Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Motorola A1000

16/1-2005

Samarbejdet mellem udbyderen 3 og producenten Motorola har givet denne fantommodel Motorola A1000. Med et nyudbygget 3G-net i ryggen har vi sat Motorolas flagskib i stævne.

Førstehåndsindtryk

Glæden var stor da Motorola A1000 kom ind af døren, og da den tilmed fandt 3G dækning i min hjemstavn ville lykken ingen ende tage. 3 har udbygget deres 3G dækning til at også dække mindre byer, som i mit tilfælde med omkring 7000 indbyggere. Et initiativ, som jeg kun kan lovprise – Godt gået 3. Motorolaen virker meget lille ved første øjekast, specielt med forgængeren A925 i baghovedet. Den er solidt bygget og har en rigtig fin størrelse. Største delen af telefonen er dækket af den trykfølsomme skærm. Generelt virker telefonen meget kompakt, og rustet til enhver opgave. Det er utroligt hvor hurtigt udviklingen indenfor 3G telefoner er gået, hvis man sammenligner med udviklingen i blandt GSM telefoner. En udvikling som vi på eaid.dk glæder os til at følge tæt.

Indhold

I kassen fra Motorola fandt jeg følgende:

  • Telefon
  • Batteri
  • Stylus
  • Headset (1 hørebøf)
  • Lader
  • USB-datakabel
  • Bordholder med mulighed for tilslutning af datakabel og lader
  • Manual(dansk og svensk)
  • Software

Generelt må man sige at standard tilbehøret fra Motorola er vidt rækkende, og man behøver ikke yderligere investeringer. Dog kunne jeg godt have ønsket mig et par ekstra pegeredskaber, da de er ret nemme at smide væk. I øvrigt fungerer den ene som var med optimalt.

Skærmen

Skærmen er absolut lækker, den præsterer 65.000 farver ved den høje opløsning på 208x320 pixels. Den høje opløsning gør det muligt at skabe et overblik på telefonen. Dog bliver nogle elementer hurtigt for små til den trykfølsomme skærm, men så kan den indbyggede zoom funktion benyttes. Netop zoom funktionen er en god opfindelse. Den kan nemlig opsættes individuelt for menupunkterne og kan herved nemt tilpasses. Endvidere kan man hurtigt se en hjemmeside i fuld skærm, ved at benytte en genvejs-knap over skærmen. Dvs. alle menuer, batteriindikator mv. er væk. Funktionen er meget brugbar, når der surfes på det rigtige internet.

Menuen

Menuen er organiseret i 2 planer. De mest nødvendige genveje findes horisontalt øverst på telefonen. Disse menuer er der altid adgang til, medmindre man vælger at bruge fuldskærmsmuligheden. Den fulde menu kan man få adgang til øverst i højre hjørne, og er meget overskuelig opbygget. Telefonens Symbian menu er lidt anderledes end dem vi kender fra Nokia, dog fungerer det på nogenlunde samme måde. Navigation fungerer via den trykfølsomme skærm, da telefonen er meget fattig på taster. Menuen kan dog styres via joysticket, som kan bevæges i 8 forskellige retninger.

AGPS og 3Guru

A1000 er udstyret med en funktionalitet, som bliver kaldet AGPS. Denne gør det muligt at lokalisere mobiltelefonen indenfor et område på få hundrede meter. På Motorola A1000 fungerer dette ved hjælp fra 3Guru, som dog virkede meget ustabilt. Oftest havde jeg problemer med at lokalisere mig selv, da serveren ikke var tilgængelig. Endvidere oplevede jeg 2 gange at blive lokaliseret midt i Københavns Havn, hvilket ca. var 350 km. skudt ved siden af. Dog havde jeg omkring 5-7 heldige lokaliseringer, hvor jeg blev korrekt lokaliseret. Det skal lige nævnes at funktionen koster 3 kr. at benytte på nuværende tidspunkt.

Ifølge 3 er de i gang med at finde en mere stabil udbyder til denne funktionalitet, hvilket da også må siges at være nødvendigt. Dog ser jeg mange muligheder i teknologien i fremtiden, måske i samarbejde med programmer som Tomtom og herved opnå navigation i mobilen?

3 portalen

3 Portalen er et sted fuld af funktioner. Der er alt fra nyhederne(sågar også med vejrudsigt) til skjult kamera. Dog koster langt de fleste klip omkring 5 kr. for ikke-guld abonnenter, hvilket hurtigt gør det til en dyr fornøjelse. Efter min mening skulle det være billigere, eller gratis at benytte langt de fleste stationer på portalen. Ved at tage forholdsvis høje priser, dræber de lidt deres eget koncept. Men set fra et forretningsmæssigt synspunkt skal de store tilskud også tjenes ind et sted.

