Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Opsætning af netværk

8/8-2000

Se også Netværksopsætning i Windows XP.

Indledning

Før man går ud og investerer i dyrt og sejt netværksudstyr, skal man måske lige tænke over hvad det egentlig er man har brug for. Vil du til at bygge et netværk der skal kunne klare tung trafik, og mange brugere? Eller har du kun brug for at koble et par computere sammen til lidt netværksspil eller deling af printere? I denne guide vil jeg beskrive nogle forskellige slags hardware til netværk, fordele som ulemper og guide dig igennem opsætningen i Windows

COAX, Simpelt og billigt netværk

Løsningen til den, der ikke kræver det store netværk, vil være et COAX netværk. Et COAX netværk er også kendt som Tyndt Ethernet. Det kører med hastigheden 10Mbit og kører half-duplex. Denne form for netværk tillader højst 30 brugere, og længden på kablerne mellem computerne skal være mellem 0,5 meter og 185 meter. Den type kabler man skal bruge til COAX netværk er RG-58. Et COAX netværk er et serielt forbundet netværk, hvor alle computerne sidder sammenkoblet i en lang kæde, som det kan ses på nedenstående illustration.

Hub, stabilt og stærk netværk

Fordelen ved at køre med hubs er at man opnår større kapacitet og fleksibilitet end med COAX. Man kan får hubs i alle størrelser fra 4 til 32 porte, og 10Mbit eller 100Mbit eller Dual, så den kan køre med begge hastigheder samtidig. Dette netværk har sådan set ingen begrænsninger, man kan få alle de computere på man vil ved at stacke flere hubs. Også for denne type netværk gælder det at kablerne skal være mellem 0,5 meter og 100 meter. Hvis man overskrider denne længde, kan man få en repeater som er et lille apparat der forstærker signalet. Den type kabler man skal bruge til hub netværk er af typen RJ-45 kategori 5, også kaldet twisted-pair.

En forbedret udgave af hubben, er en Switch. En switch er en hub, som er meget mere intelligent. Den skelner selv mellem hvilke data, der skal hvorhen på netværket. Dette gør, at netværket bliver op til flere gange hurtigere, hvis der er mange brugere på netværket. Dette er oftest løsningen til store netværker og firmaer.

Computerne i et hub netværk er forbundet parallelt til hubben, som det kan ses på nedenstående illustration

Lad os først samle netværket

At samle netværket, vil nok være det mest simple. Det at samle COAX netværket kræver ikke den store indsats, som du har set skal netværket samles i en lang kæde, og i hver ende af denne kæde, hvor kablet skulle gå videre til næste computer, sætter man en terminator på, få at sætte en stopklods ind, der viser computeren hvor netværket stopper. Hvordan du samler kabler og stik omkring netværkskortet, kan du se på nedenstående illustration.

At samle netværket omkring en hub, er faktisk så simpelt det ikke behøver en forklaring, men her kommer en alligevel. Man sætter kablet i sit netværkskort og i hubben, se eventuelt nedenstående illustration.

Opsætningen under Windows

I stedet for at lave to beskrivelser af næste den samme opsætning for enten COAX eller hub netværk, vil jeg lave en fælles beskrivelse, som er så helgarderet, at den dækker stort set alle typer netværk.

  1. Lad os først rydde op i de gamle konfigurationer, og slette dem. Dette gøres ved at højreklikke på ikonet andre computere og vælge egenskaber. Her ser du så en liste over alle de komponenter der er installeret til netværket. Du skal nu fjerne alt hvad du ser i dette vindue, og genstarte din computer.
  2. Nu skulle du gerne have et vindue der ser nogenlunde ud som nedenstående, selvfølgelig bare med dine egne komponenter.

    Nu skal du lige tjekke efter hvilke protokoller, der er installeret i forvejen, så vi ikke får installeret den samme 2 gange. Tryk nu på tilføj og vælg protokol og tryk tilføj. Vælg nu Microsoft under producent, og vælg IPX/SPX-kompatibel protokol og tryk ok. Gentag ovenstående igen, denne gang skal du bare tilføje TCP/IP protokollen.

  3. Klik nu på IPX/SPX-kompatibel protokol -> navnet på dit netværkskort og tryk egenskaber. Under avanceret vælges rammetype og den indstilles til Ethernet 802.3 under NetBIOS vælger du jeg ønsker at aktivere NetBIOS over IPX/SPX og trykker ok

  4. Klik nu på TCP/IP -> navnet på dit netværkskort og tryk egenskaber. Under avanceret vælges angiv denne som standardprotokollen.

    Under IP-adresse vælges angiv selv IP-adresse. Under IP-adresse skriver du 192.168.0.? det sidste ciffer bestemmer du selv, det skal være mellem 0 og 254, og der er kun en på netværket, der må have den samme IP-adresse. Hvis 2 har den samme, bliver de begge koblet af netværket. Undernetmaske skal sættes til 255.255.255.0 tryk nu "ok".

  5. Hvis du vil kunne dele filer og printere over netværket, skal du trykke på Fil- og Udskriftsdeling og krydse de 2 felter af, og trykke "ok".

  6. Tryk nu på Identifikation og indstil det 3 felter til dine behov, se nedenstående for et eksempel. Tryk ok og genstart din computer.

Deling af en mappe

Højreklik på den mappe du ønsker at dele over netværket, og vælg "deling". Tryk på "delt som" og tryk derefter ok med mindre du vil ændre attributterne for brugernes rettigheder.


Relaterede artikler:
Subnetting
Netværksordbog
Guide til oprettelse af netværk i Windows XP
Forbind dit net med internettet!Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Opsætning af netværk - kamerasiden.dk