Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Sikkerhed/stop pilfingrene

8/3-2001

Hvis du er ude efter et program, der låser for adgang til computeren for udenforstående, skulle du kigge nærmere på Clasp 97.

Dernæst vil jeg anbefale dig at kigge nærmere på Orfeus (Organisationen til fremme af undervisningsprogrammel til skolerne). De har i deres sortiment et program, der hedder NoKids95, der effektivt sikrer din computer. Det er lidt omstændeligt at bruge, men det virker.

www.microdomain.dk kan du finde et program, der kan forhindre pilfingre i at pille ved maskinens opsætning. Det er muligt at fortælle hvilke mapper der skrives i/ læses fra og køres programmer. Man kan altså fortælle programmet at det kun er muligt at skrive i TEMP mappen, eller i en bestemt elev mappe. Det er ligeledes muligt at sætte samme restriktioner som i Poledit, f.eks fjerne forskellige kontrolpaneler.

Hvis du har sat Windows op, så den kan bruges af mere end 1 bruger, kan du gemme hver enkelt brugers skrivebordsopsætning individuelt. Det er rimelig simpelt og foregår som følger:

Dobbelt-klik på ikonet Adgangskoder i kontrolpanelet og vælg fanen Brugerprofiler. Marker "Brugerne kan tilpasse deres præferencer og indstillinger..." og marker mulighederne under Brugerprofilindstillinger efter behov. Du kan så for den enkelte bruger tilføje og/eller fjerne de ikoner, vedkommende har (eller ikke har) brug for. Læg mærke til, at dette ikke forhindrer brugeren i at opfinde et nyt brugernavn og kodeord og komme ind i computeren den vej, men igen er det så kun den "nye" brugers opsætning, det går ud over.

- og dog... Peter Bahn fra Sverige har gjort mig opmærksom på, at hvis man sætter nøglen "MustBeValidated" ind under HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\microsoft\Network\logon og giver den værdien 1, så har man ikke mulighed for at trykke på "Annuller"...

Hvis du griber fat i Systemregeleditoren (POLEDIT.EXE; - den ligger på Windows 95 CD'eren) har du mulighed for at sætte systemet op sådan, at det ikke umiddelbart er muligt at lave nogen ændringer, ved at klikke på Lokal bruger, vælge "Begrænsninger" og sætte krydser i Deaktiver redigeringsværktøjer til registreringsdatabase, Kør kun tilladte Windows-baserede programmer, Deaktiver MS-DOS prompt og Deaktiver single-mode MS-DOS programmer.

Under "Lokal bruger/Shell/Brugerdefinerede mapper" og "Lokal bruger/Shell/Begrænsninger" skal du også markere forskellige andre ting, alt efter behov

Desværre kan man meget nemt komme uden om alle de ovenstående sikkerhedsforanstaltninger, ved blot at starte computeren op i "Fejlsikret tilstand", men for at forhindre dette, kan du prøve et israelsk shareware program, der hedder Win-Secure-It, skrevet af Yonat Dascalu, 10 Azmaut Street, Ness - Ziona 74010 - ISRAEL. Hans email adresse er 75037.725@compuserve.com.

Selv uden registrering kan du med dette program blokere adgangen til forskellige programmer (f.eks. explorer.exe, regedit.exe, og poledit.exe) og samtidig indføje en vis sikkerhed i opstartsproceduren. Brugt sammen med systemregeleditoren (poledit.exe), kan man lave en kort liste over de applikationer, som man ønsker at brugerne skal benytte, fjerne alle ikoner fra skrivebordet, fjerne valget "Indstillinger" fra Start-knappen, gemme valgene under Program menuen og slette listen "Dokumenter".

Olav Haunsvig påpeger, at man også kan begrænse adgangen til fejlsikret tilstand ved at gå ind i c:\msdos.sys og under [Options], hvis linjen ikke står der, tilføje Bootkeys=0...

Jeg tror ikke, det er muligt at lave et helt sikkert system, men for at sammenligne det med biltyveri, kan man på denne måde "fjerne nøglerne fra tændingen og låse bildørene". Alligevel er jeg nødt til at sige, at hvis du virkelig ønsker at afskære brugerne fra at ændre på maskinerne kan jeg i øjeblikket kun foreslå en vej: Installer en dedikeret server (Windows NT eller NOVELL Netware) og sæt login-scriptet til at overskrive C:\WINDOWS og

C:\WINDOWS\SYSTEM med en kopi, der ligger i et skrivebeskyttet bibliotek på serveren.

På denne måde, kan brugerne gøre akkurat hvad de har lyst til... - Maskinen vil alligevel være sat tilbage til "standard" når den startes op næste gang. (Selv om det naturligvis tager lidt ekstra tid at starte op...)


Relaterede artikler:
Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop
Exif Info
Actions med Photoshop 7
Tweak Windows XPDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Sikkerhed/stop pilfingrene - kamerasiden.dk