Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Logitech G5 Laser

21/11-2005

Med deres nye G5 mus har Logitech sigtet benhårdt efter en af de måske mest kræsne skabninger i computerbrugernes dyrerige: Gameren. Hvorvidt det er lykkedes Logitech er score et headshot, vil jeg her se nærmere på.

Generne i orden

G5’eren er næste skud på stammen i Logitechs uhyre populære gamerserie, hvor MX518’eren ellers var øverst i fødekæden. G5’eren har arvet MX518’erens basale form og nyder derfor også godt af samme gode ergonomi. Desværre betyder det også, at venstrehåndede kan skyde en hvid pil efter musen.

De mest åbenlyse ændringer på den nye G5 mus er da også kosmetiske. Tydeligst er den nye lakering, der giver musen et råt rustent industrielt look, der nok skal appellere målgruppen. Dioderne er ej heller hverken grønne, røde eller den ellers så moderigtige blå, men derimod orange. Gummifladerne er matsorte og en smule ru. Målet har helt klart været at få den elektroniske gnaver til at fremstå som et frygtindgydende våben. Langt hen ad vejen er det også lykkedes ganske godt.

Tunerens drøm

Ligesom militærets specialstyrker er kendt for at finindstille, modificere og forbedre deres våben og udstyr, er det nu muligt for de seriøse cybersoldater. Logitech har lyttet til deres brugere ud fra devisen: Hvis vi ikke gør det, gør de det selv. Ihærdige brugere opdagede nemlig hurtigt den vægt Logitech fabriksmonterer i deres mus i MX-serien. Vægten tilføjede åbenlyst noget tyngde og deraf følgende kvalitetsfornemmelse og stabilitet. Men for spillere helt ude i marginalerne hvor det er promillerne der er afgørende blev det hurtigt populært at fjerne dødvægten. Desværre røg garantien i så fald i samme retning som loddet. Derfor har Logitech nu gjort det muligt selv at bestemme over sin mus’ vægt uden at miste garantien.

Ved hjælp af en orange plastikramme der klikkes på plads i bunden af musen, er det muligt at øge musens vægt med op til 38 gram. Man placerer simpelthen op til otte små lodder i rammen på 1,7 eller 4,5 gram hver. 38 gram lyder absolut ikke af meget, men det kan sagtens mærkes, når musen tages i brug. Desværre rasler rammen i musen, hvis man ryster den, og bidrager stærkt negativt til kvalitetsindtrykket.

En anden af Logitech’s ændringer i forhold til deres tidligere mus er fjernelsen af den ene tommelfingerknap. Begrundelsen er officielt, at hardcore gamere ikke ønsker den ekstra knap, fordi de risikerer at ramme den ved en fejltagelse. Jeg har selv brugt deres MX500 mus i flere år, og kan ikke huske en eneste gang at have ramt den forkerte tommelfingerknap. Men jeg er måske heller ikke hardcore nok. I stedet savner jeg virkelig knappen til at gå frem med, når jeg er på nettet.

Rollator, gokart, Formel 1

Indstillingsmulighederne slutter dog ikke ved musens vægt. Musens følsomhed kan nemlig også finpudses. Vigtigst er nok de to små knapper bag scrollhjulet. Med dem kan man vælge mellem tre indstillingsmuligheder for musens følsomhed: lav, medium eller ekstrem høj. Og det er her musens høje opløsning på 2000 dpi kommer ind i billedet. Hvor almindelige mus normalt har omkring 800 dpi, har G5 musen altså over det dobbelte. Musens følsomhed afgør groft sagt hvor hurtigt markøren eller sigtekornet bevæger sig på skærmen. Det smarte er så, at man med de før nævnte knapper frit kan vælge mellem de tre hastigheder, alt afhængigt af om man skal bruge lynhurtige reflekser med maskinpistolen eller millimeters nøjagtighed med snigskytteriflen, og det uden at forlade spillet. En klar fordel på de digitale slagmarker.

Vil man endnu længere ind under huden på sin blodtørstige gnaver, skorter det da heller ikke på indstillingsmulighederne i softwaren. Musens følsomhed kan nemlig indstilles forskelligt på x- og y-aksen, hvis man skulle have de tilbøjeligheder. Mere anvendelig er nok muligheden for at skræddersy specielle indstillinger til sine forskellige spil. Det eneste der mangler er sådan set en smule hukommelse i musen, så den ikke glemmer ens indstillinger, hvis man sætter den over i en anden computer. Den idé har en af konkurrenterne allerede fået.

