Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Installation af drivere

23/3-2001

Hvad er en driver?

En driver er et lille program, der oversætter instruktionerne fra et spil eller program til en hardwareenhed. Driveren er som regel lavet af det samme firma, der også har lavet hardwaren og virker kun til denne hardwareenhed.

Microsoft har lavet en fælles standard kaldet DirectX™, som de fleste drivere bliver lavet til. Det betyder, at programmørerne kun behøver at kende DirectX standarden, når der skal sendes en instruks til hardwaren og ikke hver enkel producents hardware.

Dvs. at hardwareproducenterne laver driverne så deres hardwareenheder kan kommunikere med DirectX. Og programmørerne skriver spil og programmer så de kan kommunikere med DirectX, der så 'oversætter' til hardwareenhederne vha. driveren.

Der bliver hele tiden lavet nye drivere, og for at udnytte de nyeste funktioner i hardwaren og køre de nyeste programmer, må driverne opdateres jævnligt. Dette gælder også for DirectX, der pt. er nået til v8.0.

Det er typisk grafikkort, lydkort, netkort, modem, mus, printer o.l., der benytter drivere.

Windows kommer med standarddrivere til de fleste typer hardware, men det kan ikke anbefales at benytte dem mere end nødvendigt. Kun de 'rigtige' drivere kan udnytte hardwaren optimalt. Standarddriverne bliver installeret sammen med Windows, og det er nødvendigt at installere de nyeste drivere manuelt.

De nyeste drivere hentes lettest på nettet, hvor man skal finde hardwareproducentens hjemmeside, her vil der være en download eller support sektion.

Her er en række links til nogle almindelige hardwareproducenter og deres drivere:
Grafikkort
Riva TNT/TNT2, GeForce m.fl.
3dfx Voodoo2/3/4/5 m.fl.
Matrox g200/g400 m.fl.
Lydkort
Soundblaster 16/128/1024 m.fl.
Bundkort
VIA 4in1-driver
Mus, trackball m.fl.
Logitech mouseware
DirectX
Microsoft DirectX

Udover ovenstående skal man også sørge for at have drivere til øvrigt udstyr som TV-kort, modem eller andet.

Microsoft har en omfattende side med links til drivere. Siden kan ses her: http://www.microsoft.com/danmark/support/3pdrv.asp

Hvordan installeres en driver?

Drivere kan fx installeres gennem menuen enhedshåndtering i Windows. Menuen fremkommer ved at højreklikke på ikonet Denne computer og vælge egenskaber og enhedshåndtering.

Nogle drivere kommer som et program (*.exe). De kan undertiden selv finde ud af at fjerne den gamle drivere og installere den nye udgave.

Men ofte kommer de som en pakket fil (*.zip) og skal først pakkes ud.

Herunder kommer en gennemgang af driverinstallation for de forskellige enheder.
Gennemgangen indeholder eksempler, men da fx grafikkort har forskellige måder at installere deres drivere på, kan eksemplerne ikke omfatte alle typer. Til gengæld kan de forhåbentlig give det generelle overblik.


Relaterede artikler:
Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop
Exif Info
Actions med Photoshop 7
Tweak Windows XPDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Installation af drivere - kamerasiden.dk