Kan en sådan avanceret telefon også ringe?

Ja, naturligvis kan telefonen det. Når du ønsker at foretage et opkald kommer et tastatur, som vi kender det, frem på skærmen. Herefter kan man nemt indtaste nummeret og vælge om man ønsker almindelig telefoni eller videotelefoni. Begge dele fungerer rigtig godt på telefonen. Endvidere er det også muligt at bruge den håndfri funktion uden brug af videotelefoni. Det er smart at man kan lade telefonen ligge på bordet, alt i mens der gennemføres en samtale.

Kameraerne

Telefonen er udstyret med 2 kameraer. Kameraet bag på præsterer 1,2 megapixel, hvilket er hvad man kan forvente af en telefon som A1000. Telefonen tager udmærkede billeder, som kvalitetsmæssig ligger tæt på Nokia 7610 og Nokia 6670. Kameraet som er beregnet til videotelefoni er i VGA kvalitet, og klarer opgaven fremragende. Kameraerne har mange ekstra funktioner såsom rammer, farvesammensætning mv. Endvidere kan man nemt redigere videre på telefonen, efter billederne er taget.

Kompatibel med Word, Excel og Powerpoint

Ja, du læste rigtigt. Telefonen formår at fremvise dokumenter fra de ovenstående tre programmer. Den høje opløsning på telefonen gør det muligt at få et nogenlunde overblik over ens dokument. Jeg overførte bl.a. en 20 siders rapport til telefonen, som den uden tøven nemt åbnede.

Kalenderen

Kalenderen er dejlig overskuelig både med dags-, uge-, og månedsvisning. Det er nemt at tilføje emner og slette dem igen. Den er opbygget som en alm. dagligdagskalender, og minder meget om den vi kender fra Outlook. Kalenderen i A1000 er et professionelt brugbart stykke værktøj.

Som sidefunktion til kalenderen finder man en god lommeregner. Lommeregneren kan ingen tricky ting, men den trykfølsomme skærm giver muligheder. Det ligner en ganske almindelig lommeregner, som er meget nem at bruge også med tommelfingeren.

SMS

I nutidens mobiltelefoner bliver en efterhånden så basal funktion som SMS mere og mere vigtig. Der forskes stadig i nye inputformer, og med den trykfølsomme skærm er mulighederne store. Der er dog ikke muligheder i A1000, som ikke er set før på markedet. Til tekstindtastning kan det virtuelle tastatur benyttes. Tastaturet fremkaldes ved et tryk på tastaturet i bunden af skærmen. Det er min erfaring, at det er ret svært at få tastaturet frem. Tasterne er meget små, og man skal koncentrere sig om at skrive. Det er dog ved denne form at jeg har oplevet den største skrivehastighed. Den anden mulighed er skriftgenkendelse. Her fremkommer 2 felter, som man skiftevis kan skrive et bogstav i. Dette gør at man kan holde en fornuftig hastighed, men det kræver tilvænning. Ofte oplevede jeg dog at telefonen ikke kunne genkende mine kragetæer, men det er ikke første gang det er sket. En funktion til tekstinput som jeg savner, er via det numeriske tastatur. Jeg prøvede at lade som om jeg skrev en besked på tal-tasterne, hvilket egentlig virkede rigtig godt.

Dette er klart min foretrukne indtastningsmåde og jeg har savnet den i min tid med A1000. Måske Motorola kunne lancere det almindelige tekstinput i opdateringen til A1000?

Der er dog blevet lanceret et trådløst bluetooth tastatur fra Amerikanske Thinkoutside, som også kan benyttes med A1000. Dette giver telefonen en helt ny dimension, da det virtuelle tastatur sætter sine begrænsninger. Tastaturet koster omkring de 150 dollars.

Hukommelse

Telefonen indeholder 24 mb. Hukommelse, som kan bruges til at alt fra billeder til word-filer. Endvidere kan telefonen udvides med ekstra hukommelse via Triflash-R memorykort. Desværre var der ikke sådanne et kort inkluderet sammen Motorola A1000. Her kunne Motorola og 3 godt have inkluderet et 32 eller 64 mb. kort. Dog skal man alligevel ud og investere, hvis man ønsker at bære større videofilm og mp3-filer.

