Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

HP Photosmart 320

27/9-2002

Hewlett Packard præsenterer selv Photosmart 320 således:
"Photosmart 320 er et godt 2,1 megapixel-kamera til den prisbevidste forbruger, der har lyst til at eksperimentere med digital billedbehandling af høj kvalitet. Photosmart 320 har 4x digital zoom, videofunktionalitet, 8 MB intern hukommelse og er udstyret med farvedisplay. Kameraets vejledende gadepris bliver på 1.999,- kroner inklusive moms. Levering fra 2. august."

Beskrivelsen er selvfølgelig god nok, men jeg har kigget lidt nærmere på Photosmart 320 og fundet nogle tilføjelser. Der er ingen tvivl om at dette digitalkamera tager gode billeder. I den periode jeg havde kameraet til test, tog jeg snesevis af gode billeder med god kontrast og med dejlige kraftige farver. Kameraet har selvfølgelig også indbygget blits, der virker som sådanne nu gør. Der kan være problemer med røde øjne, men hertil har kameraet en anti-rødøje funktion indbygget, der fjerner nogle af de røde nethinder som ellers tit florerer på aftenbilleder. Designmæssigt finder jeg at HP har gjort det godt - dog ikke eminent. Kameraet er ikke stort, passer i lommen, hvilket jeg rigtig godt kan lide, da nogle digitalkameraer har haft en tendens til at antage helt urimelige dimensioner. Noget der dog er på tilbagetog. Huset er lavet i noget der føles som god kvalitetsplast. Forsiden af kameraet har det eftertragtede alu-look, som dog stadig er i plastic, og bagsiden er ligeledes i mørkegrå plastic. I mine hænder føles det solidt, og de 4 AA batterier der medfølger (Ikke genopladelige), gør sit til at give dette kamera vægt i forhold til dimension. Linsen er kun dækket af en gennemsigtig glasforsats, hvilket jeg dog ser som et minus - ganske vist beskytter det selve linsen, men det sikrer ikke mod fedtede fingre og ridser i glasset. Bedre afdækning af linsen, tak!

En anden anker mod Photosmart 320 er, at de 4 medfølgende batterier ikke er genopladelige. Det er simpelthen uacceptabelt at arbejde med almindelige batterier når det handler om digital fotografering. Man løber hurtigt tør, dels fordi man simpelthen tager mange flere billeder, men også fordi digitalkameraet i sig selv bruger mere strøm end fortidens analoge kameraer. Oveni den vejledende pris på 1.999,- skal du altså som minimus købe 4 stk. genopladelige AA-batterier.

Antager vi at du investerer i disse batterier, får du også brug for en oplader. Alt i alt en ekstraregning der ligger i området 300-500 kr. Måske lidt billigere hvis man finder et godt tilbud. Personligt mener jeg det er et irritationsmoment, at genopladelige batterier ikke følger med, hvilket er lidt usædvanligt, men nok som resultat af at prisen skulle holdes på den rigtige side af de 2.000,-

Et andet irritationsmoment finder jeg, når de optagne billeder er taget, og skal gemmes i kameraets indbyggede hukommelse. Tager man billeder i den høje opløsning, tager det snildt 8-10 sekunder førend billedet er gemt og man kan bruge LCD-skærmen som søger igen. Det har HP pakket lidt ind, idet de har gjort denne ventetid til en "reaktionstid" - i hvilken man kan slette billedet med tryk på kun én knap. Det er selvfølgelig fint når man har taget et møjbillede, men belaster fleksibiliteten idet man kommer til at arbejde meget langsomt i selve fotograferingen.

"Øjeblikke" består sjældent af lange tidsrum, så en fotograf skal tit være hurtig - og den egenskab skal man ikke regne med at få i Photosmart 320. Godt nok kan man tage flere billeder lige efter hinanden, ialt nogle stykker førend kameraet bare SKAL gemme dem, men kun det første kan altså tages ved hjælp af LCD-skærmen. De efterfølgende må tages med den gammeldags søger, som jo findes på alle almindelige analoge kameraer. Jeg bryder mig ikke om det, men her er det igen prisen der nødvendigvis barberer noget af effektiviteten af.

