Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Napster, også i fremtiden?

23/2-2001

Det sker til tider, at teknologiens frembrusen, bringer med sig "smågeniale" vidundere. Teknologisk tænkt, for hvor meget man end har tænkt sig at tale imod et vist faktum, er det umuligt at overse Napsters hovedformål: Overførsel af musik, gratis og uden autorisation fra kunstner og hans/hendes bagvedliggende organisation. Man må formode, at den lovlige aktivitet Napster formidler, alene kan tælles i få procenter. Erkendt: Napsters funktion er illegal.

At vi behandler emnet her på eaid.dk kan således kun forstås som en direkte afledning af den megen presseomtale. Det bevirker selvfølgelig, at der sker en stigning i den generelle interesse. Deraf denne artikel.

Ikke desto mindre er Napster blevet et genialt stykke Internetkultur, hvor musikken flyder i stride strømme. Fuldstændig ulovligt, men næsten urokkelig som en diplomat med immunitet. Og det er netop derfor Napster er nået så langt, at ca. 20.000.000 brugere har forbindelse til netværket. Og det er derfor, at div. musikbrancher sover aldeles utrygt i disse år - deres økonomiske grundlag bliver simpelthen revet væk under fødderne på dem. Man bør huske, hvis man begiver sig ud på de bonede Napster-gulve, at man i smug fjernet kunstnerens indtægtsgrundlag - Så længe musikbranchen ikke forstår at gøre Internettet til deres handelsplads.

Men den største "unode" i hele denne sag, er måske, at musikbranchen ikke har forstået at udnytte Internettets muligheder, som Napster og andre programmer af samme støbning har.

Lad det være sagt med det samme: Napster et blot ét af mange programmer der fungerer på nøjagtigt samme måde. Her skal nævnes programmer/netværk som: Gnutella, Scour Exchange og ComTry Music Downloader.

Men hvad er (var) Napster overhovedet? Napster er intet andet end et simpelt, genialt stykke software, der kan downloades på www.napster.com. Størrelsen er ca. 1,5 MB. Programmet installerer du på din computer, og i denne proces bliver du bedt om at stille nogle af dine egne Mp3 filer til rådighed for netværket. Napsters univers. Har man ingen mp3-filer, er alle døre dog stadig åbne - voila.

Og ved netop at bede folk om at stille nogle af deres egne mp3 filer til rådighed, når vi ind til kernen i hele Napsters idegrundlag. Programmet sætter dig simpelthen i mulig kontakt med op imod 20.000.000 andre Napster-brugere, og når du så er på jagt efter et specifikt nummer, søger du blot blandt disse mange brugeres filer - Og finder i 95% af alle tilfældene hvad du søger. Det er genialt, og komplet umuligt at retsforfølge 20.000.000 mennesker.

Det skal dog siges, at de er ved at få færden af, i hvilken retning udviklingen drejer. Bl.a. har der været forsøg med at lade mindre brudstykker af nye album florere på Nettet gratis, endda før de kom på markedet, og derved givet de mange musikelskere en mundskænk, der har fristet dem til at fare ud og købe den legale CD version. Sådanne forsøg har givet en meget positiv respons, og kunstnere der er gået denne vej, har solgt deres værker med et rigtig godt resultat. Hvis selvfølgelig indholdet har været OK.

Når Napster formidler kontakten mellem sine brugere, er der én ting der er vigtig: At en fil kan overføres ved en acceptabel hastighed. I kraft af, at mange endnu sidder på linier som f.eks. K56, der er relativt langsomme, vil det kun ske sjældent, at nogen forsøger at hente en fil på en sådan computer med en sådan forbindelse. Udviklingen går dog hastigt i retning af højere hastighed på dataoverførslen computere imellem, og derfor vil man også kunne forudse flere brugere af sådanne netværk. Simpelthen fordi tempoet ikke længere er noget problem.

Napster har i sin oprindelige form dog ét meget svagt punkt, nemlig at hele trafikken af filer går over få servere. Napsters egne. Dvs. at det er få servere der formidler kontakten til de mange millioner brugere. Dette ømme punkt går den amerikanske musikbranche efter, og i disse dage ser det ud til at det lykkes for dem at knække Napsters funktion.

Napsters død, andres brød!

Napster overlever i første omgang ved at ændre sig efter musikbranchens ønsker. Således består Napster ved at opkræve et månedligt abonnement af sine brugere. Der skulle efter sigende være tale om to slags abonnementer, et "basis-abonnement" og et "udvidet abonnement". Sidstnævnte abonnenter har adgang til samtlige filer. Abonnementet er i området 5-7 dollars pr. måned for hhv. basis og udvidet abonnement. Napster overgår til betalingsservice engang i løbet af sommeren 2001.

Det store og gyldne spørgsmål er således, om alverdens Internetbrugere er indstillet på at betale. Selv tror jeg det ikke, og formentlig bliver Napsters død andres brød. Det er forholdsvis simpelt at oprette et netværk som Napsters, og der findes allerede i dag mange alternativer til Napster. F.eks. de førnævnte: Gnutella, Scour Exchange og ComTry Music Downloader.

Alle er de klar til at tage imod Napsters brugere - med kyshånd, og uden abonnement!


Relaterede artikler:
Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop
Exif Info
Actions med Photoshop 7
Tweak Windows XPDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Napster, også i fremtiden? - kamerasiden.dk