Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Nikon AF-S VR Nikkor 70-200mm F2.8G ED mod Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG Macro

21/11-2007

Af Mikael Arendt Laursen. www.optimalfokusering.dk


Præsentation af produktet

Uanset om man er til sportsfotografering eller gerne vil tæt på bandet til en indendørs koncert, så er der brug for en lysstærk tele. Tidligere kunne man spare lidt på pengene og købe Nikons egen 80-200mm F2,8, som ikke længere findes i kataloget. I dag findes dette billigere alternativ ikke længere, så nu er der ingen reelle konkurrenter indenfor Nikons egne produkter til denne 70-200mm F2,8.

Nikon

Dette objektiv er en del af den nyeste generation af Nikons professionelle telezoom med Vibration Reduction (VR), som giver dig mulighed for at håndholde objektivet med op til tre trin længere lukkerhastighed uden at få rystede billeder. Objektivet har også Silent Wave-motor, som giver en hurtig og ret støjsvag, intern AF. Også indeni objektivet finder man spændende dele. Hele fem ED glas-elementer er der blevet plads til blandt objektivets 21 elementer, hvilket skulle betyde minimal CA, høj opløsning og god kontrast. Mindste fokusafstand er 1,5 m ved AF og 1,4 m ved MF. Blænden består af ni blade, og objektivet er forsynet med gummipakninger, der sikrer det mod skader ved let regn. Sammen med objektivet får man de sædvanlige dæksler, en blødt, men rimelig god taske med bæltestrop og skulderrem samt en modlysblænde. Ringen til stativmontage er fastmonteret, men selve holderen til monteringen kan ganske lækkert tages af ringen, hvis man arbejder med objektivet håndholdt. Jeg testede objektivet i den sorte udgave, men ligesom de fleste andre professionelle objektiver fra Nikon fås denne også i en lys grå version. Filterstørrelsen er oppe på voksne 77 mm og med sine ca. 1.430 g er dette ikke nogen letvægter at arbejde med. Prisen er vejl. ca. 15.000 kr. inkl. moms. På nettet kan du måske spare omkring 1.000 kr., men meget billigere findes dette objektiv ikke.

Sigma

Også her er der tale om et professionelt objektiv, som nu er optimeret til digitale spejlreflekskameraer (hvad det så end vil sige). Med en længde på 185 mm er Sigma’en 30 mm kortere og 125 g lettere end Nikon’en, hvilket man tydeligt kan mærke, når man arbejder med de to objektiver. Sigma’en virker ganske enkelt mere kompakt og dermed umiddelbart lidt lettere at håndtere. Modsat Nikon har Sigma valgt at spare et VR-system væk, hvilket naturligvis er en ulempe i den direkte sammenligning. Objektivet er udstyret med et antal SLD- og ELD-elementer, intern fokusering og en imponerende nærgrænse på 1,0 m. Fokusmotoren er af den meget støjsvage HSM-type. Blænden består som hos Nikon af 9 blade. Et stort minus ved dette objektiv er den dårligt udførte stativholder, som sidder rigtig dumt i forhold til zoom-ringen. Jeg måtte afmontere ringen så snart, det var muligt, da jeg ellers nærmest fik fingrene i klemme i den! En ærgerlig detalje, som helt sikkert vil genere i daglig brug. Ellers medfølger en fin, blød taske, der faktisk beskytter objektivet meget fint, diverse dæksler og en modlysblænde, der let monteres på objektivet. Den vejl. pris er angivet til ca. 10.000 kr. inkl. moms, men man kan af og til finde den til omkring 7.000 kr. i diverse netbutikker, hvorved prisen er omkring det halve af, hvad den testede Nikon koster.

