Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

Cambridge Audio Azur 640T

10/5-2005

Lad det være sagt, skrevet og uddebatteret med det samme: Cambridge Audio Azur 640T slår samtlige DAB-radioer jeg til dato har haft gennem mine hænder, lyttet til og afsagt en dom over.

Såvel på lyden som designet er i en dejlig klasse for sig, og med til at visualisere kvaliteten af dette produkt er også manualen. I den indledende installationsvejledning beder folkene bag tuneren dig nemlig vente 36 timer før du rigtig begynder at lytte til og tage Azur 640T alvorligt. Deres anbefaling har jeg desværre haft svært ved at holde mig til – i mine ører lyder Azur 640T fænomenalt allerede ved de første watts entré i min øregang. Og ærlig talt, så kan jeg ikke rigtig høre nogen forskel fra første minut til sidste time af de i alt 36 påkrævede. Jeg betvivler dog ikke, at nogle folk, nok måske især teknikerne fra Cambridge, kan spotte forskelle i tonekvaliteten fra transistoren. Det her er HiFi!

Rent indledningsmæssigt skal det i øvrigt nævnes, at Azur 640T er blevet testet med et THX-verificeret højttalersæt: Logitech Z-5500 Digital.

I pakken finder man:

  • DAB-radio
  • Vekselstrømskabel
  • Fjernbetjening
  • Kombineret DAB/FM antenne
  • Diverse kabler, bl.a. et splitkabel til indløb af både DAB og FM-signal.

Manualen

Man skulle forvente, at en DAB-radio som Azur 630T ville være fulgt af en moppedreng af en manual. Det er ingenlunde tilfældet – i alt strækker indføringen i radioens anatomi sig kun over ni sider. Paradoksalt nok er det væsentligt mindre end alle tidligere testede DAB-radioer her på eaid.dk – samtidig med, at radioen er blandt de dyreste af de testede radioer. Det mest interessante er vel næsten, at de få sider er mere end rigeligt for at høre radio med Azur 630T.

Intuitiv leg

At den korte og let fordøjelige manual ikke lader brugere i stikken, skyldes den uhyre simple og intuitive brug af Azur 630T. Som regel gør jeg som de fleste andre når jeg køber noget nyt; jeg sætter strøm og spænding på så snart det nye elektrisk vidunder er landet i mine hænder. Først når jeg er kommet til kort og har rodet mig ud i noget utilsigtet – da finder jeg manualen frem. Og det sker i de fleste tilfælde, men bare ikke i tilfældet ved navn Azur 630T. Her har jeg kunnet klare mig hele vejen igennem uden hjælp. Ja, faktisk sidder jeg kun og læser i manualen for at kunne skrive disse ord med god samvittighed: Ja, jeg har læst manualen.

Den lette tilgang skyldes den manglende overflod af knapper og deres logiske placeringer og brug. I alt er der 13 knapper, hvoraf 1 går til on/off, 6 går til forvalg (Pladser til at gemme foretrukne kanaler; i alt kan 10 DAB og 10 FM-kanaler gemmes), 1 går til at vælge mellem DAB eller FM, 1 til autotune (Indlæser alle tilstedeværende DAB-kanaler), 1 knap lader dig bladre i de informationer DAB-kanalen udsender (F.eks. hvilken kunstner der spilles netop nu), med 2 knapper pladrer du frem eller tilbage i DAB-kanalerne og med den sidste knap vælger du den ønskede DAB-kanal. Alt i alt fungerer det upåklageligt, og det er dejligt at føle, at man ikke nødvendigvis skal være akademiker for at komme helskindet gennem radiolytningen.

Et flot display med en irriterende sk?nhedsfejl

Disse knapper, deres brug, som jeg er så glad for – de sidder velplaceret omkring et display med seks på venstre side og syv på højre. I midten altså displayet, hvilket er en fryd for øjet. Størrelsen forekommer mig at være noget nær perfekt, og ligeså den hvide baggrundsbelysning og de kontrastrige sortgrå tal og bogstaver der står ovenpå. Hvis man vil justere lysintensiteten, kan man vælge mellem to indstillinger via fjernbetjeningen.

