Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Grundlæggende filadministration i Windows 9x

21/8-2000

Kort om filer og mapper

En fil er en samling af data, som ligger gemt på computeren. Det kan f.eks. være et program, et stykke tekst, et billede eller måske noget musik. Der ligger mange tusinde filer på din computer, for hvert program har brug for f.eks. systemfiler, billedfiler eller lydfiler for at kunne køre. Windows alene har brug for flere hundrede filer for at kunne køre. Der er naturligvis sat system i roderiet, for ellers ville det være umuligt at finde netop dén fil frem fra harddisken, som man har brug for at arbejde med. Derfor bruger man mapper til at holde styr på en samling af filer. Tænk på det som en kæmpe stak papierer, der er sat i orden i ringbind eller kartoteker. En mappe kan indeholde så mange filer, som man har lyst til at gemme dér, og en mappe kan også indeholde undermapper. Det kunne f.eks. være at man havde en mappe, der hed "dokumenter". I denne mappe kunne man så igen have en undermappe, der hed "breve", og en anden, der måske hed "regnskaber". Disse kunne så igen indeholde flere undermapper osv. Man kan oprette lige så mange mapper på sin computer, som man vil. Det er meget praktisk at holde lidt styr på sine mapper, så man hele tiden ved, hvor på computeren man har gemt sine ting.

Ofte har man brug for at flytte rundt på mapper og filer på computeren. Med Windows følger et program, der hedder stifinder. Du starter stifinder ved at klikke på start og vælge Programmer - så skulle der gerne ligge et ikon, der hedder "Windows Stifinder". Klik på det for at åbne programmet.
Til venstre kan du se en liste over dine drev og mapper, der ser nogenlunde ud som følgende, afhængig af hvor mange drev du har på din computer:


Bogstavet A er diskettedrevet. C er harddisken, og resten af drevene hedder så typisk D, E, F osv. Normalt vil man have 3 drev på sin computer: Diskettedrev A, harddisken C og et cd-drev D. Det er i første omgang disse drev, vi skal koncentrere os om i stifinder. Resten af de ikoner, du kan se, er genveje til forskellige programmer, kontrolindstillinger og  mapper på computeren. Hvis du klikker på vil du få en oversigt over filer og mapper på din harddisk. Ikonet for en mappe ser sådan ud: . Filerne kan have forskellige ikoner alt efter hvilken type fil, det er - så kan man lettere adskille dem fra hinanden. Prøv at bladre lidt rundt i mapperne ved at dobbeltklikke på dem. Du kan hele tiden vende tilbage til start ved at klikke på i mappeoversigten eller klikke på knappen "tilbage" . Pas på ikke at komme til at flytte rundt på eller slette filer og mapper - du kan risikere, at dine programmer ikke længere vil virke! Du kan fortryde en handling ved at klikke på knappe "fortryd", som findes lidt længere til højre for knappen "tilbage". Alternativt kan du altid vælge "fortryd" under menupunktet Rediger.


Relaterede artikler:
Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop
Exif Info
Actions med Photoshop 7
Tweak Windows XPDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Grundlæggende filadministration i Windows 9x - kamerasiden.dk