Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Kodak EasyShare DX3900 Zoom

7/6-2002

DX3900 med dockingstationEndnu et kamera fra Kodak er dukket op med posten. Med de to andre test af Kodak kameraer i baghovedet, var forventningen måske ikke helt så stor. Stor var dog glæden ved at åbne kassen og se, at Kodak med EasyShare DX3900 Zoom har lavet et flot og behageligt kamera. For på trods af, at skallen er af plastic, ser det helt metallisk ud, og vægten fortæller, at det er solidt og godt kram, jeg her har med at gøre.

Kameraet er på 3,1 Megapixel, hvilket er bedre end de fleste Kodak-kameraer. Det har 6xZoom, hvoraf de 2x er optisk. Indbygget flash med forskellige funktioner, bl.a. reduktion for røde øjne. En LCD skærm bagpå lader dig se billederne og et lille display på kameraets overside viser batteri og memorystatus.

Med i kassen kommer der, udover kameraet, en dockingstation, håndledsrem, genopladelig batteripakke, 8MB CF-kort, alle nødvendige kabler, software og en engelsk brugermanual. Derudover er der er quick start quide for de utålmodige. Som mig...

Batteriet blev opladet, dette foregår gennem dockingstationen, og snart blev jeg klar til at skyde løs. Kameraet har rigtig mange spændende features. Der er mulighed for at indstille lukketid, i intervaller gående fra 0,7 til 16 sekunder. Der kan laves macrooptagelser helt ned til 7 cm fra motivet. Ligeledes kan man tage sort/hvid billeder samt give billederne et antikt gulligt skær. Man kan vælge ISO og ændre hvorledes autofokus skal fungere. Alt i alt mange indstillingsmuligheder.

Adskillige billedkvaliteter kan der også vælges. Fra 3,1 til 0,8 Megapixel. Ved den laveste opløsning er det endnu en mulighed, kaldet burst. Her tager den en serie af 8 billeder ad gangen. Ganske smart og sjov funktion.

At finde rundt i de føromtalte indstillinger er ganske let, det hele foregår via menuen på LCD skærmen. Ikoner og små forklaringer gør det let at finde rundt. På toppen af kameraet er adgang til de oftest brugte funktioner, nemlig timer, macro/fjernoptagelse og flash. Det er også på toppen du vælger, om du vil tage billeder, se billeder eller gå ind i indstillinger for kameraet.

LCD skærmen fungerer desuden som søger. Den er måske en smule lille og en anelse grovkornet, men fungerer. Den er vældig lysstærk og er rimelig god til at fange objekter, selvom det er en smule mørkt. Opdateringshastigheden er en smule langsom, men ikke af betydning.

Nok om dette: udenfor skinnede solen, og jeg fandt hurtigt frem til gode motiver. Især macrofunktionen blev brugt flittigt - med lidt øvelset er det let at få til at få det rigtige motiv i fokus, og baggrunden bliver flot uskarp. Det er helt i top. Et par billeder mod den blå himmel er det også blevet til, og her træder jpg-kompressionen desværre lidt tydeligt igennem - himlen bliver en anelse grynet. Desværre er det ikke mulighed for at tage billeder i ukomprimeret stand, dette havde sikret kvaliteten.

Noget andet, kameraet er god til, er nat-billeder. Flashen er for det første ganske kraftig, men det er først når du begynder at lege med lukketiden, det bliver rigtig sjovt. Her kan du simpelthen lave rigtig fede effekter, dog skal du passe på flashen her. Det kan hurtigt gå hen og ødelægge objekter tæt på - de bliver simpelthen helt hvide på det færdige billede. Det er en sej omgang at tage billeder med 16-sekunders lukketid, kameraet regner på det i et halvt minuts tid efterfølgende. Resultatet er også godt, idet en næsten mørk himmel fremtræder helt lys. Med stjerner og det hele.

