sammenligner. Nokia kalder det ”familiar functionality” eller velkendt funktionalitet på dansk – og det er meget rammende. Er man vant til Nokia, er menu-opdateringen i 6170 ikke noget man vil falde bagover for, når man får telefonen mellem hænderne.

Man har stadig mulighed for at vælge om man vil se menuen i ’gittervisning’ eller ’ listevisning’. Listevisningen, som er Nokias klassiske visning, kan dog ikke anbefales da det gør det hele lidt mere uoverskueligt. Personligt foretrækker jeg gittervisning som giver dig et hurtigt overblik over 3x3 ikoner, men der skal nok være mange der holder sig til det gode gamle Nokia-look.

Til gengæld vil man opleve at navigeringen går legende let og frem for alt hurtigt. Det er en fryd med en telefon hvor der virkelig er knald på navigeringen rundt i menuerne og det må der siges at være i Nokia 6170. Den misser ikke et tastetryk, hverken ved almindelig brug eller hvis man skriver SMS. Jeg mener selv at jeg kan skrive SMS med høj fart, men selv ikke overfor mig giver Nokia 6170 op og ”kommer bagud” med ordene. Det kan jeg nævne rigtig mange andre telefoner der hurtigt gør.

Har Nokia igen eksperimenteret med tastatur-placering, eller er den helt normal?

Det er rigtigt at Nokia godt kan lide at eksperimentere med alternative tastatur-placeringer, men jeg kan dog trøste interesserede med, at det konservative look præger designet på tasterne på Nokia 6170. Der er ingen dikkedarer, og man bliver mødt af store firkantede taster når man klapper telefonen op.

Tasterne, som er lavet i en metal-finish, er en fornøjelse at bruge og jeg må blankt erkende at det er lang tid siden jeg har haft fat i en telefon med så lækre taster – utroligt positivt. Hvis man sender mange SMS’er kan Nokia 6170 snildt bruges som decideret SMS-maskine.

Udover tastaturet finder man også andre knapper på telefonen. Bl.a. en sluk/tænd knap som modsat de fleste andre klap-telefoner er placeret på siden. Det kan virke som en lille ting, men det er rent faktisk smart at man uden videre kan skifte profil på telefonen – eller slukke den hvis det skulle blive nødvendigt. Volumen knappen sidder ligeledes på siden, og selv om den kan virke som en lille detalje er det rent faktisk efterspurgt af mange.

Finnerne har misforstået princippet i aktiv frontklap!

Jeg ved ikke om det er mig der er hysterisk eller hvad, men jeg har igennem hele test-perioden været ved at blive vanvittig over at Nokia tydeligvis har misforstået den ellers så geniale funktion; ”Aktiv Frontklap”

Hvis der er nogen der skulle være i tvivl, er aktiv frontklap når man besvarer telefonen ved bare at åbne klappen. At man med Nokia 6170 skal vente et x antal sekunder før der rent faktisk er hul igennem, og man ikke er helt sikker på hvornår det sker, er i hvert fald nok til at drive mig til vanvid efter ganske få opkald.

Om jeg skal søge hjælp angående mit tydelige tålmodighedsproblem eller jeg nøjes med at slå aktiv frontklap fra og selv trykke på ”besvar-knappen” er vel hip som hap, men jeg kom da i hvert fald ud med det – og det fik et helt punkt helt for sig selv.

Hvordan er skærmen – eller skærmene?

65k, TFT, 128x160 på den primære. Hvis du synes det lyder kryptisk, kan du få en overstættelse her: Den inderste af de 2 skærme som Nokia 6170 er udstyret med har et display der er 128x160 pixels stort, som kan vise 65.536 samtidige farver – og er i øvrigt af TFT typen som viser et skarpere billede, også i sollys. Disse specifikationer er dog intet udover det sædvanlige og er det mindste man kan forvente af en telefon i mellemklassen i dag.

Præstationen er heller ikke ud over det sædvanlige, men absolut ikke dårlig. Hvis man er vant til f.eks. en Nokia 6610i vil man opleve en betydeligt bedre og flottere skærm ved et skifte til Nokia 6170.

Den yderste skærm er selvfølgelig mindre. De specifikke tal hedder 96x65 pixels og 4096 farver. På mini-displayet kan man altid finde ur, batteri- og signalstatus, samt netværk. Hvis du modtager et opkald kan du også hurtigt se hvem der ringer – endda med billede hvis du har fået taget sådan et og tilføjet det til telefonbogen.

Jeg vil gerne downloade spil og ringetoner og andet sjov til Nokia 6170 – kan jeg det?

Ja, downloading af både spil, ringetoner, billeder m.m. er selvfølgeligt muligt, men man må desværre se sig begrænset noget af den uroligt lille hukommelse. Man er tildelt 2,2 MB, som man valgfrit kan benytte til spil, billeder, ringetoner, temaer, kontakter og beskeder. Man skal dog ikke tage mange billeder med det indbyggede kamera før man finder ud af hvor lidt 2,2MB rent faktisk er.

