Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Canon PIXMA iP3000

19/12-2004

Canon har lanceret en ny serie af personlige blækprintere under den fælles betegnelse PIXMA. Vi har haft to til test, desværre har den ene printer ikke overlevet transporten fra Canon til redaktionen, hvorfor det kun er PIXMA iP3000 vi har haft fornøjelsen af at prøve. Og det har virkelig været en fornøjelse!

Førstehåndsindtryk

Det er altid en udfordring at pakke en printer ud, da de er godt beskyttet med tape og masser af flamingo – PIXMA iP3000 er heller ingen undtagelse. Når alt emballagen endelig er blevet fjernet, dukker en usædvanlig flot printer frem. Pakket sammen ligner printeren mest af alt en lille multifunktions-maskine – den er helt pakket sammen, og man leder efter et sted at putte papiret ind. Jeg er helt vild med denne måde at gøre printeren kompakt på!

Hvad kassen gemmer

I kassen følger ud over printeren også en cd med software og manual, to trykte vejledninger på tolv sprog, printhoved og fire blækbeholdere. Printeren tilsluttes via USB, og dette kabel skal købes separat. Med følger også en papirprøve med fem ark 10x15 fotopapir. Endelig ligger der en meget flad pakke, som jeg ikke med det samme kunne regne ud, hvad var – det vender jeg tilbage til, men kan da afsløre, at det er en funktion, jeg personligt aldrig har set hos en printer!

I gang med printeren

Efter en skimning af den medfølgende trykte manual, er det på tide at gå i krig med printeren. Den kompakte kasse viser sig at være en sand kinesisk æske. Foruden den klassiske papirføder bag på printeren indeholder PIXMA iP3000 også en skjult papirbakke i bunden af printeren – en detalje jeg er meget imponeret over. For én som mig, der konstant skifter mellem at printe ud på fotopapir og almindeligt A4 papir, er det alle tiders at kunne have A4 i den klassiske papirføder og fotopapir i skuffen. Er man derimod typen, der printer rigtig mange ark ud, har man selvfølgelig muligheden for at fylde begge skuffer med printer papir. Eller hvad med konvolutter - mulighederne er uendelige, og sparer helt sikkert meget tid. Dog har jeg adskillige gange fået printet ud på det forkerte medie. Det kræver kun en tryk på en knap at vælge papirkilde, men jeg har åbenbart let ved at glemme dette.

Nå, cd’en bliver lagt i computeren og softwaren installeret. Softwaren fortæller selv, når printeren skal tilsluttes computeren og efter lidt tid printes den første side ud – dette er en kalibreringsside, der retter printhovedet til.

Nu er det på tide at få testet printeren i alle ender og kanter – vi starter med softwaren.

Software

Den medfølgende software giver adgang til rigtig mange funktioner, og printer du mange billeder ud på din printer, vil du elske Canons software. Programmet Easy-PhotoPrint er et usædvanligt brugervenligt program, der med få klik lader dig printe dine digitale billeder ud. Programmet lader dig vælge, om du ønsker at printe ud på 10x15-papir kant-til-kant – printeren kan også printe fotos ud på A4 helt ud til kanten. Du kan også printe et index over dine billeder ud og meget, meget mere.

Alt i alt et rigtigt lækkert program, hvor du også kan lave de sidste justeringer på billedet. Røde øjne kan fjernes helt automatisk, ligesom ansigter kan gøres skarpere med få tastetryk.


Billederne udvælges og antallet af udprint vælges


Papirtype vælges. Her vælges også papirkilde - papirføder eller bakke


Skal der være mere end et billede pr ark, og skal det være kant til kant

Softwaren integrerer sig også i din Internet browser (kan fravælges). Ved at printe websider ud med den integrerede toolbar optimeres siden, så den ser bedre ud på papir. Det er dog en stor og lidt klodset toolbar, og effekten af måske ikke så stor.

Med softwaren kan du også printe labels til cd’er ud. Ja – med specielle cd’er fra bl.a. maxell kan du endda printe ud direkte på cd-skiven. Til formålet skal anvendes indholdet af den lille flade pakke. Det er simpelthen en speciel cd-skuffe, hvor cd’en klikkes på. Herefter skal skuffen skubbes ind i printeren og printningen kan påbegyndes. Det skal dog bemærkes at resultatet ikke bliver så godt ud på almindelige cd-skiver – de skal have en speciel overflade, før blækket binder.

Jeg anskaffede mig selvfølgelig en ordentlig stak af de specielle cd’er – de koster ikke meget mere end almindelige CD-R’er i butikkerne. 80,- for ti styk. Resultatet er mildest talt forbløffende. Programmet til at lave cd-coveret er en smule tungt, og ikke specielt godt. Bl.a. kan kun anvendes jpg-billeder, og ingen gif. Men det kan da lade sig gøre at lave et cover, og få det printet ud. Her er der ikke tale om kant-til-kant udskrift, der efterlades en tre millimeter hvid kant. Men det er småting, og ødelægger absolut ikke indtrykket.

Udskifterne egner sig bedst til grafik og er knap så god til billeder. Udskriftskvaliteten er ikke høj, men er dog bestemt acceptabel.


Din cd designes med det medfølgende program


Det færdige resultat - farveforskellen skyldes til dels lyssætningen under fotografering

Andre features

Et sted på nettet havde jeg læst, at printeren understøtter print på begge sider af papiret. Dette stod dog ikke nævnt i den trykte manual. I stedet skal man ind på manualen, der bliver installeret på computeren, for at læse om denne funktion. Det er dog ganske let at slå denne funktion til, og det er en ret papir-sparrende funktion at have. Dog anbefales det kun til tekst, idet blækket ved billeder vil kunne ses på modsatte side.

