Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Virtuel hukommelse

26/3-2001

Alle beregninger foretages af computerens CPU, ved at data overføres fra RAM lageret i mindre bidder ad gangen. Det betyder at alle programmer skal hentes ind fra harddisken (eller cd'en) og lægges i RAM lageret, før de kan køres.

Da harddisken er meget langsommere end RAM lageret, er det afgørende for computerens hastighed, at den har RAM nok til rådighed til at læse hele programmet ind. Ellers skal den stoppe beregningerne midt i det hele og hente nye data ind fra harddisken.

Men uanset hvor meget RAM man har, vil man tit løbe tør, fordi Windows ikke er særlig god til at spare på ressourcerne. Når Windows løber tør for RAM, benytter den istedet harddisken som en slags virtuel RAM.

I praksis fungerer det ved, at den benytter en fil ved navn win386.swp, hvor den lægger data i. Det siger sig selv, at dette er væsentlig langsommere end den rigtige RAM, og håndteringen af swap-filen er derfor en vigtig faktor for den generelle ydelse.

I det følgende beskrives et par teknikker til at optimere den vituelle hukommelse.

Tilpas swap-filen

Som beskrevet i Defragmentering kan man opnå meget ved at sørge for at en fil ikke ligger i mindre bidder på harddisken. Så behøver computeren ikke søge flere steder på harddisken efter stumperne.

Kan man få filen win386.swp til at ligge i een sammenhæng, opnår man en stor forbedring af hastigheden, når computeren swapper mellem RAM og harddisk.

Problemet er, at programmet til defragmentering ikke vil røre ved swap-filen. Man må derfor 'snyde' computeren lidt.

Dette gøres ved først at sætte størrelsen af swap-filen til nul, defragmentere harddisken og derefter angive en fast ønsket størrelse.

Kan man også få den til at ligge helt i starten af harddisken opnår man yderligere en forbedring af hastigheden. Det kan man dog kun, hvis man har et ekstra (tomt) drev, man kan lægge filen på.

Sådan gør man:

Tilpas swap-filen

 • Højre-klik på ikonet Denne computer.
 • Vælg Egenskaber.
 • Vælg Ydeevne.
 • Vælg Virtuel hukommelse.
 • Sæt minimum og maksimum til 0.
 • Tryk Ok. (Ignorer advarslerne, de er der kun for at skræmme).
 • Genstart, hvis det er nødvendigt.
 • Defragmenter harddisken. (Se under Defragmentering)
 • Brug derefter ovenstående procedure til at sætte både minimum og maksimum til fx 500Mb.

Tips til swap-filen:

Man kan selv bedømme, hvor meget plads man ønsker, swap-filen skal fylde. 500Mb plejer at være nok, men hvis man får en out of memory error e.l. kan man jo forøge størrelsen senere. Det vigtigste er at swap-filen altid har den samme størrelse, så den ikke bliver fragmenteret ved brug.

Nu skulle swap-filen gerne ligge pænt efter alle de andre filer på harddisken, og eftersom den altid har den samme størrelse, vil den ikke blive fragmenteret igen.

Flyt swap-filen

Har man et ekstra drev, kan man med fordel flytte sin swap-fil derover. Det virker bedst, hvis man flytter den til et tomt drev og angiver en fast størrelse, så den kommer til at ligge pænt og sammenhængende i starten af drevet.

Dette trick kan kombineres med tricket Opdel harddisken.

Sådan gør man:

Flyt swap-filen

 • Højre-klik på Denne computer.
 • Vælg Egenskaber.
 • Vælg Ydeevne.
 • Vælg Virtuel hukommelse.
 • Vælg Harddisk.
 • Angiv det ønskede drev og genstart computeren (ignorer advarslen).


Relaterede test:
Logitech G5 Laser
Logitech LX700
Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks
Logitech MediaPlay Cordless Mouse

Relaterede artikler:
Logitechs presseevent 2006 – en revolution på hjul!
RAM - Random Access Memory
En beretning om min indgang til IT
Test af Silent Whisper lyddæmpnings måtterDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Virtuel hukommelse - kamerasiden.dk