Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Tips om valg af digitalkamera

28/7-2000

Hvad skal man passe mest på første gang man skal købe et digitalkamera? Det er en stor investering, som hurtigt mister sin værdi. Udviklingen går rasende hurtigt i den branche. Efter at have taget et par tusinde billeder med 4 forskellige digitalkamera over de sidste 28 måneder vil jeg her prøve på at sammenfatte mine erfaringer i form af en 8 punkts huskeliste. (Rækkefølgen viser min egen personlig prioritering, som -indrømmet-, er en smagsag.)

1/-

Ordentlig billedkvalitet kræver ordentlig optik. Og det koster. Der er desværre ingen vej udenom. Når man ser et billede i fuld skærm på en rimelig god monitor har man en stor detaljeringsgrad. Fejl og mangler ses faktisk lettere på en 17"monitor end på et traditionelt billede på photopapir. Det kan være lidt svært at bedømme den optiske kvalitet på forhånd, med mindre der står Carl Zeiss eller andet kendt navn på linsen. Man kan gå på internet og læse de detaljerede reviews som findes fx på
www.dpreview.com
www.megapixel.net
www.imaging-resource.com

2/-

Dernæst skal den elektroniske film -også kaldt CCD sensor- være til at stole på mht farvegengivelse. Hellere en 1megapixel fejlfri sensor end en tvivlsom 3megapixels sensor. Min første digitalkamera, som jeg købte for 8000kr for to år siden havde den fejl at der kom lidt rødligt plamage midt på billedet hver gang jeg tog et billede lidt op mod solen. Forhandleren sagde at det var normalt: jeg skulle bare lade være med at tage billeder i modlys. Sådan kan man blive til grin. Jeg spildte masser af tid på at slås med Photoshop for at fjerne denne røde skygge fra mange gode billeder som jeg havde taget ved stranden. Det var en håbløs opgave. Nu prøver jeg altid at få returret når jeg køber et digitalkamera.

3/ Hvor mange megapixels?

Ingen mystik her: et billede på en 17"monitor i almindelig 1024x768 opløsning indeholder 1024x768=786432 pixels. Altså 0,8 megapixels. Men inden det færdige billede skal nydes på din monitor har det ofte været nødvendigt at beskære en del væk fra det originale billede. Så et 2 megapixels kamera er at foretrække, med mindre man udelukkende satser på små billeder til hjemmesiden. Tilsvarende kan man selv regne ud hvor mange pixels et printet billede kræver. Et farveprint i 15x20cm format kræver mindst 3 megapixels med 300dpi. Selv har jeg hurtigt opgivet at smide penge ind i farveprint. Digitale billeder ser smukkest ud på en monitor. Fordi de bliver belyst bagfra. Min foretrukne digitalkamera er altså en 2megapixels.

4/ Hvor mange MB hukommelse?

Et 2megapixel billede fylder ca 400K når det er -som de fleste kameraer gør- komprimeret i JPGformat. Dvs at 8MB vil give plads til ca 20 billeder. Er pengene begrænset kan man sagtens nøjes med 8MB i starten. JPG kan også komprimeres mere hvis man kan acceptere en del kvalitetstab.

Normalt er det dog en stor fordel at have 16 eller 32 MB'er. Så kan man skyde løs og dermed fange de bedste motiver. Der er jo den store fordel med digitalfotografering.

Bemærk at man ikke kan give præcise tal på hvor meget et billede kommer til at fylde. Billeder ude i naturen fylder mere end tilsvarende billeder indendørs. Fordi der skal bruges flere bits til at fortælle computeren nøjagtigt hvor hver enkel græsstrå, hvert enkelt blad på træerne osv. skal være på billedet.

5/ Forbindelse til computeren: USB?, Seriel?

Hvis man har en PC med USB og Windows98 skal man helt klart gå efter USB. I tvivlstilfælde kan man se i enhedshåndtering om USB er installeret eller ej.

Seriel er også brugbart, men det kan drille. Anbefales kun til folk med en vis computererfaring.

Er man på Windows2000 skal man huske at USBdrivere til Windows98 ikke kan bruges.

Skal det kamera, som man er ved at købe, kunne bruges af barnlige sjæle skulle man måske se på Sony Mavica kameraer, som bruger et diskettedrev til at gemme billederne på. Skyd et billede, tag disketten ud og prop den i nærmeste computer. Færdig.
Ingen driverinstallation, ingen ledning.
Ulempen er selvfølgelig at der kun er plads til 4-5 billeder på hver diskette.(eller 20 i dårlig kvalitet). De første Mavica kameraer havde meget begrænset billedkvalitet. De nyeste -som FD95- tager rigtig gode billeder.

6/ Størrelsen på LCD-display

Det er sjovt i starten at se sine billeder på den fixe lille skærm bagpå kameraet. Nogle kamera har avanceret software som kan dreje et billede 90 grader, eller endda foretage et udklip. Men i praksis styrter man hen til PC'en for at se billederne på en rigtige monitor. Al billed behandling foregår på PC. Derfor er det uden betydning efter min mening om kameradisplay'et er 1,8 eller 2,5". Man finder også ofte ud af at det forlænger batteriets levetid at lade displayet være slukket.

7/ Batterikapacitet

Man løber hurtigt tør for strøm med et digitalkamera. Husk det hvis du er ved at falde for den mindste supersmart digitalkamera i butikkens vindue. Der kan umuligt være et stort batteri i sådan et lille kamera. Endnu gælder den naturlov at batterikapacitet og fysisk størrelse er tæt forbundne sammen.

Ellers er Lithium batterier at foretrække når der skal oplades meget tit. Nogle batterier har kun kapacitet til en times brug.

8/ Zoom

Har man rigeligt med megapixels, -2 megapixel eller mere- vil man normalt kun bruge zoom ret sjældent. I stedet for klipper man billedet ud senere. Iøvrigt er det svært at undgå rystede billeder såsnart man bruger optisk zoom på 4x eller mere. Ved valg af kamera er zoom derfor normalt ikke afgørende, med mindre man skal ud og fotografere både, fugle eller lign.

Til sidst:

Kamerabeskrivelser indeholder ofte en masse detaljer om indstillingsmuligheder for avanceret fotografering. Min erfaring er at man kan overlade det hele til automatikken. Det er jo avanceret teknik og software, som kan meget mere end det man har på traditionelle filmkamera'er.

I en anden artikel vil jeg beskrive mit nuværende kamera i detaljer (Sony F505). Senere vil jeg måske skrive om min foretrukne software til efterbehandling af billeder, arkivering og backup.Kom med et forslag til en test af et digitalkamera

Relaterede test:
Minitest: Nikon Coolpix S510
Minitest: Samsung NV 20
Minitest: Praktica Luxmedia 7303
Minitest: Canon Ixus 860 IS

Relaterede artikler:
Nye minitests af kameraer
Blænden – den fotografiske iris
Nyt brugervenligt spejlrefleks fra Nikon
Ekstrem makrofotografering med omvendt 50 mmDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Tips om valg af digitalkamera - kamerasiden.dk