Når printeren printer ud, spytter den ikke siden helt ud. I stedet bliver siden hængene i printeren et øjeblik mens blækket på den ene side tørres. Derefter sluges papiret helt igen, og bliver vendt om inde i printeren for til sidst at blive udskrevet på den anden side. Det er en funktion der tager tid – og det udelukkende på grund af tørre-tiden.

I samme menupunkt, som duplex-funktionen blev fundet, findes endnu flere fotoeffekter – f.eks. kan et billede simuleres til at være en tegning. En funktion der dog giver et noget mærkværdigt resultat – ikke anbefalelsesværdigt.

Ydelse

Hvad kan printeren så egentlig? For som det ses er mangler iP3000 ikke ligefrem funktioner.

Mit indtryk af printeren er, at den er meget lydløs og utrolig hurtig. Den er lidt sløv under opstart, og jeg savner den funktion, min HP-printer har – den kan starte, selvom den egentlig er slukket. Med PIXMA iP3000 skal der trykkes på tænd-knappen på forsiden, inden den kan printe. Men – det er mig der forvent, og Canons løsning sparer nok lidt strøm i slukket tilstand.

Printeren klarer tekst udskrevet i standard-tilstanden ret godt. Man skal tæt på for at kunne se det er en blækprinter. Det tekst jeg har skrevet ud på, er på billigt kopipapir, så set i lyset af det kan man kun sige, at iP3000 består udskrift af tekst. Canon påstår selv at den kan printe 22 sider ud i minuttet – dette er selvfølgelig i kladde kvalitet, men i den normale tilstand kommer antallet af sider stadig ret højt op. Højere end de fleste, vil jeg mene.

Som fotoprinter er iP3000 helt formidabel. Den bliver selvfølgelig overgået af sine storebrødre, der har ekstra fotopatroner, men de er så også det dyrere. Alligevel er foto udskrevet på fotopapir på iP3000 i så god kvalitet, at jeg vil mene det er svært at se forskel på et fotoudskrevet på denne og et foto fremkaldt hos en fotohandel.

Det er først, når printeren presses med stærke farver, at den krænger lidt over. En blå kedeldragt blev lidt for skarp i farverne, ligesom sort-hvide billeder får en anelse grønligt skær samtidig med at mit testbillede blev uskarpt på en mærkelig måde. Men: det er virkelig detaljer, jeg brokker mig over her – jeg har printet utallige gode billeder ud med rigtig gode resultater. Og den hastighed. Det tager ikke meget mere end et par minutter at printe en A4 side i farve ud – og det vel at mærke kant til kant udskrift.

Anvendes det medfølgende Easy PhotoPrint program, er det ikke nødvendigt at tænke på at sætte udskriftskvalitet. Det gøres automatisk, idet der vælges papirtype. Anvendes andet software, som f.eks. Photoshop eller Paint Shop Pro, er det dog nødvendigt at gå ind i egenskaber for printeren og sætte udskriftskvaliteten til det højeste. I den normale udskrifttilstand, kommer de kendte streger i udskrift af billeder, hvilket ødelægger billedet fuldstændigt. Disse streger er dog ikke at se i bedste kvalitet.

PictBridge

Under denne sjove betegnelse gemmer sig muligheden for at printe ud direkte fra kameraet. PictBridge er standarden inden for direkte print, og mange kameraer vil derfor understøtte dette.

Der er ikke så meget at sige om denne funktion, andet end det er en helt utrolig opfindelse. Funktionen er selvfølgelig forskellig fra kamera til kamera, men fra vores EOS 10D lykkedes det i hvert fald at lave kant til kant udskrift i A4 lyn hurtigt.

Opsummering af facts

Canon giver selv følgende korte specifikationer på PIXMA iP3000:

  • Innovativt design med dobbelte papirbakker, duplex & cd-r-print
  • 4800 x 1200 dpi med FINE-teknologi og 2 pl mikrodyser
  • Op til 22 sider/min i sort/hvid og 15 sider/min i farver
  • Gennemsigtigt Single Ink-system
  • PictBridge-parat til direkte fotoprint
  • Kompatibel med Windows og Mac

Mine erfaringer efter nogle ugers selskab med printeren er, at det er en rigtig solid printer, som holder hvad den lover. Den har nogle super smarte funktioner, og er absolut værd at overveje for brugeren, der ønsker at printe sine digitale billeder ud på en let og hurtig måde.

Hastigheden på printeren er hurtig i forhold til min gamle printer, men ønsker man en hurtigere printer er storebrødrene måske værd at overveje.

Som nævnt tidligere benytter printeren sig af fire separate patroner, en i sort og tre i farver, nemlig cyan, gul og magenta. Om det er en fordel at de kommer i separate beholdere tør jeg ikke udtale mig om, men i hvert fald er der en til to mindre i forhold til rigtige fotoprintere.

+

To papirbakker
Lækker udskriftskvalitet
Lydløs
Flot design
Let at anvende
Duplex print

-

Trykt manual for tynd
Langsom opstart
Enkelte farver bliver unaturlige

På edbpriser.dk kan printeren i dag (19/12-2004) findes til 888,- - til den pris kan jeg kun anbefale PIXMA iP3000, som der derfor indkasserer 4 stjerner!Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
HP OfficeJet psc 2110
Canon S830D
hp photosmart 7350
Canon S400     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Canon PIXMA iP3000 - kamerasiden.dk