Et par hurtige snapshots, og man er afskåret fra at tage flere. Det er simpelthen for lidt, når man også skal tage hensyn til at man også skal have plads til andet. Man skal på en stor udskiftning af indhold, hvis man vil have plads til lidt af det hele.

Og lidt af det hele er der mulighed for. Udover alm polyfoniske ringetoner, kan du også overføre toner i mp3 og AAC format, og man kan hurtigt blive enige om at de rigtige sange lyder en del bedre end et sølle forsøg på at efterabe en melodi, som polyfoniske ringetoner er i mange tilfælde er.

Telefonen er selvfølgelig også JAVA kompatibel, hvilket giver mulighed for at installere en masse spil, samt applikationer. Igen vil man dog hurtigt opleve at 2,2 MB ikke er ret meget i en telefon idag – og hukommelsesudvidelse med f.eks. MMC eller SD kort er der ikke fundet plads til.

I modsætning til stort set alle andre Series40 telefoner fra Nokia, herunder 7210, 6610i, 3200, 6230 m.fl. indeholder Nokia 6170 ingen radio. Det kan undre at Nokia har valgt at sortere netop denne funktion fra i Nokia 6170, men faktum er at man ingen radio finder i telefonen.

Herunder kan du se eksempler på billeder taget med Nokia 6170

     

Kan jeg bruge telefonen som business telefon, eller er det mere en café telefon?

Helt klart det sidstnævnte. Nokia 6170 henvender sig absolut ikke til business-segmentet. Det sætter f.eks. manglen på Bluetooth en tyk streg under. Hvis man ønsker at synkronisere sin kalender med Outlook er man tvunget til at bruge et datakabel eller Infrarød, som er i mange bærbare, men langsomt forsvinder i takt med at Bluetooth og dennes sidestykker vinder indpas.

Det er efter min mening ikke for meget at forlange Bluetooth i alle telefoner der koster over 2000,- uden abonnement. Denne klasse lægger Nokia 6170 sig let og elegant i og jeg må derfor udtrykke min store skuffelse over manglen på dette i telefonen.

Overførslen af billeder ovenfor er sket gennem infrarød til en Sony Ericsson P900 og videre til en computer via Bluetooth. Langt fra den optimale løsning, og jeg undres stadig hvorfor man vælger at droppe Bluetooth,

E-mail funktionen er dog ikke sparet væk i Nokia 6170. Du har derfor mulighed for at opsætte telefonen til at hente dine e-mails via den indbyggede Pop3-klient. Desværre har Nokia gjort det lidt mere uigennemskueligt at opsætte klienten, hvilket godt kan volde lidt problemer for folk der normalt ikke sætter e-mail op på et hav af telefoner.

Hvad med alternativer?

Hvis man død og pine vil have en klap-telefon, vil jeg anbefale at min kigger nærmere på Samsung E330, som for nylig blev præsenteret af den fremadstormende koreanske producent. Rent teknisk minder telefonen meget om Nokia 6170, men må til gengæld døje med et plastic chassis som aldrig vil være så lækkert og elegant som metal-finishen på Nokia 6170 er. Du kan i øvrigt læse en test af netop Samsung E330 snart her på eaid.dk.

Desværre har vi ikke set et udspil fra Sony Ericsson i længere tid, og man skal derfor nok ikke kigge i den retning.

Nokias fashion-telefon 7260 kunne også være et bud, hvis man godt kan se bort fra klap-looket. Telefonen er meget lig 6170 og er et par hundrede kroner billigere.

Sidst men ikke mindst, kan man også kigge på den kommende 7270 – ligeledes i Nokias fashio-serie. Her får man meget af Nokia 7260’s frække look i en klap-telefon.

Vil man op i den dyre ende, vil jeg anbefale at man tager et kig på Motorola V3 Razr. Den er dog ca dobbelt så dyr – om den er pengene værd vil du kunne læse om meget kort tid her på eaid.dk – vi har nemlig haft produktet til test og vil være klar med en anmeldelse om kort tid.

Opsummering og facts

Nokia 6170 er det jeg normalt vil betragte som en café-telefon, som primært henvender sig til forbrugeren som vil have en flot telefon uden mange dikkedarer. Telefonen mangler desværre mere hukommelse og Bluetooth, og står generelt ikke ud fra mængden funktionsmæssigt.

Til gengæld får du fat i en rigtig flot telefon som kan det, mange kræver af en mobiltelefon; opkald, sms, GPRS, MMS og e-mail.

Den vil uden tvivl gøre sig godt på café-bordet.

Alt i alt kan det konstateres at Nokia 6170 er en lækker telefon i den øverste del af mellem-klassen.

+

Rigtig gode knapper
Lækker metal finish
Utrolig hurtig navigation
Opdateret Series40 system

-

Manglende radio
Manglende Bluetooth
Det sørgelige bud på Aktiv Frontklap
Lidt kedelige menuer, på trods af opdateringenDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Sony Xperia Z3 Compact
Samsung D500
Motorola E1000
Motorola A1000

Relaterede artikler:
Tips til e·uploader - Beskæring af billeder
Tips til e·uploader - tilpas billedstørrelsen
Skærmstørrelse på mobiltelefoner
En, to, 2½     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Nokia 6170 - kamerasiden.dk