Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Ring gratis - over dit bredbånd

26/9-2003

Det er lavet før, - men aldrig så gennemført som nu. Med programmet Skype kan du "ringe" gratis til dine venner på internettet. Det der gør Skype så specielt er at det er

  • Gratis - såvel programmet som taletiden
  • Nemt at installere - selv hvis du har firewall, router etc.
  • Har en utrolig god lydkvalitet
  • Programmet fåes på dansk
  • Din samtale er krypteret
  • Fri for adware

Programmet kan downloades fra skype.com.

Det programmet kan er altså at lave telefonsamtaler med dine venner, - men kun hvis disse bruger dette program også. Til gengæld er det helt gratis at bruge. Senere vil der sandsynligvis komme en betalingstjeneste som gør at man kan ringe til almindelige telefoner også. Det kan gøre det billigt at ringe til udlandet (da de jo blot ringer til lokal takst derfra). Der går rygter om at prisen for opkald til USA bliver omkring 20 øre.

Programmet er et såkaldt P2P (peer to peer) program. Det giver en masse fordele. Netværket er autonomt og er dermed meget stabilt. Dette blev bl.a. demonstreret da musikbranchen ønskede at lukke Napster. Dette program er ikke spor ulovligt, - så stabiliteten gør blot at nettet virker selv hvis vigtigere servere forsvinder eller får strømudfald. En anden ide i at lave programmet P2P i stedet for en konventionel server-klient arkitektur er naturligvis at der ikke er nogen dyre servere at holde kørende.

Det er virkelig nemt at installere - nedenfor er screenshots der viser processen.

Først downloades programmet fra deres hjemmeside.
Det fylder knap 3 MB så selv med et dial up tager det ikke lang tid at hente. Som det ses tog det omkring halvanden minut på min 512 kbit/s ADSL forbindelse.
Når programmet er hentet skal du naturligvis vælges "Åbn"

Nu kan du vælge installationssprog.
Som default foreslår den "Danish" - det er lidt ironisk, - for det er noget af det eneste der ikke er på dansk under installationen (licensbetingelserne er heller ikke - men dem kommer vi til).

Nu kommer der så et billede som foreslår at øvrige programmer skal lukkes ned - og man får chancen for at gøre det.
Jeg trykkede naturligvis blot videre. Jeg kan derfor oplyse at det (i hvert fald for mig) ikke betød noget at MSN, ICQ m.m. var åbne. Men naturligvis er det en god ide at lukke programmerne. Det tager også kun ganske kort tid at installere programmet.

Så kommer de føromtalte licensbetingelser. De skal accepteres for at programmet kan installeres. Og som nævnt er de desværre ikke på dansk.

Herefter skal man vælge hvor programmet skal ligge. Den foreslår selv at putte det i program-kataloget, hvilket jeg synes er en rigtig god ide. Så jeg trykkede bare "Næste". (Den røde boks er indsat af påtegnet af mig selv)

Så vil programmet meget gerne have lov at starte op sammen med windows, hvilket også er meget praktisk. Ellers kan man jo ikke blive ringet op.
Derudover vil det også gerne lægge sig på skrivebordet og endeligt vil det gerne tilføje en tags. Hvis dette vælges kan man f.eks. på en hjemmeside skrive et callto tag som gør at man ringer op. Hvis man f.eks. trykker her ringer man altså op til mig.

Så er programmet indstalleret, nu skal det bare startes op.

Første gang programmet bliver startet op skal det lige sættes rigtigt op. Det skal vide hvem du er. Har du allerede en "konto" (bemærk det koster ikke noget, det er ikke sådan en konto) skal du vælge den, ellers skal du naturligvis blot oprette en ny.

Det er rimeligt indlysende hvad der skal stå i forskellige felter. Dette er så min opsætning.
Det lykkedes dog ikke. Da jeg ikke måtte have mellemrum i mit brugernavn. Det blev så i stedet...

til Eaid_Thomas.
Bemærk iøvrigt at den husker brug af store/små bogstaver, men at det ikke er kritisk. Hvis du søger på eAiD_ThOmAs finder du mig alligevel.

Herefter kan du ændre i din profil. Her kan du skrive i så mange eller så få felter som du ønsker. Fordelen ved at skrive i mange felter er naturligvis at det bliver nemmere for folk at finde dig.
Fordelen ved at skrive i få felter er maksimal beskyttelse af dit privatliv. Så det er et individuelt valg.

Så er programmet fuldt konfigureret og oppe at køre. Nu kan folk ringe til dig.
Dog vil det sikkert være en god ide at skrive dine venner ind i din telefonbog (venneliste).

En simpel søgning kunne f.eks. se ud som denne.
Højreklik på en navn og for at se profil, tilføje til telefonbogen (tilføj til venner) eller ringe op.

Et opkald ser sådan ud.
Som nævnt ovenfor har er jeg tilmeldt på eaid_thomas. Det er nok ikke så ofte jeg er logget på med den konto, men hvis jeg er og du har brug for at teste din opsætning så prøv at "ring" mig op. Og husk så - tænd for mikrofonen ;)


Relaterede artikler:
Køb og sælg på nettet - auktionssider
TDC gør det godt. Kan Tele2 gøre det efter???
IP-telefoni - fra PC til telefon!
Advarsel mod Expert og Amitech - forbrugersikkerhedDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Ring gratis - over dit bredbånd - kamerasiden.dk