Jeg bryder mig heller ikke om den ide, at digitalkameraer for enhver pris skal udstyres med videofunktioner. Det fremføres som en tilsyneladende kostbar og lukrativ egenskab på mange digitalkameraer, men sandheden er, at denne funktion næste altid er ringe i sig selv og også trækker kameraets egentlige still-billed kvaliteter ned. Brug istedet kræfterne på at optimere kameraets still-billed egenskaber, frem for at slække lidt på disse og derved få råd til en håbløs videofunktion. Photosmart 320 har ligeledes denne ubrugelige videofunktion, uden lyd og i en horribel kvalitet som dette kamera slet ikke fortjener. På still-billed siden tager det jo rigtig gode billeder! Photosmart 320 er desuden udstyret med den lige så ubrugelige digitale zoom, der er ialt 4x at gøre godt med - eller rettere sagt "at gøre ondt med" - for der opstår aldrig noget skarpt resultat med digital fusk-zoom. Optisk tak, det alene kan bruges! Det havde været ønskelige om de hos HP havde droppet den før omtalte og kritiserede videofuktion, til fordel for f.eks. optisk zoom - eller noget andet der havde givet yderligere plusser i det kameraet allerede er godt til, nemlig: At tage billeder.

Dockingstationen (dockingstation 8881): Det er valgfrit om man vi investere i dockingstationen til Photosmart 320, men det giver nogle fordele, bl.a. bliver det lidt lettere at hente billederne ind på computeren, vise dem direkte på TV'et, efterbehandle dem og lade kameraet op. HP's dockingstation fungerer således, at den er tilsluttet computeren med USB-stik, og når man så har fyldt kameraet med billeder og skal lægge dem over på computeren, vise dem på TV'et, redigere dem eller lade kameret op, så sætter man det blot i sin dok ved computeren. Det er meget anvendeligt, især nybegyndere, da det ikke lævner mulighed for vilde komplikationer. Den medfølgende software (Som der i øvrigt ikke er nogen som helst medfølgende vejledning til) er rimelig ligetil at finde ud af, ikke noget storslået, men langt fra ubrugeligt. Bare synd for nybegynderen at han/hun skal forsøge sig frem, det lader sig gøre, men ville være mere betryggende med en manual ved sin side.

Med dockingstationen følger 4 genopladelige AA-batterier, og nu begynder hele puslespillet faktisk af falde på plads.Det ser ud til at, Hp har lavet et produkt, og så efterfølgende hakket det mere eller mindre midt over i dels kamera og dockingstation. Den dyreste part er selvfølgelig kameraet, men den store helhed i dette produkt findes først når man har begge dele. Dvs. at man skal punge ud med yderligere 799,- der er vejledende pris på dockingstation 8881. Jeg vil gerne gentage, at man selvfølgelig kan bruge kameraet alene, men det virker meget mere helstøbt med den tilhørende dockingstation. Faktisk kan jeg slet ikke forstå at HP har valgt at skille produktet ad, som i dette tilfælde, men det er sikkert igen for at gøre kameraet tilsyneladende meget billigt.

Jeg mener det er dumt, for selv om Photosmart 320 med dockingstationen kommer på på 2.800,- i vejledende udsalgspris, er det stort set alle pengene værd. Trods visse irritationsmomenter, mener jeg ikke man kan diskutere den gode billedkvalitet man får med dette kamera - og gode billeder, det er trods alt fotografens største ønske!

De gode billeder indkasserer Photosmart 320 3 stjerner, og den 4. og 5. stjerne får kameraet ikke fordi den helstøbte finish i produktet ikke findes. Specielt irriterende er: Den ubrugelige videofunktion, manglende linsebeskyttelse, manglende genopladelige batterier (og lader), den digitale zoom som jeg hellere havde undværet og ikke mindst det faktum, at man reelt skal købe 2 produkter for at få ét helstøbt. Det kunne lyde som et langt anklageskrift, men jeg mener dog ikke de nævnte er tungtvejende nok til at dømme Photosmart 320 til færre end 3 stjerner. Dette kamera kan nybegynderen ("..den prisbevidste forbruger, som HP formulerer det!) sagtens leve med.


Se billeder taget af vores brugere med kameraet i billedkritik.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

Kom med et forslag til en test af et digitalkamera

Test af andre kameraer fra HP:
hp PhotoSmart 850
HP Photosmart 935

Relaterede test:
Minitest: Nikon Coolpix S510
Minitest: Samsung NV 20
Minitest: Praktica Luxmedia 7303
Minitest: Canon Ixus 860 IS

Relaterede artikler:
Nye minitests af kameraer
Blænden – den fotografiske iris
Nyt brugervenligt spejlrefleks fra Nikon
Ekstrem makrofotografering med omvendt 50 mm     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - HP Photosmart 320 - kamerasiden.dk