Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Canon Powershot G3

2/7-2003

Canons mest professionelle kameraer til den almindelige bruger, er Powershot G-serien. Der er nu fire kameraer i denne serie, og vi har testet et af de nyeste, nemlig Canon Powershot G3. Et 4 megapixel stort kamera, der har 4x optisk zoom og byder på en masse indstillingsmuligheder. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er et kamera, jeg har set meget frem til at teste.

Kassen med kameraet byder på en del. Der følger to cd’er og to manualer med kameraet. De to cd’er indeholder drivere, programmer og fotoredigeringssoftware. Foruden dette følger et 32MB CF-kort, rem, linsehætte, fjernbetjening, et stort batteri og en oplader.

Jeg vil starte med manualen – en eller flere gennemlæsninger er nødvendig, især hvis man ikke har helt styr på, hvad begreber som blænde og lukkertid betyder. For manualen fortæller nemlig ikke kun, hvordan det forskellige indstilles på kameraet, der beskrives også hvilken indflydelse det har på billedet – rigtig godt. Manualen er en tyk sag på 200 sider, men den er let læst og giver et rigtig godt overblik over kameraet. Den er selvfølgelig på dansk, et rigtig stort plus. Den anden medfølgende manual giver et indblik i den medfølgende software – denne manual er også velskrevet og god at have ved hånden.

Selve kameraet er en ret stor sag, på 410 gram uden batteri og CF-kort. Det første der slår en, er mængden af knapper og indstillingsmuligheder. Hvor der på mit gamle IXUS var en optage-mulighed, er der på dette tolv. Heldigvis lyser valgmuligheden auto ret kraftigt op, så helt håbløst er det dog ikke.

Kameraet er udført i hård plast, og virker meget luksuriøs. Linsen fylder ret meget på kameraet, ja faktisk så meget, at den kan ses i den optiske søger. Lidt af en design-fejl fra Canons side. Det karakteristiske ved G-serien er LCD-skærmen der kan vippes ud fra kameraet og drejes 270 grader. Slut med at stå på tæer for at tage et billede. På toppen af kameraet er et lille display, hvor optage-informationer står. Dette display er meget energi-besparende i forhold til skærmen, og kan derfor bruges hvis batteriet lakker mod enden.

Installation af drivere og programmer går smertefrit, og computeren er hurtigt klar til at modtage billeder. Overførslen kan ske på to måder, enten normal eller PTP. Normal dækker over, at her skal den medfølgende software anvendes. Billederne hentes ind, og placeres i en given folder. PTP, der står for Picture Transfer Protocol, tillader, at man anvender stifinder til at overføre billederne. Kameraet virker næsten som et eksternt drev.

Før der overhovedet kan hentes noget ind på computeren, skal der naturligvis tages billeder. Linsenhætten fjernes – glemmer man dette, gør det ikke noget. Den sidder ikke mere fast end linsen godt kan skubbe den af. LCD-skærmen vippes ud og placeres som det nu bedst passer én. Den kan vippes 180 grader og smækkes tilbage på plads, således at dens placering er den samme, som ved stort set alle andre kameraer.

Det første, der slår mig, er den mere end fremragende LCD-skærm. Den er fantastisk klar og skarp og utrolig lysstærk. Som om det ikke er nok, kan den endda blive skarpere endnu, hvilket er brugbart hvis der optages i sollys. Med tilstandsvælgeren i Auto, er det sådan set blot at skyde. På LCD-skærmen ses i centrum en lille, hvid firkant. Denne skal pege på det, du ønsker at fotografere. Når der er fundet fokus og andre forhold er autoindstillet – dette gøres ved at trykke udløserknappen halvt ned, og tager i de fleste tilfælde ikke lang tid – bliver denne firkant grøn, og billedet kan tages. Kan der ikke findes fokus, eller skydes der uden blitz, og billedet dermed ville blive for mørkt, bliver firkanten gul. Billedet kan godt tages, der garanteres bare ikke for kvaliteten.

Der findes andre auto-programmer, der hver især kan deres. Der er et program til portræt, til lang-distance-fotografering, til nat-billeder og til panorama-billeder. Her tilpasses blænde mm automatisk til de forskellige situationer. F.eks. vil baggrunden, ved et portrætbillede, blive uskarpt, hvilket giver en rigtig flot effekt. I alle programmer kan man optage makrobilleder. Dette er helt ned til fem cm fra objektet ved vidvinkel. Kameraet er rigtig god til at opfange, hvad det egentlig er, der bliver fokuseret på. Lykkes dette dog alligevel ikke, kan manuel fokus tages i brug. Her skal afstand kamera og objekt imellem indstilles manuelt, og billedet kan tages. Det er lidt vanskeligt, idet afstandsmåleren kun er vejledende, og det på LCD-skærmen kan være lidt svært at se, om billedet nu vitterligt er skarpt. Men med lidt træning, måske... Der kan også anvendes fokuslås, eller den lille firkant kan flyttes rundt på skærmen, som det passer en.

Til de forskellige optagetilstande kan også vælges effekter. Der er de gængse som sort/hvid og sepia. Der er også blevet plads til ting som neutral og så kan man selv definere sin effekt, hvad at justere på farver og kontrast. Ligeledes er det muligt at gemme billeder i mange størrelser og kompressioner. Der er fire størrelser at vælge imellem. De ligger fra 640x480 til 2272x1704. Kompressioner kan der vælges tre af, og endelig kan man vælge at optage i det ukomprimerede RAW-format.

