Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Musik på din PC - lettere end du tror

27/7-2000

Mange synes, at programmer til at lave musik med ser temmelig indviklede ud. Dette skyldes den hårde konkurrence på markedet, som gør, at softwarefirmaerne forsøger at hælde så mange funktioner som muligt ind i deres musikprogrammer. Mange af funktionerne får man sjældent eller aldrig brug for som "almindelig" bruger. Det kan derfor være svært at vide, i hvilken ende man skal starte, hvis man bare vil indspille en lille popmelodi eller lignende. Faktum er, at de fleste musikprogrammer er temmelig nemme at gå til, hvis man blot vil indspille en melodi i et enkelt arrangement med f.eks. rytmegruppe. Det vigtigste er, at man ikke er bange for programmet. Husk at det kun er en stupid omgang ettaller og nuller i en bestemt rækkefølge, der gør, hvad du beder dem om.

Programmer til at arbejde med musik på computeren kan fås i mange udgaver og til mange forskellige priser. Nogle er særlig gode til at arbejde med lyd og nogle er særlig gode til at få noderne til at stå flot. Jeg kan anbefale et program som Musicator, der er rimelig hurtigt at sætte sig ind i og opfylder de fleste "almindelige" menneskers behov. Adskillige skoler bruger dette program i undervisningen. Det kan både arbejde med lyd og udskrive pæne og meget brugbare noder med becifringer, tekst osv.

Vil man have flere muligheder hvad angår arbejdet med lyd (men med en knap så fantastisk nodedel) bør man kigge på programmmet Cakewalk. Dette tager til gengæld længere tid at få overblik over. Både Musicator og Cakewalk kan downloades i gratis demo-versioner fra www.roland.dk

Vil man prøve andre musikprogrammer, findes der et hav af musikprogrammer og en masse forskellige hjælpeprogrammer til både midi og lydredigering på www.hitsquad.com/smm

SMM står for Shareware Music Machine og alle programmerne her er enten shareware, dvs. man kan afprøve programmet først og så sende programmøren en (som regel ret overkommelig) betaling for at blive registreret bruger. Eller også er de freeware, hvilket simpelthen vil sige, at de er gratis. Her er som sagt en utrolig masse forskellig software. Vil du finde programmer til at lægge musik ind som omtalt i denne artikel, skal du finde en såkaldt "sequencer". Det betyder, at man kan "indspille" musikken i et lag ad gangen, som beskrevet her. Kig under hitsquad.com/smm/win95/Popular_Formats/MIDI/Sequencer/ så kommer du til sequencere, der kører under Windows. Ud for hvert program er der en beskrivelse, der fortæller hvad programmet bruges til. Endvidere kan man se forskellige personers udtalelser om dette program.

Men lad os komme i gang med at lave musik!
Lad os se på, hvordan du laver et enkelt arrangement af Lille Peter Edderkop, for nu at tage noget, alle kender.

Der er som regel 3 måder at få tonerne "tastet ind" i musikprogrammet:

1. Med musen. Man vælger tonens længde og klikker så i et nodesystem der hvor tonen skal være.

2. Step-entry. Ligesom med mus er dette også én tone ad gangen, forskellen er, at man her bruger et keyboard til at spille tonen.

3. Real-time recording. Her indspiller man musikken i den rytme og det tempo, den virkelig har.

Metode 1 har den fordel, at man ikke behøver et keyboard. Nogle programmer, f.eks. Cakewalk kan dog benytte computerens tastatur som "keyboard". Ulempen er ved metoden er, at det går temmelig langsomt.

Metode 2 har den fordel, at noderne kommer til at stå pænt og rigtigt fra starten (i modsætning til metode 3.) Desuden går det hurtigere end med musen. Ulempen er, at tonerne lyder lige så præcise, som de ser ud. Med andre ord: Hvis man skal spille musikken, kommer den netop til at lyde, som man forventer en computer vil spille musik: firkantet og kedeligt.

Metode 3 har den fordel, at musikken bliver levende at høre på. Til gengæld skal man rette en del, hvis man skal bruge nodebilledet til noget (f.eks. hvis andre skal spille ens musik.) Årsagen til at musikken bliver mere levende er, at mennesker spiller upræcist, og det gør computeren ikke. Faktisk vil det forbavse de fleste, hvor upræcist man egentlig spiller. Lad mig vise dig et eksempel:

De fleste, der kan klimpre lidt på et klaver, vil kunne kende disse toner som starten af Lille Peter Edderkop.

Hvis jeg nu indspiller denne melodi uden at bede computeren korrigere for unøjagtigheder, vil resultatet se sådan ud, endda med brug af metronom for at holde tempoet:

Så unøjagtigt spiller vi mennesker faktisk. Heldigvis, for ellers ville det være afsindig kedeligt at høre på. Heldigvis kan vi nu bede computeren om at "kvantisere". Det betyder populært sagt, at computeren "skubber" nogle af noderne hen mod et slag i takten. Den gætter med andre ord, hvor jeg egentlig gerne ville have ramt præcist, men kom lidt for tidligt eller lidt for sent med tonen. Efter kvantisering ser det faktisk ud som eks. 1 igen. Det smarte er så, at nogle programmer kan nøjes med at kvantisere nodebilledet, således at man får nogle læsbare noder, men musikken spiller stadig lige unøjagtigt, lige levende.