Som med modellen DPR-2 fra Sangean, bærer Azur 630T dog også på et irriterende moment: I skrivende stund sidder jeg og hører natradio på P3 med Henrik Kallsbøl. Det er dog i displayet blevet til natradio med Henrik Kallsb?l - fordi Azur 630T ikke understøtter Æ, Ø og Å. Det er ærgerligt og egentlig lidt for dårligt af en DAB-radio i denne klasse. Ikke mindst dens prisklasse burde skamme sig.

Designet

Hvad Cambridge Audio dog ikke skal skamme sig over, er designet. Azur 630T kan erhverves i hhv. Sølv og Sort, og her på eaid.dk har vi haft fornøjelsen af at lade sølv-modellen spille redaktionen op.

Sølvfarven vidner om, at dette virkelig er Hifi. Med knapperne og displayets placering har man opnået en stor grad af symmetri - noget som altid er en fryd for mine og de fleste andres øjne. Det hvide display, koblet med den børstede aluminium, står rigtig godt, og min eneste umiddelbare anke er da også kun, at jeg helst havde undværet de forskellige påtrykte logoer; heriblandt DAB og RDS-logoerne. Men det er bestemt i den meget smagsafhængige del af det subjektive spektrum. Sammen med aluminium er blåt også altid godt, så det fryder yderligere at se on/off knappen markeret med en lille skarpt lysende blå diode.

Følelsen af kvalitet er overvældende, sådan som det bør være med ordentlig Hifi. 3,9 kg. DAB-radio ligger der i kassen, og den rigelige brug af aluminium og metal vægter tungt og gør forskellen mellem Azur 630T og andre billigere alternativer på rack-markedet.

Hvis man kan skue hunden på hårene, kan man fint skue en radiotuner som Azur 630T på dens fjernbetjening. Og det skue er ikke så ringe endda, for med denne fjernbetjening kan man styre enhver enhed i Azur-serien, selvfølgelig inkl. DAB/FM-tuneren Azur 630T. Igen er det aluminium der springer i øjnene, og det svier ikke på nethinden. Tværtimod er det dejligt at opleve en så gennemført stilren fjernbetjening som denne. Jeg nyder at opleve, at en fjernbetjening rent faktisk kan være andet end grim og mange kvindes skilsmissegrund.

Alle knapperne på Azur 630T, inkl. fjernbetjening, er ikke bare knapper – de lyder godt og føles endnu bedre under fingerbollen når der trykkes. Kun et svagt, afdæmpet ”klik” lyder ved brug, og det ligger da også lige til højrebenet at associere denne ”knapgefühl” med åbningen og lukningen af døren i en fabriksny Mercedes.

Lyden

Hvis man nu er venstrebenet, kunne man i stedet skyde en saftig, melodiøs bold efter den lyd som Azur 630T præsterer. Ingenlunde ville bolden formentlig kunne nå lyden blot til sokkeholderne, for denne DAB-radio lægger hørbar afstand til samtlige tidligere testede DAB-radioer. Og det gør den ikke kun fordi den er tilsluttet et sæt surround-højttalere – man fornemmer virkelig, at den digitale radio kommer fuldkomment til dens ret med bløde, krystalklare toner, der dog i sig selv kan være lidt kølige i enkelte tilfælde. Det er dog ikke noget som ikke kan finjusteres efter egen individuel smag via den forstærker som de fleste nok vil koble Azur 630T sammen med.

Alligevel har Cambridge Audio arbejdet på at gøre det muligt på selve radiotuneren at ændre lydbilledet. Det har de gjort ved at udvikle et system som de så flot kalder ”Natural Contour Technology (NCT)”, og som i øvrigt er helt unikt for radiotuneren Azur 630T. Det lange ord dækker over en teknologi der efter sigende skal kunne ændre lydbilledet så det passer bedst til lytteren. Ændringen af lydbilledet sker på bagsiden af racken med en skydeknap der har tre positioner: Lively, Off, Warm, Som udgangspunkt er NCT slået fra og står altså på Off.

