Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?People
Billede taget af flemming rasmussen
sHOPPING
Billede taget af flemming rasmussen

BUSH TR2003DAB

3/3-2005

Med BUSH TR2003DAB ser jeg bagud i design og fremad i indmad. I England har radio-fabrikanterne været tilbøjelige til at retro-designe deres radioer i flere år, og nu da det digitale sendenet også har spredt sig til det danske, ja, da er TR2003DAB immigreret over sundet som en af de første DAB-radioer. Det er med andre ord en af de ”gamle” drenge vi her har med at gøre, en af de DAB-radioer, som har været med til at bryde hul igennem fra DAB-nettet og ud i Familien Danmarks køkkener. Men er den nu også værd at lytte til?

Dette er hvad pakken indeholdt:

  • DAB-radio
  • Ledning
  • Manual

En næsten unødvendig manual

Umiddelbart er det jo ikke et prangende indhold, men at det er en klassisk køkkenradio taget i betragtning, havde jeg nu heller ikke ventet meget andet i godteposen. Manualen på 25 sider har BUSH fået strikket sammen på dansk til os danskere, og den er god, informativ og let at finde rundt i.

Og egentlig kunne den nok fint reduceres til det halve. Radioen er nemlig lige nøjagtig så intuitiv at gå til, som en radio bør være. Ja, faktisk er det først nu, hvor jeg skal skrive denne anmeldelse, at jeg finder manualen frem for at sikre mig, at dens forståelighed er OK og i overensstemmelse med virkeligheden. Ja, jeg kan kun sige, at jeg har tillært mig TR2003DAB’s egenskaber ad den autodidakte vej. Selve brugen af TR2003DAB er virkelig god, og jeg kan stadig glæde mig over, at det ikke kræver en kandidatgrad i tekniksnilde at betjene dette apparat.

Designet – og et par små minusser

Det er anden ting som rykker positivt i mit øje. Den har efterhånden stået på retro-style en del år, og selv om jeg faktisk var ved at blive lidt træt af bølgen, ja så fik jeg en vældig fornyet tro på det fede i det retro - da jeg så TR2003DAB for første gang.

Den er rektangulær som køkkenradioer flest, men ganske og aldeles uden skarpe hjørner. Designerne har filet godt og grundigt til, men i mine øjne ikke gået for vidt. Rund er den jo langt fra, så den kan godt holde balancen på køkkenbordet endnu. Sådan da, for skal jeg have noget at indvende på den designmæssige del af TR2003DAB, så skal det være de forholdsvis smalle ”gummiliste-fødder” som radioen står på. Man kan ikke ligefrem påstå, at TR2003DAB står med fødderne solidt plantet, så jeg vil da foreslå designerne at finde nogle lidt større sko frem til TR2003DAB for eftertiden. Noget seriøst problem er det dog langt fra.

Mens jeg undres, vil jeg lige nævne strømstikket på TR2003DAB. Det går gennem et hul i det i øvrigt enorme dæksel, der dækker de seks C-batterier, som radioen kan sluge. Skal man derfor sætte batterier i, er man på det nærmeste tvunget til at trække strømstikket ud. Jeg kan ikke rigtig forestille mig, at det skulle være gjort for sikkerhedens skyld på sådan en moderne radio. Og desværre kan jeg ikke rigtig regne løsningen ud, måske har design og teknologi bare ikke kunnet gå op i en højere enhed dér. Og jeg er egentlig også ligeglad, for det betyder intet for den daglige brug af TR2003DAB.

Materialerne

Det er kvalitet det her. Den grå, fløjlsbløde plastic er virkelig noget, der får radioen til at ose langt væk af kvalitet, ligesom de stofklædte højttalere på fronten også gør deres godt. At BUSH så har valgt at smække deres navn udenpå stoffet, det generer mig egentlig ikke – det er kun med til at støtte illusionen om den gamle radio TR2003DAB. Farven på den radio som eaid.dk har fået stillet til rådighed er grå, men den findes så vidt vides i flere andre spændende varianter. Grå rækker dog rigeligt til mig, og det står i øvrigt godt til de aluminiumslignende ”rammer” som strækker sig rundt om TR2003DAB’s højttalere på fronten, og rundt knapper og display ovenpå radioen. God kombination.

