Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Logitech Pocket Digital

18/8-2002

Materialet er børstet aluminium og størrelsen minimal, det første indtryk er at denne dims må være ret imponerende om der vitterligt skulle ligge et digitalkamera skjult i denne tynde sardindåse. Pocket Digital er intet mindre end et digitalkamera i kreditkortstørrelse, kun 9 mm. tykt. Vægten er angiveligt 54 gram og der er fyldt 1,3 megapixel i dåsen der sammen med den indbyggede hukommelse giver plads til i alt 53 billeder.

Logitech har med dette produkt forsøgt at gennemføre den minimalistiske tanke. Kameraet er en lille beskeden sag, emballagen også ubetydelig og endelig instruktionsbogen der fuldfører den spartanske tanke glimrende. Den er på 68 sider, i kreditkortstørrelse, og dækker ikke mindre end 16 sprog. Her finder man kun enkle beskrivelser af kameraets meget enkle funktioner. Som om det ikke er nok, leveres den medfølgende software på en mini-cd.

Man kan vælge mellem 2 forskellige opløsninger, 1280*960 eller 640*480, og da kameraet med dets 2 knapper er yderst let og overskueligt - nogle ville måske nok sige begrænset - gik jeg hurtigt i gang. Foruden kameraets 2 knapper, hvor man kan skifte opløsning, vælge selvudløser, slette billeder og slå kameraets "beep-lyde" til/fra, findes også et lille display hvori disse indstillinger er synliggjort. Displayet viser ydermere det resterende antal billeder der kan tages og en indikator for høj/lav batterispænding.

At installere Pocket Digital og den medfølgende software var problemløst, og den efterfølgende brug også smertefri. Man tilslutter bare kameraet og så finder den selv ud af resten. Den computer der blev brugt til testen kørte Windows XP, og angiveligt skulle den medfølgende software være kompatibel med dette styresystem. Ikke desto mindre angav Windows XP at softwaren ikke var verificeret til brug med XP, men at den sandsynligvis ville kunne fungere alligevel. Og det gjorde den da også, men alligevel!

Well, lets cut to the chase; De første billeder blev taget i høj opløsning, hvilket jo normalt er garant for en bedre kvalitet end kameraets tilsvarende i lav opløsning, men da billederne fandt vej til min computer var resultatet mildest talt forbløffende. Selv om jeg tog billederne i høj opløsning, bar de præg af en slem uklarhed og var meget uldne og svage i gode og korrekte farver. Billeder der var taget tæt på virkede mest klare, mens landskabsfoto virkelig skubbede kameraets formåen ud over dets store og helt synlige begrænsninger. Mest af alt lignede det "kunstværker", sådan som man kan gøre et billede uklart og kunstnerisk hvis man kører det gennem et filter, f.eks. et af de mange smarte i PhotoShop.

Aha, tænker man så. Logitech fusker sig nok kunstigt op på de lovede 1,3 megapixel ved at interpolere, dvs. forstørre et billede rent digitalt og tilføre pixels. Derved opnår man et større billede, flere pixels, men samtidig også en mindre skarphed.

Pocket Digital ville falde i alle tests hvor man sammenlignede det med reelle digitale kameraløsninger der havde det formål at tage gode billeder. Kameraet udskiller sig så væsentligt i sine begrænsninger, da der f.eks. ikke er blitz, LCD-skærm eller zoom af nogen art. Der er kort sagt kun linse, billedchip og udløserknap - men det gør så også sagen så meget nemmere når et billede skal tages, for så skal man end ikke forsøge at gøre sit bedste. Bare "klik"!

"Autobrite" er et patenteret system som ligger i Pocket Digital. Og angiveligt skulle dette system kunne kompensere for modblænde. Jeg tog nogle billeder i solens retning, og der sker da også en vis kompensation - men igen, den ringe billedkvalitet spøger uafladeligt og gøres bestemt ikke bedre af modblænde.

Har dette kamera så overhovedet nogen eksistensberettigelse? Jeg vil sige det sådan, at har man erfaring med almindelig digital fotografering med et rimeligt kamera, er Pocket Digital ikke et produkt man kan vænne sig til og acceptere. Hertil er det negative kvantespring i billedkvaliteten for stort. Er man derimod ingen fotograf, og kun ude på lidt sjov i gaden - der passende kan ligge i skjortelommen - ja så kan man måske få lidt glæde af Pocket Digital. Desværre ser jeg også store begrænsninger i denne form for brug, for der er ingen som helst mulighed for at tage billeder indendørs om aftenen/natten, i de situationer hvor et medbragt spion digitalkamera-kreditkort ellers kunne skabe sjove minder til eftertiden. Billeder skal tages i rigeligt lys, og gerne udenfor hvor resultatet bliver bedst.

Konklusionen må blive, at jeg lige så imponeret jeg blev ved første syn, lige så skuffet blev jeg også da billedkvaliteten kom for dagen siden hen. Logitech har vitterligt lavet et mikro-produkt der på mange områder tiltaler mig: Designet er lækkert, aluminium er jo altid godt, og vægten og størrelsen skøn. Jeg tiltales meget af tanken om sådan et kamera i lommeformat, der kunne medbringes overalt. Min største og tungeste anke er dog billedkvaliteten, som jeg mener er for dårlig i forhold til de ca. 1500 kr. som er vejledende udsalgspris. Synd, for jeg tror der havde været et stort potentiale i Pocket Digital, om bare Logitech havde givet os bedre billeder. Der er jo en lille lommespion gemt i os alle!


Se eksempler på billederDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

Kom med et forslag til en test af et digitalkamera

Relaterede test:
Minitest: Nikon Coolpix S510
Minitest: Samsung NV 20
Minitest: Praktica Luxmedia 7303
Minitest: Canon Ixus 860 IS

Relaterede artikler:
Nye minitests af kameraer
Blænden – den fotografiske iris
Nyt brugervenligt spejlrefleks fra Nikon
Ekstrem makrofotografering med omvendt 50 mm     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Logitech Pocket Digital - kamerasiden.dk