Byggekvalitet

Nikon

Med det samme, man får dette objektiv i hænderne, oplever man den fornemme kvalitet. Alt fungerer helt fantastisk let og lækkert! Objektivet er lavet i magnesium og virker nærmest som det perfekte supplement til kameraer som Nikons egen D200, som denne test er lavet med. Selvom vægten sammen med kameraet er betragtelig – især når kameraet er monteret med batterigreb – ligger kombinationen godt i hånden og er på alle måder i balance. Fokusringen kører ubesværet og præcist, hvilket også gælder zoom-ringen, som jeg ikke selv har oplevet bedre på noget objektiv. Den interne zoom kører let og den mekaniske kvalitet virker 100 % overbevisende.  Yderst på objektivet er der tre små knapper, som kan bruges til at låse AF, hvilket i nogle situationer er ganske smart. Ind mod kameraet finder man så knapperne til indstilling af objektivets øvrige funktioner. Knappen til valget mellem M/A og M kender vi efterhånden fra ganske mange objektiver, og i praksis står denne oftest på M/A. Så er der mulighed for at begrænse fokusafstanden til 2,5 m for at minimere fokusbevægelsen inde i objektivet. Udmærket idé, da mange motiver vil befinde sig på længere afstand. Til sidste finder de to knapper til VR, som kan slås til og fra og indstillet til Normal eller Active. Og så er der den lækre stativmontering, som er et lille kapitel for sig. Ringen er fastmonteret på objektivet og kan naturligvis drejes 90 grader. Men selve monteringssoklen kan afmonteres ved at løste en drejeknap og derefter trykke en lille sikringsknap tilbage. Det fungerer simpelthen helt perfekt! Jeg har aldrig set en bedre løsning end denne! Det virker sikker og let, så man uden problemer kan skifte fra brug med eller uden stativ. Stor ros til Nikon for denne løsning! Modlysblænden er i kraftig plast og monteres ubesværet i dens fatning på objektivet. Når den skal afmonteres, skal man lige trykke en lille knap ind, hvilket også fungerer fint. Hvis man på nogen måde skal kritisere kvaliteten af dette objektiv, kunne knapperne til de sekundære funktioner godt være lidt lettere at gå til. Ikke at det er en væsentligt problem, men de går ret fast og man skal lige vænne sig til deres placering. Man skal lige koncentrere sig om at finde den rigtige af de fire tætsiddende knapper, når man vil slå fx VR til eller fra. Den medfølgende taske er ikke, som man kunne ønske sig, lavet som en fast taske, men trods dette virker det, som om den giver en udmærket beskyttelse til indholdet ved almindeligt brug. Desuden vil mange ejere af et objektiv som dette nok have en god taske fra Lowepro eller tilsvarende producenter, hvorfor Nikons egen taske næppe vil blive brugt af ret mange. Til slut skal det lige nævnes, at Nikon har lavet dette objektiv med en lille gummipakning ved bajonetten, så den slutter helt tæt til kameraet, hvilket naturligvis er en fordel, hvis man render i en byge.

Billeder taget med Nikkor 70-200mm f2.8. Klik på billederne for at se dem i stort format i vort galleri.

Sigma


Også her oplever man med det samme, at der er tale om et objektiv til seriøse brugere. Der er en fin balance i objektivet, som uden stativholderen er rigtig godt at arbejde med. Fokusringen fungerer upåklageligt, men fokuseringen kører ikke helt så lækkert som hos konkurrenten. Hvad zoom-ringen angår er denne forskel endda større endnu. Ikke at Sigma’en ikke fungerer godt – Nikon’en fungerer bare en tand bedre. Men i det store og hele kan man ikke klage over den mekaniske kvalitet hos Sigma. Da der ikke er noget stabiliseringssystem eller andet, der skal kunne slås til og fra, er der ingen knapper at finde på det elegante Sigma-objektiv. Blænden indstilles i dag via kameraet, hvorfor der altså bare er en zoom- og en fokus-ring. Meget enkelt og pænt. Som nævnt har Sigma desværre lavet en forfærdelig stativholder, som næsten uanset hvad er til gene for brugeren. Monteret på et stativ er den lettere irriterende, mens den er utålelig, når man arbejder håndholdt med objektivet! Det ville glæde mig, om Sigma ville lave en ny holder som option til alle dem, der allerede har købt objektivet – det er det mindste, man kan forlange! Som hos Nikon er den medfølgende taske af en blød kvalitet, men objektivet står bedre fast i denne taske, hvorfor den for mig har en reelt større værdi end Nikons. Alligevel vil jeg tro, at de fleste brugere har en anden taske, som objektivet typisk vil blive transporteret i, hvorfor dette trods alt er af mindre betydning.

Billeder taget med Sigma 70-200mm f2.8. Klik på billederne for at se dem i stort format i vort galleri.

 

Teknisk kvalitet

Begge objektiver fortegner en lille smule ved 70 mm (tøndefortegning), og ved begge objektiver er denne fortegning væk både ved 135 og 200 mm. Problemet må siges at være minimalt både hos Nikon og Sigma. Kigger man på vignettering, linserefleksioner og kromatisk aberration er begge disse objektiver så godt som fejlfrie. Alle billeder står klart og flot helt ud i hjørnerne under almindelige betingelser.

