Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Sløring med Photoshop 7.0

10/7-2007

Sommetider kan man have behov for at tilsætte et billede noget sløring (hvis dette er glippet under selve fotograferingen) for at sætte et objekt i et billede bedre i fokus ved give baggrunden Gaussian Blur eller tilsætte baggrunden noget "motion blur" for at give billedet mere fart over feltet.
Jeg vil give en forklaring på hver af disse forskellige sløringer, men jeg starter med Motion Blur.

Motion Blur
Til dette vil jeg anvende et af mine egne billeder

Sløring med Photoshop 7.0

I billedet her er der meget fart over feltet, men p.g.a. en høj lukkertid da billedet blev taget er billedet blevet fastfrosset og man mangler derfor en fornemmelse af den fart over feltet som der i virkeligheden var på denne rutschebane tur.

Allerførst skal vognen samt menneskerne markeres. Dog skal man undlade at tage de venstre hjul med og kvindens øverste del af håret.
Til dette benyttes markeringsværktøjet "Magnetic Lasso Tool".

Sløring med Photoshop 7.0

Dette værktøj fungerer på den måde at det ligesom en magnet klistrer sig til alle de skarpe områder på vognen. Undervejs sætter programmet automatisk nogle ankerpunkter imens man langsomt fører markeringen med musen rundt om rutschebane vognen. Sommetider kan "Magnetic Lasso Tool" drille en smule, da det kun opfatter de skarpe områder i billedet. Ved uskarpe områder bliver man derfor nødt til at sætte ankerpunkterne manuelt ved at klikke med musetasten. Dette er dog også en udmærket metode at benytte gennem hele markeringen.

For ikke at gøre dette mere besværligt at forstå end det er tager vi nu markeringen skridt for skridt.
Start med at vælge værktøjsikonet "Magnetic Lasso Tool". Zoom godt ind på billedet. Til dette kan du benytte genvejstasterne Ctrl og + tasten. Det du gør at holde Ctrl-tasten nede mens du et par gange klikker på + tasten. For at zoome ud igen benytter du blot minus tasten frem for plustasten.
Nu klikker du med "Magnetic Lasso Tool" et sted på vognens ydersider og trækker langsomt musen rundt om vognen.

Sløring med Photoshop 7.0

Når du har ordnet markeringen på en del af skærmen, som du kan se ovenfor holder du blot Space tasten nede mens du med musen trækker i billedet (mens venstre musetast holdes nede). Herefter fortsætter du markeringen. Hvis du undervejs fortryder et ankerpunkt kan du blot klikke på delete-tasten .
For at afslutte markeringen når du er nået hele vejen rundt om vognen skal du blot ramme begyndelses punkt og derefter ser markeringen således ud

Sløring med Photoshop 7.0

Det er dog ikke selve vognen samt menneskene i den vi ønsker at lave noget om på. For virkelig at give rutschebanen fart over feltet er det omgivelserne vi må ændre på.
Derfor skal selve markeringen vendes så vognen tværtimod beskyttes imod ændringer. Dette kan du benytte genvejstasterne Ctrl, Shift og D tasterne til.

Sløring med Photoshop 7.0

Nu skal vi blot tilsætte billedet noget "Motion Blur". Dette gøres ved at gå op i Filter --> Blur --> Motion Blur

Sløring med Photoshop 7.0

Hernæst dukker dette vindue op

Sløring med Photoshop 7.0

Angle betyder hvilken vinkel at sløringen skal have og Distance betyder hvor meget sløring billedet får. For at få det absolut bedste resultat kan man se samtlige ændringer man foretager sig i Motion Blur på det aktuelle billede.

I dette tilfælde med rutschebane turen er vognen på vej ud i et frit fald. For at symbolisere det frie fald stiller jeg ”Angle” i samme vinkel som selve skinnerne går.

Selve indstillingerne som jeg har valgt kan du se herunder

Sløring med Photoshop 7.0

Hvis ikke det kan ses står angle på -56 og Distance på 8. Hernæst klikker du på Ok knappen.

Det sidste du så mangler er at fjerne markeringen. Dette gøres ved at trykke på Ctrl og D – tasterne samtidig.

Det færdige resultat kommer dermed til at se således ud

Sløring med Photoshop 7.0

Gaussian Blur
For at gøre baggrunden af et billede mere utydelig og et objekt så som en blomst, en person med mere, mere tydelig i et billede, kan man anvende Gaussian Blur.

Jeg vil beskrive Gaussian Blur ud fra et af mine egne billeder

Sløring med Photoshop 7.0

På dette billede har vi manden som hovedfokus. Det der kan virke noget distraherende er baggrunden, ens øjne vender hele tiden til baggrunden for at se genbrugsposen, bord og stakit.
For at ændre på dette skal man starte med at markere manden ved hjælp af "Magnetic Lasso Tool", hvilket du allerede har fået en vejledning til på denne side. Derfor vil jeg ikke gå i dybden med dette.

Sløring med Photoshop 7.0

Du vil hurtigt finde ud af at det er ret svært at få markeret den nederste del af trøjen.
Dette findes der dog midler til. Det du skal benytte er markeringsværktøjet "Rectangular Marquee Tool"

Sløring med Photoshop 7.0

Markeringen som jeg før har vist skal fortsat være fremme på billedet. Hvis du ved en fejltagelse er kommet til at fjerne denne skal du blot benytte genvejstasterne Ctrl og Z . Disse betyder fortryd.

Nu skal du holde Shift-tasten nede mens du trækker en ramme om det nederste af trøjen. Når du slipper musetasten vil de se at din nye markering bliver lagt til den gamle. Marker nu resten på trøjen ud fra samme fremgangsmetode. Hernæst vil du komme frem til dette resultat

Sløring med Photoshop 7.0

Nu er markeringen foretaget, men det er jo ikke manden vi ønsker at gøre utydelig men baggrunden. Derfor skal du vende markeringen ved hjælp af Ctrl, Shift og D tasten.

Nu ser markeringen således ud

Sløring med Photoshop 7.0

Det du nu skal gøre er at gå op i Filter --> Blur --> Gaussian Blur

Sløring med Photoshop 7.0

Hernæst kommer dette vindue frem

Sløring med Photoshop 7.0

Nu er det radiusen der skal indstilles på. Indstillingerne på denne har betydning for hvor meget baggrunden skal sløres. Derfor sørger man for at holde øje med ændringerne på det aktuelle billede til man er helt tilfreds med resultatet og billedet stadigvæk ser realistisk ud.

Sløring med Photoshop 7.0

Hvis man ikke kan se ovenstående indstillinger har jeg sat Radius = 3.6. Hernæst klik Ok.

Nu mangles der blot at fjerne markeringen ved hjælp af Ctrl og D tasterne og derefter har du resultatet.

Flot fyr

Gaussian Blur kan anvendes til mere end blot sløring af baggrund, hvis du eksempelvis ønsker at fjerne en genstand fra billedet kan du benytte Gaussian Blur efterfølgende for at få overgangen mere flydende. At fjerne genstande fra billeder findes der en vejledning til her på Fotoportalen.
Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop 7

Skrevet af Pia Nielsen, www.pictureland.dk


Relaterede artikler:
RAW – det digitale negativ
Retouchering af hud med Photoshop
Fra foto til skitsetegning med Photoshop
Sort/hvid billede med farvet motivDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Sløring med Photoshop 7.0 - kamerasiden.dk