Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Modtagelse af DAB-signalet

8/2-2005

Digital radio er ikke det samme som analog radio. Det giver sig også til kende når den radio man har købt skal modtage signalet hjemme i privaten. Hvor man med de traditionelle analoge radioer kan tune sig til et rimeligt resultat i de fleste tilfælde, ja da fungerer DAB anderledes. Det skyldes, at alle DAB-radioer har et standardiseret minimumskrav til signalkvaliteten. Hvis signalets styrke ikke er acceptabel, afbryder radioen simpelthen for transmitteringen.

Selve afbrydelsen sker dog først efter at kvalitetstabet er blevet hørbart - man vil i grænseområdet mellem godt og dårligt signal opleve, at radioen lader signalet gå igennem med en vis digital støj. Det er altså en skrøne, at DAB-radioer kun giver lyd fra sig når signalet er perfekt og at de lukker ned inden signalkvaliteten bliver for dårlig. Der kan godt være støj på en DAB-radio!

Når en DAB-radio opererer med et signalkrav inden der er ”hul igennem”, betyder det også, at det er en udfordring at få det digitale sendenet udbygget så det dækker Danmark 100 %. I dag skønner man, at 70 % af den danske befolkning er dækket ind og således kan modtage DAB-signalet på deres radio.

Herunder finder du to såkaldte dækningskort som viser en matematisk udregning af DAB’s områdedækning til dato. Dækningskortene viser hhv. indendørs og udendørs dækning.


Indendørs dækning - klik for større billede


Udendørs dækning - klik for større billede

Indenfor de grønne områder er der tilfredsstillende dækning, men det er svært i praksis at sige ”hertil og ikke længere”. Nogle steder vil man opleve at radioen er død, også inde i de grønne zoner, hvorimod man omvendt også kan komme ud for en god dækning i yderområderne (Gul/Orange). Det skyldes primært, at den matematiske beregning ikke tager højde for faktoren topografi – hvis man landskabsmæssigt ligger i læ for senderen, er det selv sagt svært at få et ordentligt signal igennem.

Hvis man har problemer med signalet, er der typisk tre muligheder:

  • Flyt radio/antenne (Gerne ud mod vindue / evt. højere op / rør ikke antenne)
  • Køb en udendørs antenne (Se linket hinke.dk).
  • Invester i en anden, og mere fintfølende, DAB-radio (Der er forskel på hvor fintfølende de er)

Se i øvrigt også nordini.dk for mere information.


Relaterede test:
Sangean DCR-9
Cambridge Audio Azur 640T
Sangean DPR-15
Pure Elan

Relaterede artikler:
Hvad er en DAB kanal?
Brugbare DAB links
Hvad kan man høre på DAB?
At høre DAB radioDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Modtagelse af DAB-signalet - kamerasiden.dk