Kigger konkurrenterne over skulderen

Af andre nye tiltag som Logitech har ladet sig inspirere af konkurrenterne til kan nævnes ”vippehjulet”, eller på engelsk ”tilt wheel”. Der er simpelthen tilføjet en horisontal akse til hjulet, så man kan vippe det til højre og venstre. En uvurderlig fordel hvis man bakser med store uoverskuelige regneark. Men det gør gamermålgruppen nok næppe.

Et andet smart tiltag er de ekstra store fødder til musen. Hvad enten der er tale om sportsvogne eller computermus er brede sutter en fordel. Logitech oplyser materialet som polytetrafluoroethylene (PTFE), hvilket er en besværlig måde at sige teflon på. Det glatte materiale sørger for en lav friktion mellem mus og underlag, hvilket igen muliggør endnu hurtigere og mere præcise bevægelser. At måtterne så også er ekstra store borger kun for høj ydelse og lang holdbarhed.

Sin egen helt til halespidsen

Logitech er med G5’eren også på banen med nogle nye tiltag, ingen af konkurrenterne har tænkt på. Ud over vægtsystemet er de flettede nylontråde på ledningen i stedet for den sædvanlige gummi nok det sjoveste. Det kunne godt lyde som lidt af et gimmick, men nylonen glider så meget lettere over bordet, at man næsten glemmer at musen er med ledning. Det skal lige nævnes at G5’eren også fås i en ledningsfri udgave. Så hedder den G7 og er noget dyrere.

For enden af halen, eller ledningen om man vil, har Logitech denne gang valgt et mere kluntet USB-stik, i stedet for det lidt længere, men også mere elegante, vi ellers har været vant til fra deres side. Det er vel det industrielle designtema, der går igen her. Og så var jeg lige ved at glemme at ledningen er hele 2 meter lang.

Ilddåben

Logitech oplyser, ud over musens opløsning på 2000 dpi, den indbyggede billedprocessor til at arbejde med 6,4 megapixel i sekundet og en maksimal accelerationen på 20 G. Yderligere er tophastigheden 1,15-1,65 meter i sekundet takket være USB dataformatets 16 bit per akse og de 500 opdateringen i sekundet. Alt sammen tal der for almindelige dødelige ligeså godt kunne have været russisk. Den eneste måde at finde ud af om de imponerende tal overhovedet har nogen betydning, er at afprøve musen i virkeligheden. Så tæt på virkeligheden man vel at mærke kommer online.

Allerede inden første skud var affyret, løb musen dog ind i et problem. Den højt besungne lasermotor havde nemlig et problem med min musemåtte. Min gamle ”Icemat”-musemåtte i matteret glas låste simpelthen markøren. Uanset hvor krampagtigt jeg forsøgte, aflæste musen ingen bevægelse. Et problem min oldgamle Intellimouse Explorer 3.0 fra Microsoft i øvrigt ikke lider af. Problemet viste sig heller ikke begrænset til glasmusemåtten, men fandtes også på enkelte måtter af plastik. Så tag lige din måtte med i butikken, inden du køber musen.

Problemet var dog nemt at løse; væk med måtten; bordpladen virkede fint. De store teflonfødder havde absolut ikke nogen problemer med min finérbordplade i kirsebærlook. Det havde laserøjet i øvrigt heller ikke. Ligemeget hvor hurtigt og uforudsigeligt jeg kastede musen frem og tilbage, lykkedes det ikke at få den ud af fokus. Musen er simpelthen pålideligheden selv.

Dommen

Men gør blylodderne, den glatte ledning, de 2000 dpi eller de orange dioder dig så til topscorer på din lokale server? I mit tilfælde var skiftet fra Microsofts gamle Explorer 3.0 til G5’eren ikke et kvantespring op ad rangstigerne, men forskellen var der helt sikkert. Logitech’s G5 mus er helt sikkert det mest dødbringende våben, jeg har haft i hånden (i denne sammenhæng). At forskellen måske ikke helt er stor nok til at godtgøre den ekstra pris i forhold til de mange konkurrerende produkter, ikke mindst Logitech’s egne MX-mus, er så en anden sag. Men de mange indstillingsmuligheder og ekstra features burde appellere kraftigt til alle (højrehåndede) computerspillere med blod på tanden og smag for sejr.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Logitech LX700
Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks
Logitech MediaPlay Cordless Mouse
Auvi SA100 mp3-afspiller

Relaterede artikler:
Logitechs presseevent 2006 – en revolution på hjul!
RAM - Random Access Memory
En beretning om min indgang til IT
Test af Silent Whisper lyddæmpnings måtter     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Logitech G5 Laser - kamerasiden.dk