Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Radio på nettet

27/2-2001

Nettet kan efterhånden bruges til mange formål, deriblandt er direkte radiotransmission ved at vinde indpas. At det ikke er sket før, skyldes alene den teknologiske udvikling der har gjort det muligt at overføre langt flere kb/s.
Hastigheden på datastrømmen er, hvis kvaliteten skal være OK, altafgørende og alene bestemmende for en succes med radio på nettet. Teknologierne udvikles, og man er nu i stand til at få ordentlig lyd fra Nettet og ud gennem sine højttalere.
Mindstekravene er normalt, hvis man vil høre en rimelig kvalitet, en datastrøm svarende til hvad et 56K modem kan præstere. Med denne hastighed på dataoverførslen, kan man som oftest høre radio uden forstyrrelser fra manglede kvalitet og irriterende afbrydelser.

Flaskehalsen

Begrænsningen i dataoverførslen, er den eneste variabel for den endelige kvalitet - Højttalernes kvalitet må dog stå for eget ansvar!
Kvaliteten højnes jo højere hastighed på data, hvis det samtidig er gjort muligt at modtage en høj kvalitet fra pågældende radiostation. Et eksempel på en radiostation der tager hensyn til brugernes forskellige forbindelse, er den forholdsvis nyoprettede Jubii HitRadio. Man kan finde Jubii HitRadio på radio.jubii.dk. På Denne station kan man, som det er tilfældet hos flertallet af netstationer, vælge hastigheden på sin dataoverførsel. Dvs., at sidder man med et ISDN modem, vælger man selvfølgelig denne forbindelse til stationen - der giver en rigtig god kvalitet. Jubii sender, hvis man vælger ISDN-forbindelse, en datastrøm svarende til ca. 64 Kb/s, hvilket sørger for en kvalitativt rigtig god Radiooplevelse. Musikken går klart igennem, og man lider ikke under udfald og manglende dybde i musikken.
Jeg har selv hørt Jubii HitRadio på et 56K modem, hvilket ikke var noget problem. Kvaliteten var ikke den bedste stereo, men der var ingen afbrydelser og varige udfald. Jeg har senere hørt tilsvarende station over en ISDN-linie, hvilket selvfølgelig gav en noget bedre kvalitet. Ikke desto mindre vil jeg finde kvaliteten over et 56K helt OK, også fordi jeg har erfaret at man kan benytte Nettet sideløbende - hvis man holder sig fra "tunge" sider og download. Er man til chat, er dette en god blanding der forstyrrer radioforbindelsen minimalt.

Når man skal høre radio på nettet, skal man vente på, at der etableres forbindelse til pågældende station. Herefter "buffer" man, hvilket vil sige, at man henter data hjem. Når dette er nødvendigt, er det pga. den hele tiden løbende datastrøm. Man er altså nødt til at hjembringe en vis mængde data, førend man kan "høre med", hvilket typisk tager 5-10 sek. Herefter har computeren modtaget så meget data, at den kan starte en jævn afspilning, hvor computeren i sin samtidige brug af data, henter data hjem i tilsvarende mængde.

Endelig er der selvfølgelig problemet, at det for mange internetbrugere stadig gælder, at de skal betale en minutpris. Og der er ikke mange der har lyst til at "fornemme" kronerne rasle ud af lommerne, bare fordi Jubii HitRadio sender hit på hit.
At vi beskæftiger os med begrebet Netradio, disse kendsgerninger til trods, skyldes alene de teknologiske landvindinger, der for alvor nærmer sig den danske grænse. Begreberne der vil revolutionere folks brug og færden på Nettet, kan sammenfattes i ét begreb, nemlig "flatrate". Flatrate betyder på godt dansk, at man er online hele tiden: Man betaler altså ikke minuttakst, men derimod et fast abonnement. Tillige får man typisk en langt højere hastighed på sin datastrøm med en fast forbindelse.
Det revolutionerende er selvfølgelig, at man er online hele tiden til en fast pris, hvilket muliggør en langt bredere brug af Nettets muligheder. Såsom radio, hvor man i kraft af ens høje hastighed på dataoverførslen, får mulighed for at lytte til stereo-kvalitet, sideløbende med en fri og uhindret færden på Nettet - På disse forbindelser er der typisk "plads" til, at man kan både lytte og surfe som man vil, uden at gå nævneværdigt på kompromis. I øjeblikket er teleselskaberne ved at indføre sådanne forbindelser i Danmark, de såkaldte ADSL-linier.

