Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Råd ved køb af TFT-monitor

21/10-2003

Flere har nu spurgt mig om TFT skærme, og hvad der er vigtigt i forbindelse med køb af disse - her kommer et indlæg omkring det.
Min viden er baseret på egne erfaringer og information, jeg har fået fra nettet igennem længere tid. Jeg interesserer mig meget for dette emne - og besidder efter hånden en ret bred viden, som jeg meget gerne deler med de folk, der gerne vil vide lidt om TFT skærme, inden de køber "katten i sækken" i den nærmeste Fona butik, fordi sælgeren ikke ved tilstrækkeligt til at kunne give køber et reelt fundament før de smider 4.000-6.000-8.000.10.000 Dkr + ud på en TFT skærm.

Samsung er nok stadig design-kongen af TFT, men deres fortsatte benyttelse af deres egen producerede PVA paneler er ved at sende dem ud på et side spor, hvor de fortsætter med at anvende paneler med stort set samme egenskaber, mens konkurrenterne fornye sig hele tiden.

Det afgørende er ikke så meget, hvilket skærmtyper der er på markedet, men mere hvilke paneltyper, der anvendes, da alle PC skærme lige nu alle bruger TFT skærmtypen (på nær enkelte afvigere uden for almindelige menneskers budget - vil taler pris over 30.000 kr)

STN blev brugt for flere år siden - og er totalt inferiørt/ringe i forhold til TFT. Du ser i dag KUN STN skærme i billige farveskærmsmobiltlf - som f.eks Nokia 6100/6610/7210, S/E T68i etc. Selv blandt mobiltlf er TFT slået igennem - Samsung, SX1 (energibesparende TFD- men samme kvalitet som TFT), N6600, P900 etc.

Derfor er det du skal fokusere på, HVILKET panel, den enkelte TFT skærm har. Mange aner ikke, hvad et panel er, og hvor afgørende det er for billedkvaliteten på en TFT - sørgeligt nok. Spørg i en hvilke som helst EDB forretning - og 9/10 vil ikke ane, hvad et TFT panel er.

Panelet er TOTALT afgørende for, hvordan kvaliteten er på en TFT skærm.

Der findes lige nu 4 paneltyper på markedet.

MVA,PVA,TN+ og S-IPS.

MVA og PVA paneler er næsten identiske, hvad billedkvalitet angår.
De er lysstærke, har (PÅ PAPIRET) høj kontrast (helt op til 700:1) og egner sig fint til almindelig kontorbrug PVA er produceret af Samsung og anvendes i ALLE Samsung TFT skærme på markedet lige nu. Også andre firmaer har opkøbt PVA paneler fra Samsung og isat i deres egne TFT skærme. MVA er produceret af bla. LGPhilips, NEC og Hitachi.
Desværre er ingen MVA/PVA paneler specielt egnede til spil eller helt generelt til at vise hurtigt bevægende/skiftende billeder (DVD film etc.) - og folk der køber en TFT med MVA/PVA panel med en responstid på 25ms bliver tit meget skuffede og dødsdømmer TFT skærmen, fordi de ikke ved bedre. MVA/PVA paneler ligger typisk med en høj kontrast på 600:1-700:1, en høj betragtningvinkel på 170 grader og en relativ høj reponstid på 25ms.

TN+ panelet er et panel, der lige nu, udelukkende anvendes i de nyeste 17' TFT skærme på markedet og var det første panel, der fik responstiden ned på 16 ms. Dette panel sidder bla. i Acer's velsælgende AL 732 17' TFT, i Hitachis nyeste 17', i Viewsonics Vp171s og i NEC1760NX og mange flere.
TN+ panelet med denne lave responstid har desværre vist sig, kun at kunne opnå denne lave tid ved kun at vise 250.000 farver ved meget hurtigt skiftende billeder - måske ikke noget man umiddelbart tænker over, men det betyder, at farverige spil vil virke noget mindre farverige på en TN+ panel baseret TFT skærm.
TN+ panelet ligger typisk med en kontrast på 400:1 en lidt mindre synsvinkel fra 140-160 grader og lav reponstid på 16 ms.

S-IPS panelet er det panel med de fineste og klart bedste egenskaber blandt TFT paneler lige nu - og det sidder i alle de dyrere 20,1' TFT'er og derover i str. (på nær lige Samsung, der fortsætter med at anvende deres inferiøre PVA panel i deres egne store (såvel som de små) skærme) S-IPS panelet har på papiret en forbløffende lav kontrast på typisk 350:1 - og det får uvidende folk til at konstatere, at dette panel ikke kan konkurrere med MVA og PVA panelet, der har helt op til 700:1 i kontrast - men intet kunne være mere forkert.
Sagen er nemlig den, at man ikke sammenligne specifikationer for S-IPS paneler med MVA/PVA/TN+ paneler direkte. Det er lidt ligesom at ville sammenligne udgangseffekten fra en dyr rørforstærker med en alm. effektforstæker. En rør forstærker yder på papiret måske kun 2X50 W, mens en alm. effekt forstærker sagtens kan 2X150 W - men rørforstærkeren vil være istand til at spille den alm. forstærker sønder og sammen både rent kraftmæssigt men også rent lydmæssigt - og derfor er rørsforstærkere mere end 3-4 gange så dyre som alm. forstærkere.