Et håndtag bør man finde på en radio som TR2003DAB, og i denne radios tilfælde findes tilmed et godt af slagsen. Det er igen omsvøbt af denne bløde og meget lækre plastic som jeg finder så lækker at røre ved. Og så skygger det ikke for hverken knapper eller display. Meget mere er der nok ikke at sige om den sag.

Retro – og så alligevel ikke

Fronten er altså retro, men ser man det hele sådan lidt fra oven – ja, så er det pludselig at man opdager, at TR2003DAB faktisk er et stykke top moderne radioteknologi. Meget til forskel fra den støvede, bløde plastic, er toppen præget af en blank, spejlende sort plastic.

Op gennem denne sorte plastic træder i alt 17 knapper og et display. Til ens højre side finder man de i alt fem forvalgsknapper, hvor man kan placere sine yndlingsstationer. For at spare på knapperne, har BUSH valgt at lave en ”shift” knap, sådan at hver knap i praksis kan være genvej til to radiostationer. Der er altså i alt mulighed for 10 forvalg på DAB og yderligere 10 for FM. Det rækker fint til dagligdags brug.

FM-modtagelse

Muligheden for at lytte god gammeldags FM, er noget af det der tæller godt på plussiden. Med alle de gode såvel landsdækkende som regionale stationer der flyder i æteren, ja da er det kedeligt at sidde bænket til de digitale alene. Som tingene er nu, er de digitale kanaler jo fortsat minoriteten, så selvfølgelig skal man også have adgang til den analoge majoritet. Og det giver TR2003DAB ganske fint, om end FM-delen af radioen er meget simpel og rippet for f.eks. RDS.

Savnes: L-bånd

Selv om bånd 3 officielt er det eneste net der transmitterer DAB-kanaler i Danmark i dag (03.03.05), så ville det være ønskeligt om TR2003DAB også kunne modtage L-bånd – men det er desværre ikke muligt.

I praksis betyder det, at radioen ikke er fremtidssikret og dermed i stand til at modtage de stationer, som formentlig vil begynde at transmittere på L-båndet.

TR2003DAB er bestemt ikke ene om denne mangel, men uantastet konkurrenternes identiske udeladelser, er det stadig en mangel i mine øjne.

Savnes også: Drejehjul til volumenkontrol

Rundt om displayet finder vi fem knapper. Her har man bl.a. mulighed for at skrue op og ned for volumen – noget som jeg mener styres mest komfortabelt med et drejehjul. Det har hverken teknikere eller designere dog givet efter for på TR2003DAB, så jeg må lidt modvilligt nøjes med knapperne.

Til venstre for knapperne finder jeg yderligere seks knapper. Blandt de vigtigste er ”bbs”, der kan sætte lidt ekstra bas på lytteroplevelsen. Det fungerer OK, men det er selvfølgelig ikke noget der kan skjule, at dette ikke er andet og mere end en fin køkkenradio. Desuden finder man her ”mute-knappen” og ”mode-knappen” der lader en skifte mellem DAB og FM.

På funktionssiden har jeg alle de værktøjer, som jeg kan forvente af en radio som TR2003DAB – det hele afrundes af, at man på siden af radioen finder udgang til både hovedtelefon og anlæg. De to udgange sidder i øvrigt sammen med on/off-knappen.

God køkkenlyd

Den tidligere omtalte bas-funktion (bbs-knappen) er en gave for denne radio. Lytter man radio på TR2003DAB uden denne funktion slået til, mødes man af en helt igennem flad lyd, hvor diskanten let rammer øregangen. Jeg kan dog ikke undgå at være helt og fuldkommen tilfreds med lyden som denne radio præsterer. Den er i stereo, og de fleste ejere af almindelige transistorradioer vil sandsynligvis opleve, at købet af TR2003DAB giver dem en noget bedre lyd. Den forbedrede lyd skal både tilskrives de gode højtalere og det bedre digitale DAB-signal (frem for det analoge FM).