I gang med at lytte

Der er mange muligheder for at lytte til radio på nettet, men én af de mest effektive, er at bruge et program, der tilbyder en lang række af kategoriserede radiostationer. Bruger man ikke et sådant program, er man nødt til at kende stationens www-adresse, hvorfra man kan etablere en forbindelse til deres online radio.
Jeg vil i denne artikel gennemgå et sådant program, som endda kan downloades gratis fra www.music.com. Der er ikke, som det ofte er tilfældet, tale om begrænsede muligheder i programmets samlede vifte af muligheder. Samtidig er det lettilgængeligt og meget brugervenligt. Navnet er Music.com Radio, og fylder 1,94 Mb, hvilket for de fleste vil være et overskueligt download.

Her ser du programmet, som det vil fremstå når installationen er overstået:

Programmet kræver nogle minimumskrav, hvilke de fleste computere kan efterleve. Nemlig:

 • 120 MHz Pentium Processor
 • 32 Mb RAM
 • Mindst 28,8 Kb/s modem el. hurtigere [56K anbefales]
 • 16 bit lydkort
 • Windows 95/98/NT 4.0
 • Microsoft Explorer 4.0 [el. Nyere version]
 • RealPlayer G2, 7 eller nyere; eller Windows Media Player 6,4 el. nyere.

Matcher man ovenstående krav, kan man roligt gå i gang med at downloade Music.com Radio. NB: Har man Hverken RealPlayer el. Windows Media Player, guides man automatisk igennem denne download også når man har hentet Music.com Radio.
Udgangspunktet er forudgående programflade, hvor jeg nu gennemgår de basale funktioner der muliggør legende let radiolytning.

Valg af station

Funktionen tune-in benyttes når man skal i kontakt med en radiostation. Der trykkes på knappen, og frem kommer nedenstående boks:

 • Første kolonne fra venstre indeholder en lang liste af kategorier. Heri er alle stationerne kategoriseret efter den type musik de hver især spiller. F.eks. Rock, News og Gospel. Her vælger man hvilken kategori, i dette eksempel er valgt "Adult Album Alternative", hvor man straks får valget mellem stationerne CD101, KROK og WPTE.

 • Af de repræsenterede stationer vælger man den man ønsker at høre, ved at klikke på pågældende stations navn [markeres med grå], og i kolonnen længst til højre får man nu en beskrivelse af netop denne station. Der er ingen beskrivelse af stationen i det viste eksempel.

 • NB: Søgetjenesten i bunden, er en særdeles brugbar funktion som jeg ofte bruger. Senest har jeg haft lyttet til en radiostation i Budapest i Ungarn, hvilken jeg fandt ved at søge efter "Budapest". Ønsker man en station i NewYork, søger man selvfølgelig på "NewYork". Søgefunktionen er ikke begrænset til geografisk søgning, da der søges efter de givne kriterier i beskrivelserne af stationerne.

 • Når stationen er valgt, markeret, trykkes på PLAY, hvorefter der automatisk vendes tilbage til bagvedliggende "radioboks".

 • Herefter forsøger Music.com Radio at kontakte den valgte station. Dette kan tage såvel kort som lang tid. Man skal være opmærksom på, at der ikke kan etableres forbindelse til alle stationer, hvilket skyldes bl.a. forskellige sendetider. Desuden lykkes det ikke altid Music.com Radio at etablere kontakt til stationen, hvilket kan skylde mange årsager. F.eks. at stationen er repræsenteret på listen, men i virkeligheden ikke længere eksisterer. Selv har jeg dog overvejende positive oplevelser, da det er et fåtal af stationerne der ikke er "on air".

  Dette var de basale funktioner af Music.com Radio. Jeg håber du, som jeg, vil få megen glæde af programmet - dets andre funktioner lærer du hurtigt at kende, bare prøv dig frem!

  Du kan downloade programmet herfra.


 • Relaterede artikler:
  Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop
  Exif Info
  Actions med Photoshop 7
  Tweak Windows XP  Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
  Emne:

       

  Copyright © 2000-2016 Bip Foto
  Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
  Artikel - Radio på nettet - kamerasiden.dk