Ind til nu har tilstandsvælgeren befundet sig i motivzonen. Drejes vælgeren på den modsatte side af Auto, kommer kameraet i kreativzonen – og nu bliver det for alvor sjovt. Her kan indstilles lukkertider og blænde. Der kan justeres på flashstyrken og ISO (fra 50-400). Alle indstillinger kan gemmes i de to programmer C1 og C2, således at man hurtigt kan hente en given indstilling frem igen.

Der er fire programmer, udover de to førnævnte. Første hedder P, der står for Program-AE. Den fungerer næsten som Auto, blot er der flere indstillingsmuligheder. Programmet regner selv lukkerhastighed og blænde ud. I Tv og Av kan indstilles hhv. lukkerhastighed og blænde. Indstilles lukkerhastigheden, tilpasses blænde herefter og omvendt. Endelig er det M, hvor alt manuelt indstilles.

Næsten lige ved højrehånds tommelfinger sidder multivælgeren. Med denne kan man dels surfe gennem menuerne, men man kan også hurtigt få adgang til indstilling af eksponeringskompensation og hvidbalance. Der er mange indstillinger for hvidbalance, og er det ikke tilstrækkeligt, er der afsat to pladser til brugerdefinerede. Her skal holdes et hvidt stykke papir op foran kameraet, hvorefter det tager et prøvebillede, der justerer hvidbalancen.

Under udløserknappen sidder et lille scroll-hjul. Dette bruges til at justere indstillinger som lukkertid mm. Hjulet er en anelse løst, og der skal scrolles meget for at komme fra 1/2000 til 15 sekunder, som er ydergrænserne for lukkeren. Kameraet indeholder mange flere muligheder, end jeg her kan komme ind på. Der er selvfølgelig rødøje-funktion på blitzen, og der er indstillinger for lysmåling. I stedet hopper jeg til afspilning af billeder.

Har man kendskab til Canon digitalkameraer, så er der ikke meget nyt under solen. Der kan vises en oversigt af de optagede billeder, med ni billeder på hver side. Der kan zoomes rigtig meget ind på hvert billede, og der kan vises et histogram, hvor de meget lyse områder på billedet er markeret. Det er en god hjælp til at komponere et billede korrekt.

Til hvert billede kan knyttes en kommentar – der kan simpelthen indspilles en lille wav-fil. Meget smart. Kameraet kan tilsluttes fjernsynet, og her er det rigtig smart med fjernbetjeningen. Det er simpelthen muligt at sidde i sofaen, og zappe sig igennem billederne. Fjernbetjeningen kan naturligvis også bruges til at tage billeder med. Overførsel til PC er let og enkelt, og benyttes det medfølgende program, roteres billeder automatisk. Det originale billede bliver også overført.

Billedkvaliteten. Ja, den er intet mindre end fantastisk. Farverne er levende og skarpe, og helt korrekt gengivet. De forskellige programmer mestrer det de skal til en guldmedalje. Billeder taget med lang eksponering er som forventet flotte i farver og spændende. Her er det hver at nævne en detalje med blitzen. Det er muligt at vælge, om blitzen skal komme i første eller andet lukkegardin. Dette gør en kæmpe forskel når der tages billeder af bevægende ting med lang eksponering.

Portrætbilleder klares også perfekt – detaljer ned til det mindste øjenbryn kommer med. Landskabsbilleder er altid flotte, og her gør G3 igen et gedigent stykke arbejde. Tages de med panorama-funktionen, og får det medfølgende program til at klistre dem sammen, opnås et imponerende resultat.

Jeg vil kunne lovprise billederne i lang tid, men har alligevel fundet en fejl, som jeg næppe tror findes på samtlige G3-kameraer. Tages et billede direkte mod solen, opstår der en pixel-fejl i billedets øverste femtedel. Derfor anbefaler jeg fremtidige købere om at teste kameraet mod dette, inden handlen sker. Det er en periodisk fejl, som selvfølgelig ikke har den store betydning. Se eksempler på billeder.

Til kameraet kan købes en masse ekstra-tilbehør, så som eksterne blitze, telelinser og vidvinkel-linser.

Jeg har haft kameraet til test i næsten en måned, og jeg er ved at være godt bekendt med dens mange funktioner og næsten uendelige muligheder. Det er det bedste kamera, jeg til dato har haft til test, og det får kun mine varmeste anbefalinger med. Prisen er på edbpriser.dk nede omkring de 5100 (2/7-2003) og jeg tror ikke på, man kan få meget mere digitalkamera for den pris.

Alt i alt er Canon Powershot G3 et kamera, jeg tror de fleste med bare lidt interesse for fotografering, vil kunne få glæde af. Man skal dog gide sætte sig ind i dens funktioner. En ting til, der giver et ekstra plus oveni hatten, er batteri-levetiden. Jeg har ikke haft et kamera, der har holdt længere på en opladning. Der er til mange timers brug – uden nærmere at have talt timer, vil jeg tro, at ti timers brug vil det nemt kunne klare. Det er imponerende. Canon Powershot G3 har gjort sig fortjent til hver eneste af sine fem stjerner. Godt gået, Canon!


Se billeder taget af vores brugere med kameraet i billedkritik.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

Se billeder taget med kameraet af vores brugere i Billedkritik
Kom med et forslag til en test af et digitalkamera

Test af andre kameraer fra Canon:
Canon Powershot S5 IS
Canon Ixus 70
Canon Powershot G6
Canon Digital Ixus v2

Relaterede test:
Minitest: Nikon Coolpix S510
Minitest: Samsung NV 20
Minitest: Praktica Luxmedia 7303
Minitest: Canon Ixus 860 IS

Relaterede artikler:
Nye minitests af kameraer
Blænden – den fotografiske iris
Nyt brugervenligt spejlrefleks fra Nikon
Ekstrem makrofotografering med omvendt 50 mm     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Canon Powershot G3 - kamerasiden.dk