Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Fjernundervisning = fremtiden?

20/11-2000

30 sekunder til arbejde

Jeg er lærer. Det tager mig 30 sekunder at komme på arbejde. Mine elever kan også komme hen til deres klasseværelse på 30 sekunder. Endvidere kan de blive undervist på hvilket som helst tidspunkt af døgnet, der passer dem. De bliver nemlig undervist i den form, man kalder fjernundervisning. Det betyder, at lektionerne til kurset kan findes på Internet og at lærer og elev kommunikerer med hinanden via e-mail. De møder altså ikke hinanden fysisk, kun "virtuelt", på Nettet.

what's the buzz...

Fjernundervisning må nok siges at være et "buzzword", et ord, der er oppe i tiden, men som mange ikke ved, hvad dækker over. Ligesom det var med Internet for nogle år siden: Alle talte om det, men få vidste, hvad det drejede sig om. Fjernundervisning opfylder flere af tidens krav.
Vi er alle nu om dage nødt til at uddanne os hele livet. Man kan ikke længere nøjes med at tage en uddannelse og derefter få et job. Samfundet ændrer sig så hurtigt og den faglige viden skal opdateres jævnligt for at være aktuel. Samtidig er det blevet sværere at få tid til at tage den ekstra uddannelse, der kræves for at følge med. Vi er alle mere eller mindre hængt op med job, familie og forpligtelser. At skulle sætte en aften af om ugen til at gå på skole, synes uoverkommeligt for mange. Jævnligt kommer der noget i vejen på netop den ugedag og til sidst har man forsømt så mange gange, at det kan være lige meget.
For de mennesker, der har det sådan, kan fjernundervisning være svaret. Man tilrettelægger sin egen undervisning, idet man får noget materiale, man kan gennemgå, når som helst man har tid. Det er dog ikke helt ligesom selvstudium, idet man har en lærer, man kan konsultere, når man sidder fast i noget, man ikke kan finde ud af. Man sender så en e-mail til læreren og får ganske hurtigt et svar på sit spørgsmål. Med undervisningsstoffet følger også tit en CD-rom, som bl.a. indeholder små animationer, hvor musen bevæger sig rundt på skærmen af sig selv, mens en stemme forklarer, hvordan man gør forskellige ting på computeren.
Ligeledes er der som regel et vist antal opgaver i ens bog, som man skal løse og dernæst sende svarene til læreren, som så retter dem og sender sine kommentarer tilbage.

Intime forhold

Fjernundervisning giver altså et meget indiviuelt feedback til eleven. Som lærer oplever man ofte, at man via e-mail får et meget tæt og af og til intimt forhold til eleven. Ja, misforstå mig nu ikke… Jeg mener "intimt" i betydningen, at eleven ofte tør betro sig om usikkerhed omkring stoffet, noget der ofte ville være svært at få frem i lyset ved klasseundervisning, hvor man jo er bange for at dumme sig over for de andre på holdet. De fleste elever finder også ret hurtigt ud af, at e-mail-korrespondancen bliver sjovere, hvis man også snakker lidt om vejr og vind og hvad man ellers oplever. På den måde kan det faktisk være ret hyggeligt at åbne sin postkasse hver morgen som fjernunderviser.
Som mangeårig underviser har jeg aldrig lært deltagerne på et hold så godt at kende som ved fjernundervisning. Det er jo lidt ironisk, når man betænker, at man ikke har personlig kontakt med eleverne, man mødes jo kun i det "virtuelle" klasseværelse, dvs. det findes kun på Nettet i elektronisk form. Af og til hænder det, f.eks. i forbindelse med en test, hvor eleverne går til "eksamen" i det stof, der er blevet gennemgået, at man møder nogle af de mennesker, man synes man kender så godt fra deres e-mails. Og jeg må sige, at man af og til bliver overrasket, når man ser deres fysiske fremtræden. Men hvem ved: Måske bliver de også overrasket over mig?
Mange fjernundervisningssteder tilbyder også andre måder at mødes på deres websider, f.eks. opslagstavler, hvor eleverne kan sætte beskeder op til hinanden, chat-rooms, hvor eleverne kan "chatte", altså tale med hinanden i real-time. Læreren kan her være med og indskyde gode råd og vejledning.

Ikke lykken for alle

Fjernundervisning er lykken for nogle mennesker, men ikke for alle. De fleste sætter stor pris på den frihed de har, i og med at de selv kan vælge deres undervisningstid. Mange synes, at de bliver mindre nervøse for at "dumme sig" og deres lampefeber forsvinder, når de kan sidde hjemme i deres eget trygge hjem ved deres egen trygge computer og hygge sig med stoffet.
Mange har også nemmere ved at udtrykke sig skriftligt i e-mails til læreren, end hvis de skulle tale til ham personligt, måske endda i andres påhør.
Til gengæld finder nogle det svært at skulle være "sin egen chef", hvad angår at få taget sig sammen til at sætte sig ned og gennemgå stoffet. Selv om de har en lærer, føler de, at de ikke bliver "hørt" i stoffet og derfor ikke er forpligtet til at lave "lektierne".
Disse personer skal enten tage sig sammen til at ændre deres forhold til det at studere, eller også slet og ret melde sig til et almindeligt aftenskolehold. Så skal man huske på, at denne undervisningsform i allerhøjeste grad også har sine begrænsninger.

Mulighederne er mangfoldige

I starten var det kun få ting, der blev udbudt som fjernundervisning, men nu vokser mulighederne. Man kan tage PC-kørekort, man kan uddanne sig til datamatiker, man kan blive merkonom og lære sprog, og der kommer flere og flere tilbud. Vil du gerne se nogle af mulighederne, kan du prøve at checke f.eks. www.fuga.dk eller gå ind på www.yahoo.dk og skrive "fjernundervisning" i søgefeltet.

Hjem i cellen

Fjernundervisning opfylder tidens krav om effektivitet og fleksibilitet. Flere udtrykker dog bekymring for, om vi ikke vil komme til at sidde i hver vores "celle" og kun kommunikere via Internet. Så bør man huske på, at man får mulighed for at dygtiggøre sig, når man alligevel ikke skal være sammen med andre. Man kan selv bestemme tidspunktet og behøver derfor ikke at undvære samvær med venner og familie, bare fordi man "skal på kursus".

Jeg tør godt sige det: Fjernundervisning er fremtiden.


Relaterede artikler:
Køb og sælg på nettet - auktionssider
TDC gør det godt. Kan Tele2 gøre det efter???
IP-telefoni - fra PC til telefon!
Advarsel mod Expert og Amitech - forbrugersikkerhedDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Fjernundervisning = fremtiden? - kamerasiden.dk