Det sjove

Da det er en telefon som klart er stillet til business segmentet, er der ikke meget sjov på telefonen. Det mest underholdende jeg fandt, var muligheden for at tilføje en tegning til noterne. Endvidere er det ret underholdene at lege med billede redigeringen. Der er dog mulighed for at downloade spil via 3 portalen, som dog koster 30 kr. stykket. Jeg prøvede at hente et kombineret fodbold og actionspil, som gav mig en lidt underholdning i perioder. Endvidere har telefonen mulighed for at afspille MP3 filer. Her er det dog ret frustrende, at der kun er headset med en hørebøf. Herved kan man ikke få den optimalte udnyttelse af musikken. Dog er det godt, at muligheden er tilstede. Generelt bærer telefonen det seriøse element igennem alle funktionerne.

Batteri

Jeg præsterede at holde A1000 kørende i 3-4 døgn ved normalt brug. Det må siges at være flot, når der skal brødfødes en stor trykfølsom skærm. Når telefonen stilles i den medfølgende holder, kan den samtidig lade og være forbundet til computeren. Dette gør at der meget oftest lades lidt i løbet af dagen, som bare øger drifttiden.

Data kommunikation

Til at kommunikere med andre elektroniske apparater foreligger der 2 muligheder. Telefonen indeholder Bluetooth, som fungerer rigtig godt. Endvidere giver det medfølgende USB-datakabel adgang til telefonens hukommelse. Når først PC og A1000 er parret via bluetooth fungerer dette partnerskab upåklageligt. Måske vi kunne opleve WiFi i efterfølgeren? Internettet fungerer allerede forholdsvis hurtigt og stabilt, men eftersom offentlige tilgængelige accesspoints bliver mere udbredt, kunne muligheden for at logge på give nye muligheder.

Der er dog ikke blevet plads til en infrarød port i telefonen, hvilket er lidt en skam. Mange bærbare computere har en infrarød port, hvilket ikke giver mulighed for tilslutning med Motorola A1000.

Det rigtige internet

Det er ikke kun på 3 portalen at man kan surfe med telefonen. Man kan ligeledes begive sig ud på det rigtige internet. Her kommer telefonen dog forholdsvis nemt til kort, da den ikke kan vise frames(hjemmesider opbygget vha. rammer) ordentligt. Dette er ret synd, da den store skærm med god opløsning ellers åbner for mulighederne. Men dejligt at muligheden er til stede, hvilket giver en god fleksibilitet at kunne surfe fra telefonen.

Motorola A1000 har set lyset

Telefonen er virkelig godt udstyret hvad det angår indikator lys. En funktion som jeg er vild med. Når man bruger telefonen lyser den både grøn og blå, hvilket giver et frækt look. Når telefonen har nok med strøm og ingen indgående transaktioner blinker den grøn. Ellers blinker den f.eks. først grøn, så gul og til sidst rød når der er en indgående SMS. Dette er virkelig smart, da man hurtigt kan anskue, om der har været fangst på linien.

Vurdering

Motorola A1000 ligger på 5999,- uden nogen form for tilskud. Dog tilbyder 3 telefonen til den lave pris af 1699,- i forbindelse med oprettelse af abonnement hos 3. Dette må siges at være et supertilbud. Af konkurrenter til telefonen skal Sony Ericsson P910 og den nye communicator 9500 fra Nokia. Dog er der ingen af disse, som kan erhverves med det store tilskud fra 3, som giver A1000 den klarer sejr.

Telefonen er så lækker at vi på eaid.dk stadig jubler over bekendtskabet her flere dage efter telefonen har forladt redaktionen. De få ting, som er blevet kritiseret i testen, er virkelig småting der virkelig har været vanskelige at finde. Der er kun en ting at sige TOPKARAKTER(5 STJERNER) TIL MOTOROLA A1000!

+

God skærm
Gode batteri tider
Meget tilbehør som standard
God størrelse
Trykfølsom skærm
Mulighed for hukommelsesudvidelse
Håndskrift genkendelse
AGPS
1,2 megapixel kamera
Bluetooth
Video samtale
Indikator diode
God lommeregner
3G
Symbian OS v. 7.0
Opera browser
MP3-afspiller

-

Svært at fremkalde virtuelt tastaturet
Ingen spil (som standard)
Svær at skrive på
Kun 1 penDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Sony Xperia Z3 Compact
Samsung D500
Motorola E1000
Nokia 6170

Relaterede artikler:
Tips til e·uploader - Beskæring af billeder
Tips til e·uploader - tilpas billedstørrelsen
Skærmstørrelse på mobiltelefoner
En, to, 2½     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Motorola A1000 - kamerasiden.dk