Hvilken metode man bruger til at få sin musik kørt ind, afhænger af, hvad det er, man skal lave, hvilket vi vil se i det følgende.


Man starter som regel med at lægge lidt trommer ind. Man kan altid fjerne dem igen, hvis man ikke vil have dem, eller man kan føje flere til om ønsket. Men det er en god idé at have noget til at lægge en grundrytme, som man kan følge, når man indspiller resten. Man bør altså ikke starte med melodien.

Find et sted, hvor du kan vælge instrument og vælg så trommer. Der kan stå "drums", "rhytm", "standard set" (standard trommesæt) eller noget lignende.
Når du får skiftet til trommer, vil du opdage, at der på hver af dit keyboards tangenter er et slagtøjsinstrument. Vi kan jo så, for at gøre det helt enkelt, indspille et slag på bækkenet for hvert slag i takten, altså 4 bækkenslag pr. takt.
Dette gøres med step-entry-metoden. På den måde er man helt sikker på, at hvert slag ligger præcist og som sagt: Når hele arrangementet er kørt ind, kan man altid lave nogle nye, mere levende trommelyde. Faktisk behøver du kun indspille én takt, for derefter kan den jo kopieres og sættes ind i de andre takter. Her laver vi kun 4 takter:

Nu indspiller vi melodien, inden der kommer for mange rytmedistraherende elementer oveni. Dette kan vi godt gøre i real-time recording, for nu har vi trommerytmen at følge. Du skal først lave et nyt "spor", en ny stemme, til melodien.
Du kan ikke indspille den på samme spor som trommerne. Til dette spor skal du så vælge instrument og du kan jo vælge en hyggelig trompet.

Så sætter vi bas på. Lav et nyt spor og vælg bas som instrument. Bemærk, at du kan vælge mellem adskillige forskellige slags basser, fra en båndløs bas, som giver en mere moderne "sound", til en god, gammeldags, våd gulvbas. Det kan være ret skægt at skifte instrument og høre, hvor meget det rykker, hvad angår stilart. Bassen indspiller vi også i real-time, vi har jo stadig trommerne at holde os til. Skulle din melodi nu være blevet så upræcis, at den distraherer og får bassen til at blive endnu mere upræcis, kan du enten vælge at "slukke" for lyden til melodistemmen (det hedder som regel "mute") mens du indspiller bassen, eller du kan indspille bassen i step-entry.
Men prøv at gøre det i real-time, det giver mest musik:

Så skal vi have lidt strygere på for at have det kommercielle hit, som skal sikre vores alderdom. Det er jo bare nogle lange "flydetoner", så dem kan vi sagtens indspille i step-entry. Og så har vi et flot-flot arrangement af de første fire takter af Lille Peter Edderkop.

Nu må du endelig huske at gemme dit arrangement. Næsten alle musikprogrammer kan gemme i mindst to filformater: Deres eget format samt MIDI.
MIDI-filer indeholder hverken grafik eller lyde (noder eller toner). De indeholder kun information om, hvilken tone der skal afspilles, hvor længe den skal vare, hvor kraftig den skal være og lignende. Resten foregår i computerens lydkort, som så omsætter informationen til klingende toner.
MIDI-filer har derfor tre store fordele: De kan afspilles af næsten hvem som helst, uanset hvilket musikprogram, vedkommende har. De fylder næsten ingenting og er derfor meget hurtige og nemme at sende over Internet, pr. e-mail etc. Du kan altså med MIDI-filer nemt udveksle musik med folk fra hele verden, præsentere din musik for andre osv.

Og man kan uden videre sætte dem op og ned i tonehøjde ("transponere"), spille dem hurtigere og langsommere, slå enkelte stemmer fra osv.

Endvidere kan du på Internet finde tusindvis af færdige MIDI-filer i alle stilarter, både klassisk og rytmisk musik, som du kan tage ind i dit musikprogram og arbejde videre med.

Forhåbentlig har du med dette "fået hul" på et eller andet musikprogram og set, at det ikke er så mystisk endda. Måske synes du ikke, at ovennævnte var noget særligt. Men så prøv at afspil arrangementet for en af dine venner. De fleste taber næse og mund og synes, at det lyder enormt flot, at man kan spille "alle de instrumenter"! Prøv så at se lidt cool ud og sig noget i retning af: "Nå, ja. Er man musiker, så…" De behøver jo ikke at få at vide, at man kun spiller ét instrument ad gangen! Skulle der opstå problemer, kan du jo skrive til
per@eaid.dk

God fornøjelse!Relaterede artikler:
Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop
Exif Info
Actions med Photoshop 7
Tweak Windows XPDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Musik på din PC - lettere end du tror - kamerasiden.dk