Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

hp iPAQ 5450

24/4-2003

Der er ikke noget som at modtage nye ting til test – det er som juleaften, når pakken bliver flået op, og det nye legetøj bliver da også straks taget i brug. Denne gang var det ekstra spændende, idet legetøjet bestod af en lille Pocket PC fra hp, nemlig topmodellen iPAQ 5450 med trådløst netværk, bluetooth og fingeraftrykskontrol.

iPAQ’en er en lille, men kraftig lommecomputer. Den har en processor på 400MHz, 64MB Ram og 48 MB Flash ROM. Skærmen er en TFT skærm, der kan vise over 65.000 farver i en opløsning på 240x320 pixels. Den udstråler af kvalitet, idet alle herlighederne er pakket ind i en lækker aluminium skal. Vægten er heller ikke voldsom, kun 206 g hvilket nemt kan gå an.

Med i kassen følger udover iPAQ’en en beskyttelses taske (en såkaldt Jacket), en Cradle for tilslutning til PC, en oplader, et par manualer og normalt også en cd med software – sidstnævnte var dog ikke med, men det er den forrige anmelders skyld.

Manualer blev hurtigt kigget igennem – der er en ”kom godt i gang” manual samt nogle små hæfter omkring bluetooth, WLAN og fingeraftrykslæseren. Nogen egentlig manual findes ikke, den skal findes på cd’en eller nettet. Sjovt det er dér, der er sparet på et produkt til næsten 7.000 kroner.

Jeg fik hurtigt laderen sat til iPAQ’en og tændt for herlighederne. Efter få sekunder er computeren tændt og klar til brug. Det hele ser unægtelig bekendt ud, hvilket ikke bør overraske – der er installeret Windows CE på maskinen, og man bliver derfor hurtigt bekendt med det hele.

Der følger en del software med på iPAQ’en – selvfølgelig Pocket Word og Excel, der er miniudgaver af de kendte programmer, der fås til PC’en. De er brugbare, og ganske rare at have. Der er også et program til eBøger, og så er der syvkabale. Det sjoveste program er dog Nevo – med det behøver du aldrig mere en fjernbetjening til hvert apparat, idet det er en universel fjernbetjening – rigtig smart.

Af knapper er der på forsiden fem af slagsen. Fire genvejsknapper til kalender, e-mail, kontakter og task-manager. Den femte er et femvejs joystick, som jeg i testperioden ikke brugte en eneste gang - hvad skal det mon bruges til? På venstre side i toppen er der to knapper til at skrue op og ned for lyd. Samtdig giver et tryk på det adgang til den indbyggede diktafon.

At det er Windows, der ligger på maskinen, har dog også ulemper – nogle gange virker tingene bare ikke som de burde. Det er ikke hp’s skyld det hele, og jeg vil da ikke lade det trække voldsomt ned. Windows CE har også en sjov måde at afslutte programmer på – når man trykker på det velkendte kryds i højre hjørne lukker programmet ikke. Det minimeres i stedet, og man skal ned i task-manager for at få gang i det igen – eller alternativt tage livet af det. Spøjst, men man vænner sig til det.

Tegngenkendelse; hatten af for det! Der er fire måder at skrive på, med næsten uendeligt mange variationer. Der er den velkendte Block Recognizer, der kendes fra Palm. Derudover er der et Keyboard, Letter Recognizer og endelig Transcriber. At de har importeret Palms teknologi, gør det lettere at skifte platform. Keyboardet er godt til en start, idet man kan pege på tasterne der er på skærmen. De to sidste kræver lidt øvelse, især med de danske tegn – uha. Men øvelse gør mester.

Af tilslutningsmuligheder til PC’en er der dels den medfølgende Cradle. Med den kan man synkronisere kalender, indbakke, filer og har man installeret AventGo, så ryger der også dugfriske nyheder med ned. Du kan også tilslutte via InfraRød eller bluetooth. Ja, sågar trådløst netværk, WLAN, er der presset ned i maskinen. Men det vender jeg tilbage til.

Når der skal installeres nyt software på iPAQ’en, skal du have fat i pc’en. Du trykker på den medfølgende setup-fil og derefter skal iPAQ’en blot synkroniseres. Ganske smart, det er der ingen ben i.

Jeg har været så heldig, at jeg både har kunnet teste bluetooth og WLAN i den periode jeg har haft telefonen. Når der skal oprettes forbindelse via bluetooth, skal man lave et partnerskab med enheden. Herefter går alt smertefrit, og man (burde) kunne gå på nettet via sin mobiltelefon helt trådløst – hvis denne selvfølgelig understøtter bluetooth. Når jeg skriver ”burde”, er det fordi det aldrig lykkedes mig. Dokumentationen til dette er for ringe, og der er ikke megen hjælp at hente rundt omkring. Hp skal ikke klandres for det hele, idet opsætning selvfølgelig varierer alt efter telefon og teleselskab. Teknologien er ny, og jeg håber at der med tiden vil komme nogle lidt mere brugervenlige forklaringer på det hele.

WLAN derimod – det virker! Jeg har under testen haft mulighed for at logge på et trådløst netværk, og det gik ganske smertefrit. Indstillingerne til dette er rimelig simple, og der skal ikke mange klik til, før man er på nettet. Det er smart, og en ret blæret fornemmelse at sidde i en sofa mens man surfer på nettet. Det kan anbefales.

Strækker iPAQ’ens interne hukommelse ikke, er det muligt at udvide dette med et MMC-kort. Jeg havde helst set, det havde været CF-kort der skulle bruges, da disse er billigere og mere udbredte. Man kan købe jackets, der giver adgang til CF-kort – det burde bare have været standard.

For at andre ikke kan tænde og anvende iPAQ’en, er der forskellige sikkerhedsforanstaltninger. Der er pinkode og password, men det absolut mest smarte er fingeraftrykslæseren. Ved at køre fingeren over en lille plade, læser og verificere computeren aftrykket – og du er logget på. Hvis det altså virker. Det gør det bare ikke altid. Rigtig ofte lykkes aflæsningen ikke i første omgang, og man skal prøve igen, og igen. Ofte har jeg opgivet, og tastet pinkoden. Heldigvis virker den da oftest, men har den først bestemt sig for ikke at virke, så er der ikke meget at gøre.

Når man kigger på hp iPAQ 5450, er det ingen tvivl om, at det er en bid af fremtiden man ser på. Hp har formået at proppe utrolig meget teknologi ind på lidt plads. På nettet findes rigtig mange spændende programmer og spil, og de indbyggede features er rigtig gode. For mange (nok mig selv inklusiv) er en PDA dog mest af alt et stykke legetøj. Denne er så endda en ekstra dyr en af slagsen. Men har man lyst til at bruge pengene, så kan jeg kun anbefale en hp iPAQ 5450 – i håb om at de fleste børnesygdomme kan afhjælpes med opdatering af drivere. En bedre manual, gerne på dansk, ville ligeledes give et ekstra plus i min lille notesbog.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Logitech G5 Laser
Logitech LX700
Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks
Logitech MediaPlay Cordless Mouse

Relaterede artikler:
Logitechs presseevent 2006 – en revolution på hjul!
RAM - Random Access Memory
En beretning om min indgang til IT
Test af Silent Whisper lyddæmpnings måtter     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - hp iPAQ 5450 - kamerasiden.dk