DX3900 bagfraZoomfunktionen fungerer ligeledes godt, dog ser den digitale zoom ikke ret godt ud på skærm. Her bliver billedet for alvor grynet, og jeg har gjort det til en vane aldrig at benytte denne funktion. Det er man bedst tjent med. Når billederne er taget, er det tid til at se dem igennem. Dette kan ske på kameraet, computeren eller på tv'et. Der følger kabler med til det hele. På kameraet er der bl.a. mulighed for at zoome ind på billedet, slette og lave diasshow. Det sidste er perfekt til tv'et. Når du sletter billeder, får du vist en lang filmstrip i bunden af skærmen, så du hurtigt kan bladre frem og tilbage. I øvrigt er det også muligt hurtigt at slette et billede lige efter du har taget det - billedet bliver vist i et par sekunder, og man skal blot trykke på en tast for at slette det. Smart!

Overførsel fra kamera til PC foregår enten gennem dockingstation eller direkte med et USB-kabel fra kamera til PC. Begge dele går let og smertefrit. Softwaren er som de to øvrige Kodak-kameraer, vi har testet. Let at gå til, og den fungerer.

Med billederne overført til computeren, er det tid til at kigge dem efter i sømmene. Ingen tvivl; dette kamera tager gode, skarpe billeder. Med en opløsning på 3,1 får du billeder på 2160x1440 - en god opløsning, der tillader dig at printe ud i et stort format, uden det går ud over kvaliteten. Der er ikke meget at sætte fingre på - så længe man altså holder sig langt væk fra den digitale zoom.

Nu hvor jeg har leget med det i et par uger efterhånden, har jeg kun fundet et enkelt kritikpunkt: Batteritiden er ikke speciel god. Nu har jeg kørt med standardindstillinger, men bl.a. er der mulighed for at skrue ned for lyset i LCD-skærmen, ligesom der findes en del andre energisparefunktioner. Desuden kan man, hvis det går helt galt, benytte almindelige AA batterier. Fin detalje. Det medfølgende CF kort er efter min mening lige lille nok til et kamera med 3,1 Megapixel. Som minimum et 32Mb kort, og gerne mere. Med 8Mb har du plads til otte billeder i bedste kvalitet. For lidt.

Alt i alt kan jeg om dette kamera sige: Det ser godt ud (dog uden at være en fryd for øjet), og føles som godt kram. Det er let at betjene, menuerne er gode og man lære hurtigt at jonglere rundt med indstillingerne. Kameraet tager gode billeder - dejligt skarpe, masser af levende farver og det hele. Der er masser af muligheder for den, der ønsker at lege med sine billeder. Overførsel til pc går også let, dette kræver dog USB stik, som langt de fleste computere efterhånden har. At kameraet her i juni 2002 er set til 3500,- på edbpriser.dk gør, at dette kamera simpelthen kun kan få maksimum point. Det er et perfekt køb til dem, der ønsker ekstra finesser som man ikke finder i andre kameraer i denne prisgruppe. Man kan måske tro, at disse finesser går ud over brugervenligheden. Det mener jeg bestemt ikke, at de gør - med Kodak DX3900 Zoom er det muligt blot at tænde og herefter skyde løs.


Se billeder taget af vores brugere med kameraet i billedkritik.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

Kom med et forslag til en test af et digitalkamera

Test af andre kameraer fra Kodak:
Kodak V610
Kodak EasyShare DX3215 Zoom
Kodak DX3600

Relaterede test:
Minitest: Nikon Coolpix S510
Minitest: Samsung NV 20
Minitest: Praktica Luxmedia 7303
Minitest: Canon Ixus 860 IS

Relaterede artikler:
Nye minitests af kameraer
Blænden – den fotografiske iris
Nyt brugervenligt spejlrefleks fra Nikon
Ekstrem makrofotografering med omvendt 50 mm     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Kodak EasyShare DX3900 Zoom - kamerasiden.dk