Med Lively er det intensionen, at højt komprimerede DAB-kanaler, f.eks. talekanalerne DR Nyheder eller DR Kultur, skal kunne få lidt ekstra spræl og liv. Det er muligt at høre en forskel med og uden ”Lively” i brug, men personligt skal nuanceforskellene høres med lukkede øjne og skarpt koncentreret øregang. Ellers forsvinder forskellen.

Ligeså foregår det indstillet på ”Warm”. Med denne indstilling skal det være muligt at give, ja det giver næsten sig selv, noget mere varme til en DAB-kanal der virker lidt for digitaliseret og kølig. Måske er det bare mig der ikke er faldet over en kanal der var kølig nok – jeg har i alle tilfælde ikke oplevet at indstillingen ”Warm” har kunnet ændre lydbilledet hørbart. Måske er det bare fordi Azur 630T er en fabelagtig god lydkilde. Jeg tror mest på det sidste.

FM

Med DAB via Azur 630T fås radiolyd ikke meget bedre, men det er dog bemærkelsesværdigt, at jeg på det almindelige FM-bånd har haft indtil flere nær-dab-oplevelser med radioen. Det er meget glædeligt at Azur 630T er udstyret med en fuldblods FM-tuner, men det virkelig lækre er, at der under gode modtageforhold nærmest ikke kan høres forskel på DAB og FM. Det er næsten foruroligende godt præsteret, og når man kobler den gode lydkvalitet på FM sammen med det faktum, at FM-tuneren også har RDS – ja, så kan det være svært at se og høre forskel på om man er tunet ind på P3 via DAB eller FM.

L-bånd

Med Azur 630T er man altså godt dækket ind med modtagelse fra såvel det nye digitale som det gamle analoge sendenet. Sammen med denne ”datidssikring” skal man koble en ægte fremtidssikring, nemlig DAB-tunerens evne til at modtage det såkaldte L-bånd. Hermed sikres man, at man ikke afskæres fra de DAB-kanaler som i fremtiden vil blive sendt på L-båndet frem for det nuværende Bånd III. Et rigtig godt plus til Azur 630T.

Og så bør det også lige nævnes...

...At Azur 630T på bagsiden har audio ind og udgang så du kan føre en anden enhed igennem og derved spare en indgang på forstærkeren.

...At Azur 630T har såvel en digital optisk udgang og koaksial udgang.

...At Azur 630T har skruetilslutning på den fælles indgang til DAB og FM antenne.

...At Azur 630T har indbygget Alarmfunktion. Dermed kan man sætte tuneren til at tænde på et forud programmeret tidspunkt.

...At Azur 630T også har automatisk slukning ( efter 1-99 min.).

Konklusion

Cambridge Audio Azur 630T er ikke en hr. hvem som helst. Til en pris på 2499,- (www.hifiklubben.dk) i skrivende stund, er den et rigtig godt bud på en DAB-radio til de mennesker som vil lidt mere end blot en køkkenradio – men til noget der kunne ligne prisen på en god DAB-køkkenradio. Og det er netop noget af det bemærkelsesværdige ved Azur 630T: Den er hver en krone værd.

Og det er den fordi lyden er helt fænomenal, betjeningen er aldeles intuitiv, fordi designet er smagfuldt enkelt og fordi der er FM-tuner og modtagelse af L-båndet. Simpelthen fordi det er kvalitet hele vejen igennem og fordi jeg kun har kunnet finde et enkelt irriterende moment: Den manglende understøttelse af Æ, Ø og Å. Havde Kallsb?l været Kallsbøl, havde jeg ikke tøvet med at give Azur 630T et velfortjent 11-tal. Nu kan det desværre ikke blive til mere end et stort 10-tal med pil op.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Sangean DCR-9
Sangean DPR-15
Pure Elan
Sangean DPR-2

Relaterede artikler:
Hvad er en DAB kanal?
Brugbare DAB links
Hvad kan man høre på DAB?
Modtagelse af DAB-signalet     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - Cambridge Audio Azur 640T - kamerasiden.dk