Det samme er gældende for TFT skærme med S-IPS paneler. Tro mig, når producenterne selv opdager, hvor stor forskel og afgørende betydning panelet har for en TFT skærm's billed egenskaber, så vil de prissætte TFT'er med S-IPS meget højere end TFT'er med de andre paneler. De ved det blot ikke selv endnu - hvor utroligt det end lyder.
Jeg har haft talt med produktchefer for hele norden for både Viewsonic, LG, NEC og Philips og selvfølgelig vidste de hvad TFT paneler var, men ingen kunne garantere for, hvilke paneler der sad hvor - særligt LG er meget useriøse på det punkt. De laver f.eks en 19' TFT kaldet L1910B, som i nogle udgaver har MVA panel og i andre udgaver har S-IPS panel.

S-IPS panelet har på papiret samme responstid som MVA/PVA paneler på 25 ms - men forskellen imellem et S-IPS panel og et MVA/PVA panel er slående - særligt i spil, hvor S-IPS paneler med 25ms responstid fint kører spil uden trail/slør (dette kaldes IKKE ghosting - det er noget andet, men folk kalder det fejlagtigt ghosting), mens MVA/PVA paneler klart viser trail.
Det skyldes, at et S-IPS panel ikke lukker pixlen ned på helt samme måde, som de andre paneler gør. Responstiden er den tid det tager en given pixel at tænde op i èn farve, slukke og tænde op i en anden farve. Blot tænder og slukker S-IPS paneler på en lidt anden måde end andre paneler gør - og derfor kan specifikationer ikke direkte sammenlignes mellem de forskellige typer paneler.

S-IPS paneler er også istand til at vise farve mere korrekt og farvestrålende end andre paneltyper - og derfor anvendes de i stigende grad af DTP folk og grafikere, der ikke tidligere turde røre ved TFT pga deres manglende evne til at vise farver korrekt.

LGPhilips er på vej med et nyt S-IPS panel med 16 ms respons og 500:1 kontrast - men forvent ikke TFT'er med dette panel før næste år. Dette panel vil gøre TFT'er endnu mere udbredt bla. grafikere og DTP folk.

Det er ikke for ingenting, at S-IPS paneler sidder i alle de store TFT topmodeller på 20,1' og derover hos bla. Sony, Eizo, NEC, Dell, Formac, Apple, HP, Philips, Hitachi, Liyama, Viewsonic m.fl.

Behøver jeg sige, at både min egen Dell 2000FP 20,1' TFT og min Viewsonic Vp181S 18' TFT begge har S-IPS paneler

Dermed ikke sagt, at en TFT med hhv. TN+, MVA eller PVA panel ikke kan være fremragende - blot er S-IPS panelet ganske enkelt overlegent i alle facetter. Man kan jo sagtens være glad for sin nye Audi A4 og syntes den kører suverænt - men en Audi A8 er bare lige det bedre på alle punkter.

Desværre kan man slet ikke konkludere, at fordi et mærke TFT bruger S-IPS panel i èn af deres TFT skærme, så bruger de det nok også i alle den andre str. i samme serie - dette er faktisk 100% sikkert IKKE er tilfældet.

Lad mig nævne et eksempel:

Viewsonic laver 3-4 forskellige TFT serier - bla. en der hedder VP serien. VP serien indeholder en 17'(Vp171s),18'(Vp181s),19'(Vp191s),20,1'(Vp201s),21,3'(Vp210s) og en 23'(Vp230s)

Vp171s indeholder et TN+ panel
Vp181s indeholder et S-IPS panel
Vp191s indeholder et PVA panel
Vp201s indeholder et S-IPS panel
Vp210s indeholder et PVA panel
Vp230s indeholder et MVA panel

Alle paneltyper er repræsenteret i èn og samme serie. Man kan selv gætte sig frem til panel typen, hvis man ved flg._

17' TFT findes ikke med S-IPS paneler, og TN+ findes KUN i 17' str. en 17' TFT med 16ms respons er med 100% sikkerhed en TN+ paneltype skærm

18' TFT findes både med MVA-, PVA- og S-IPS-panel Har skærmen en kontrast på 350:1 er det enten en MEGET gammel MVA/PVA panel skærme eller også er det en S-IPS panel skærm.

19' TFT findes KUN med MVA/PVA paneltyper - og de har ca. samme billed kvalitet. Der er dog TFT skæme på ved med S-IPS paneltyper - men de vil først være rigtigt udbredt fra og med næste år.

20,1' TFT findes både med PVA, MVA og S-IPS paneltyper. Er kontrasten 350:1 så er det en S-IPS panel type skærm. Er den 500:1 eller højere, så er det en MVA/PVA panel baseret skærm.

21,3' TFT - samme regler som med 20,1' TFT

Hvis du har læst så langt, så håber jeg, at du kan drage nytte af det, når du skal ud og købe TFT skærm.


Relaterede test:
Logitech G5 Laser
Logitech LX700
Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks
Logitech MediaPlay Cordless Mouse

Relaterede artikler:
Logitechs presseevent 2006 – en revolution på hjul!
RAM - Random Access Memory
En beretning om min indgang til IT
Test af Silent Whisper lyddæmpnings måtterDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Råd ved køb af TFT-monitor - kamerasiden.dk