Et lækkert display

Det er især ovenfra man kan se igennem retro-facaden og ind til det digitale hjerte som banker i TR2003DAB. Displayet lyser vedholdende i en klar, lidt mørk blå farve. Det er et syn som jeg bryder mig svært godt om. I den øverste linie får man info om volumenstyrke, batteristand (Hvis radioen kører på batterier), klokken, lydbillede (normalt/bbs) og signalstyrke. På det mellemste ser man, hvilken station man hører (hvis man hører en DAB-kanal), og på nederste linie kan man se de data som DAB-kanalen udsender (f.eks. kunstnerens navn). Jeg savner ikke rigtig noget i displayet – men skal jeg være besværlig, så kunne det godt være større. Om ikke andet så for at give mere plads til en visning af klokken i større skala. Jeg har slutteligt også taget mig selv i gentagne gange at ”tilte” radioen når jeg har siddet ved køkkenbordet og betjent radioen – i de situationer kan det være meget svært at se hvad man foretager sig. En af konkurrenterne, Intempo KT-01, har vi også anmeldt her på eaid.dk, og dér sidder displayet på forsiden og ikke på toppen som på TR2003DAB. Det var ingenlunde en succesoplevelse for os, så kan jeg ikke få et skråtstillet display, foretrækker jeg dog klart TR2003DAB’s topdisplay.

Konklusion

Denne radio er værd at lytte til. Helt overordnet er mit indtryk af TR2003DAB meget positivt – den er gennemført og behagelig for såvel øjne, ører og hænder. Den er uden tvivl den mest ligetil DAB-radio jeg endnu er stødt på – dejlig intuitiv i sin funktionalitet og helt sikkert et hit for den brede skare af danskere der ikke værdsætter indviklede teknologiske løsninger.

Jeg må på positivsiden lægge særlig vægt på designet, der virkelig tiltaler mig. Det er få andre radioer der kan præstere et så stilrent retro-design. En del af det gode designmæssige indtryk stammer i øvrig fra den gode materialekvalitet denne radio kan præstere – især fra den bløde fløjlsgummi der omkranser TR2003DAB.

Stereolyden holder jeg også meget af; den stammer helt givet fra et par kvalitetshøjtalere, der har andet og mere end en iørefaldende diskant at byde på. Muligheden for FM er endnu et positiv for radioen, om end analog-delen af radioen virker lidt skrabet. Såvel på den digitale som den analoge del af TR2003DAB har der i øvrigt været rigtig god signalmodtagelse – men at TR2003DAB ikke kan modtage et eventuelt fremtidigt signal fra et L-bånd, det er omvendt noget som hæmmer radioen trods dens gode modtagelse af signalet fra bånd 3.

Den sidste rose vil jeg give TR2003DAB for dets display. Det er, som på de fleste DAB-radioer efterhånden, rigtig godt. Jeg holder meget af den sorte displaytekst og den klare blå baggrundsbelysning. Anken bliver, at jeg fortsat ønsker mig større displays på DAB-radioerne; TR2003DAB inklusiv, hvor jeg specifikt har været irriteret over den lille klokke øverst i displayet. Jeg så desuden gerne, at displayet blev skråtstillet, sådan at man kunne betjene radioen ordentligt når man sidder ned og er i en skæv vinkel i forhold til displayet. Med TR2003DAB kan jeg dog godt se, at det måske vil være designmæssigt problematisk at ændre placeringen af displayet - og ærlig talt, noget stort problem er det ingenlunde.

Det har været en fornøjelse at stifte bekendtskab med TR2003DAB. Hængepartierne har været få, og det er med største fornøjelse, at vi sender TR2003DAB ud fra eksamenslokalet med et flot 10-tal i bagagen. Eksamen er en festdag.Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:
Relaterede test:
Sangean DCR-9
Cambridge Audio Azur 640T
Sangean DPR-15
Pure Elan

Relaterede artikler:
Hvad er en DAB kanal?
Brugbare DAB links
Hvad kan man høre på DAB?
Modtagelse af DAB-signalet     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Test - BUSH TR2003DAB - kamerasiden.dk