Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Sådan sætter du mere RAM i din maskine

27/7-2000

Mere RAM til folket.

Bill Gates udtalte engang, at med 1 Mb RAM var vi fremtids sikret, fordi 1 Mb ville aldrig blive fuldt udnyttet. Det holdt jo ikke helt stik...

For lidt RAM kan betyde meget for ens maskines ydeevne, specielt i disse Windows 95/98/2000 tider.

Godt med RAM er vigtigt, specielt hvis man ofte benytter sig af billedmanipulerings programmer eller f.eks. Word og Excel.

Hvis man står og skal ud og købe ny maskine, vil jeg ikke anbefale mindre end 128 Mb - det skulle være nok til de flestes behov. Arbejder man ofte med store billeder, video, regneark eller databaser, kan man godt gå op til 256 Mb. 128 Mb koster ca. det dobbelte af 64 Mb, men jeg vil ikke anbefale, at det er der man sparer.

Lad os kigge på hvordan vi sætter mere RAM i vores maskine.

Hvilken type RAM?

Før vi styrter ud og køber mere RAM, skal vi har fundet ud af hvilken type, vi skal bruge. Hvis du vil vide mere om RAM generelt så kig på RAM - Computerens Hukommelse

Det nemmeste er simpelhen at kigge i manualen til bunkortet - der står med garanti hvilke RAM, der skal bruges, og hvis det er en ældre maskine, om de skal moteres flere ad gangen f.eks. 2*8mb eller 4*8mb.

Inden man stikker fingerne i maskinen, eller begynder at håndtere den, skal man "aflade" sig selv for statisk elektricitet. Det skal man gøre hver gang, man roder ved komponenter, men RAM moduler er specielt følsomme. Man kan aflade sig selv ved at røre computerens kabinet.

30 pins

30 pins RAM benyttes kun i meget gamle maskiner, f.eks. 386'ere og nogle 486'ere. Herunder kan du se de slots som RAM'en skal sidde i. Som du kan se, er de delt op i to blokke (bank). Én bank skal fyldes op med samme størrelse RAM f.eks. 4*4 Mb.

Her kan du se hvordan 30 pins slots på et 386 bundkort er delt op i to bank's. Isætningen af 30 pin er nøjagtig som 72 pins, så det vil jeg ikke forklare her.

72 pins

På nogle 486 bundkort behøver 72 pins RAM ikke altid sidde i par som 30 pins, men nogle gange er det nødvendigt. På Pentium bundkort skal de dog altid sidde 2 og 2. Så kig i manualen eller på producentens hjemmeside.

Der findes forskellige hastigheder på 72 pins RAM, jvf RAM - Computerens Hukommelse. På 486 bundkort kan man godt blande forskellige hastigheder RAM i samme bank. F.eks. 60 ns og 70 ns. På Pentium er det igen nødvendigt at sætte to RAM moduler med samme hastighed i samme bank - altså ikke noget med at blande dem. Det betyder ikke det helt store, hvorvidt man vælger 50, 60 eller 70 ns RAM på 486 og Pentium bundkort - hastighedsforskellen er meget lille. Det er kun hvis man skal køre med en højere systembus hastighed end normalt, at man skal bekymre sig om dette. Se mere om systembus hastighed og hvilke RAM du skal bruge, under RAM - Computerens Hukommelse.

Herunder ses et billede af 4 stk. 72 pins slots på et 486 bundkort.

Som man kan se, er de ikke delt om i banks som på 386 bundkortet.

Når den nye RAM-blok skal sættes i (husk at aflade statisk elektricitet) skal man sætte den i slot'et, så den "læner" sig henover de andre slots. Så giver man den et let tryk ned i slot'en og vipper den til sidst op til lodret position. Hvis det er svært at vippe den op, er det nok fordi man har vendt den forkert. I det ene hjørne af modulet er der nemlig et lille hak, så man ikke kommer til at sætte det forkert i.

168 pins SD-RAM

SD-RAM er det mest benyttede RAM for tiden. Det sidder i alle nyere computere som f.eks. Pentium 2 og 3 og AMD Athlon. SD-RAM er på nogle områder nemmere at have med at gøre end de andre RAM typer. Med SD-RAM behøver man ikke at bekymre sig om, at de skal sidde i par/banks eller de at skal have samme hastighed. Det er simpelhen bare at købe en blok og sætte den i sammen med dem der sad i forvejen - og så kører vi!

Til gengæld kan det være forvirrende at købe dem. De fås nemlig i flere hastigheder. Det gør 72 pins godt nok også, men nu begynder det at blive vigtigt, at man køber dem i den rigtige hastighed.

Det nemmeste er igen at kigge i manualen, men der kan godt være undtagelser, hvor man måske skal bruge noget hurtigere. Vi er nemlig henne ved problemet med hastigheden på systembussen. Læs RAM - Computerens Hukommelse hvor du kan finde mere om emnet. Hvorvidt man skal købe PC66 eller PC100 RAM er ikke det store problem, da prisen er den samme og PC66 stort set er ved at udgå. Det er mere hvorvidt man skal købe PC100 eller PC133 og om det skal være 7, 7,5 eller 8 ns. PC100 og PC133 er specifikationer til, hvor hurtigt RAM'en skal kunne køre, opstillet af bla. Intel, RAM og chipset fabrikanter. PC133 er godkendt til 133 Mhz på system bussen mens PC100 er godkendt til 100 Mhz.

Hvis man har nogle af de nyere Athlon eller Pentium 3 CPU'er vil jeg anbefale PC133, men ellers skulle PC100 sagtens kunne klare opgaven.

Her er et billede af både 2* SD-RAM 168 pins og 4*72 pins slots på et Pentium bundkort. På nogle bundkort kan man godt blande 72 pins og 168 pins uden der sker noget, men det er ikke alle bundkort, der kan dette. Kig i manualen og forsikr dig om, at det er muligt. Hvis ikke bunkortet kan dette, risikerer du at brænde RAM'en af.

168 pins SD-RAM er lidt anderledes at sætte i end 72 og 30 pins. De har 3 hak i printet, så man ikke kommer til at vende blokken forkert. I modsætning til 30 og 72 pins skal de sættes lodret ned fra start. I siden af slots'ne er der to "skinner" som RAM'en skal ned i. Når man trykker blokken i, klapper de to hvide "låse" i siden ind og låser blokken fast. Hvis man vil være sikker på, at den sidder rigtigt, kan man trykke låsene forsigtigt ind mod RAM blokken.

Husk altid når du har med RAM at gøre, at de er meget følsomme over for statisk elektricitet, så sørg for at aflade dig, og behold dem i den anti-statiske pose, som de bliver leveret i, lige indtil du skal sætte dem i.

Har du nogen spørgsmål, er du velkommen til at skrive direkte til mig eller skrive til problem@eaid.dk, så er der en af os, der svarer hurtigst muligt.


Relaterede test:
Logitech G5 Laser
Logitech LX700
Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks
Logitech MediaPlay Cordless Mouse

Relaterede artikler:
Logitechs presseevent 2006 – en revolution på hjul!
RAM - Random Access Memory
En beretning om min indgang til IT
Test af Silent Whisper lyddæmpnings måtterDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Sådan sætter du mere RAM i din maskine - kamerasiden.dk