Jeg fotograferer ganske ofte til koncerter i haller o.lign, hvor lysforholdene generelt er meget svingende og til tider ret dårlige. I den forbindelse har jeg naturligvis selv overvejet at anskaffe netop et af disse to lysstærke tele-zoom-objektiver. Desværre kunne jeg ikke teste Nikon’en under disse betingelser, men jeg havde mulighed for at arbejde med Sigma’en til en koncert i Forum Horsen. Desværre var dette ikke en så god oplevelse, som jeg havde forventet. Efter ganske kort tid skiftede jeg tilbage til min Nikon 85mm F1.8, som tegner superskarpt og fokuserer lynhurtigt. Jeg var skuffet over Sigma’ens præstationer både hvad angår fokusering i det ret mørke lokale med skiftende scenelys og dens skarphed under disse forhold. Da jeg ikke havde Nikon’en med, kunne jeg desværre ikke teste den under samme betingelser, men mine oplevelser med Nikon’en i andre sammenhænge peger i retning af, at den er det bedre bud her.

Klik på de små /images/testcenter/nikonvsigma herunder for at se billederne i stor størrelse i vort galleri, så du selv kan vurdere skarpheden på et stationært motiv..

Nikkor ved 70mm, f8 Nikkor ved 135mm, f8 Nikkor ved 200mm, f8
Sigma ved 70mm, f8 Sigma ved 135mm, f8 Sigma ved 200mm, f8
Se flere testbilleder taget med de to objektiver i vort galleri: Nikon - Sigma

 

Skarphed

Generelt er der tale om to højtydende og gode objektiver, som i mange situationer vil dække den professionelle fotografs behov. AF fungerer godt både hos Nikon og Sigma, når der er tale om stillestående motiver i godt lys. Men Nikon klarer sig generelt noget bedre i de situationer, hvor motivet kan drille lidt. Sigma’en bliver oftere tvunget ud i situationer, hvor fokusen har svært ved at finde motivet. Desuden tog jeg næsten ingen uskarpe billeder af motiver i bevægelse med Nikon, mens ca. halvdelen af billederne blev sorteret fra hos Sigma. Der var tale om biler, der kørte med almindelig hastighed i bymæssig bebyggelse og kameraets fokus sat på kontinuerlig fokusering. Efter min vurdering er Sigma derfor ikke det oplagte valg for fx sportsfotografen, der ofte har med motiver i meget hurtig bevægelse at gøre. På dette felt er Nikon en klasse bedre. Andre testere har vurderet Sigma’en noget mere positivt på dette område, så måske det lånte objektiv ikke var 100 % perfekt?

AF-test Sigma. Klik på billedet for at se det i stort format i vort galleri. AF-test Nikkor. Klik på billedet for at se det i stort format i vort galleri.

Konklusion

Da disse to objektiver ikke er testet samtidig, skal denne konklusion nok tages med et lille forbehold. Alligevel ville jeg ikke selv være i tvivl om mit valg, hvis jeg i dag skulle købe et af disse to objektiver. Nikon er hurtigere, tegner skarpere og fungerer efter min mening lidt bedre på alle områder. Den virker mere robust, er i perfekt balance sammen med mit kamera og er bare lækkert at arbejde med! Sigma’en fungerer også godt, men bliver lettere presset. Jeg fotograferer tit til koncerter og ellers meget gerne til motorsport, hvorfor jeg ikke umiddelbart ville tage af sted med en Sigma i tasken.

Så er der det med prisen, for her er forskellen for alvor stor – og denne gang klar til Sigma’ens fordel. Den koster omtrent det halve af den tilsvarende Nikon, og det vil være et væsentligt argument for mange. Om det er det rigtige valg for dig, kan du kun selv vurdere. Prøv gerne begge objektiver, hvis det er muligt for dig at låne dem, og test dem under de betingelser, som du typisk arbejder under. Er du tilfreds med den billigste, så tøv ikke og køb den med det samme. Men oplever du samme svagheder, som denne test giver udtryk for, skal du overveje dit valg meget nøje. Jeg vil personligt hellere spare sammen i et halvt år ekstra og få det helt rigtige værktøj frem for at ærgre mig over billedkvaliteten i det daglige. Men altså, valget er dit!


Se billeder taget med kameraet i vores galleri.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

Se billeder taget med kameraet i vores galleri

Relaterede test:
Sigma 28-300mm f3.5-6.3 DG Macro
Sigma EX70-200/2,8 HSM APO
AF-S Nikkor 17-55/2.8G IF-ED DX

Relaterede artikler:
Brugstest af Canon EF 70-200 f4 L USM

Relaterede indlæg i forum:
Sv. Objektiv er blevet mindre lysfølsomt
Objektiv er blevet mindre lysfølsomt
Hvilket objektiv?
Objektiver til nikon d3000     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Nikon AF-S VR Nikkor 70-200mm F2.8G ED mod Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG Macro - kamerasiden.dk