Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


En miniguide over SMS, GMS og andre mobile forkortelser

3/10-2003

Har du netop købt en mobiltelefon, er du helt sikkert blevet mødt af udtryk som SMS, MMS, GSM, GPRS eller EMS. Disse rækker af tilsyneladende tilfældige bogstaver kan synes forvirrende – og det er det sådan set også. Til en hvis grænse.

Jeg vil starte med GSM, der står for Global System for Mobile Communication. GSM er standarden for mobil-netværk, og er altså det net, som mobiltelefonerne logger sig på, når de tændes. I Danmark er der to slags GSM-netværk, nemlig 900 og 1800. Disse tal refererer til den frekvens, som netværket har – kan sammenlignes med en radio. En dual-band telefon vil fungere på begge netværk, og vil derfor kunne bruges hos alle teleoperatører i Danmark og Europa. EGSM er en udvidelse af GSM-netværket, og understøtter hurtigere data-hastighed.
Kommer man uden for Europas grænser, og til f.eks. USA, vil du opdage at din dual-band telefon ikke virker. Dette skyldes, at bl.a. USA benytter sig af GSM-1900. Har du behov for at kunne snakke overalt i verdenen, skal du have en tri-band telefon.

Udover GSM 1900 netværket i USA – som amerikanerne selv ikke bruger, er der GSM 850, som kun bruges netop der. Udover GSM 850 bruger amerikanere også TDMA og CDMA, der bl.a. også bruges steder i Asien. Enkelte Motorola telefoner bruger quadband, som er GSM 850, 900, 1800 og 1900.

WCDMA – Wideband Code Division Multiple Access, er det nye netværk, som forhåbentlig vil rydde op blandt alle de andre forskellige og forvirrende netværker. WCMDA er bedre kendt herhjemme som UMTS – eller 3G. 3G er allerede fungerende i Asien og vil i løbet af 2003 være klart i Danmark. Det nye Three(3) har stået for opførelsen. Selvskabet brugte næsten 1 milliard på licensen til UMTS, som blev givet til i alt 4 selvskaber, herunder TDC og Telia.

Umiddelbart virker 3G bare som et nyt netværk i rækken, men her bliver der taget fejl. Hastigheden på data er blevet sat betydeligt op. Allerede nu bliver betegnelsen mobilt bredbånd brugt, som da også passer. Det helt første var 1G – NMT, men dette net bliver ikke brugt mere. Så kom 2G – GSM, der kunne komme op på 9,6kbps, herefter kom 2,5G – GPRS, og nu 3G med en hastighed, som vil være på omkring 384kbps. Med denne enorme hastighed kan videokonfencerer, eller bare videosamtaler for den private dansker, lade sig gøre. Denne funktion tilbyder Three, priserne er bare ikke oplyst endnu. Formentlig vil dette ske i løbet af oktober måned. Men udover videokonference vil der blive tilbudt mulighed for bl.a. at købe musik, film og andet over nettet. Så vil de kunne vises direkte på telefonen. Også GPS (global Position Service) vil være muligt.

Næsten alle de kommende 3G telefoner vil være spækket med funktioner. Nu når film skal vises direkte på skærmen, vil mange have 260.000 farver, eller bare 65.000 farver. Til film og musik vil der være brug for en del hukommelse, og her vil de fleste telefoner kunne understøtte hukommelseskort. Selvfølgelig vil alle have kamera – endda 2 på visse modeller. Disse vil være i okay kvalitet, men må ikke sammenlignes med rigtige digital kameraer.

GPRS står for General Packet Radio Service, og er en standard, hvor mobiltelefoner der understøtter funktionen, kan være ”online” hele tiden. Dette er brugbart hvis du benytter telefonen som modem til en bærbar computer, idet hastigheden er højere end ved almindeligt opkald. GPRS kræver særligt abonnement hos din teleudbyder, og afregning sker per megabyte data du henter og sender.

EDGE – Enhanced Data for GSM Evolution, er egentlig bare en opdatering eller opgradering af GSM nettet. Her vil modtagelse af data kunne ske med 118,4kbps i stedet for GPRS, der kan med omkring 40kbps. EDGE vil komme i takt med selskabernes opdatering af sendemasterne.

WAP – Wireless Application Protocol – var spået en stor fremtid for nogle år siden, men profetien holdt ikke rigtig stik. WAP kan bedst sammenlignes med en meget simpel udgave af internet. Du kan surfe ind på forskellige adresser, læse lidt tekst, klikke på links og se små billeder. WAP er langsomt, men bruges det sammen med GPRS sættes hastigheden betydeligt op.

WAP findes i forskellige versioner. Den normale på nutidens mobiler er 1.2.1. Dette er det normale WAP, som understøtter tekst, links og ikke meget mere. Mange nye telefoner er dog blevet opgraderet til WAP 2.0 – XHTML. Nu kan der så også vises billeder, lyde og animationer. Desværre er de fleste WAP-sider ikke opdateret til dette, kun de meget store. XHTML kan IKKE vise HTML sider, som er rigtig internet. HTML er begyndt at vise sig på mobiltelefoner. Alle smartphones med styresystemet Microsoft Smartphone understøtter det, samt kan alle Symbian-baserede modeller – både UIQ og Series60, få det via en Operabrowser, som kan erhverves, som en lille applikation.

J2ME står for Java2MobileExtensions. Oversættelsen forklarer det hele – Java til mobile enheder. Java er et programmeringssprog, præcis som Flash og C++. Så med Java kan der udvikles spil, programmer og applikationer – nu også til mobiltelefoner. Selvfølgelig skal ens telefon have understøttet det, normalt står det i specifikationerne, som J2ME eller bare Java.
Modsat til Symbian skal Java programmeres specielt til en specifik slags telefon. Altså vil Java-applikationer, som virker til Nokia Series40 modeller (6610, 7210, 5100 osv.) som regel ikke virke til Siemens S55, M55, SL55 osv. Det samme med T610 spil til Motorola T720.

Konkurrenten til J2ME er In-Fusio og Mophun, som ligesom Java er programmeringssprog. Fordele for Java er bare at de er lettere at overføre. Mophun er til gengæld bedre i kvaliteten, men sværere at fremstille. In-Fusio er ikke populært og ikke nær så gode, som både Java og Mophun.

SMS, som står for Small Message Service, er noget, de fleste teenagere kender til. SMS er korte beskeder, der skrives vha. tastaturet på mobiltelefonen. Tasten 2 dækker over bogstaverne a, b, c, æ og å samt, alt efter telefon, specielle tegn. For at skrive et c, trykkes tre gange på tasten 2.

Nogle telefoner har indbygget ordbog. Denne hedder T9. Med den kan man skrive langt hurtigere, end ved gammeldags SMS. Ønsker man at skrive ordet internet på den ”gammeldags” måde, skal følgende tastes: 444-66-8-33-777-66-33-8 mens man ved ordbog kan nøjes med: 4-6-8-3-7-6-3-8. Telefonen regner selv ud, hvad der skal stå. Normale SMS-beskeder kan indeholde 160 tegn. Nogle telefoner kan kæde flere beskeder sammen, således at man har mulighed for næsten tre gange så mange tegn. Ligeledes kan nogle telefoner sende små billeder over SMS. Disse billeder kan kun sendes til telefoner af samme fabrikat.

EMS, der står for Enchanced Messaging Service, er udviklet af Alcatel, Ericsson, Motorola og Siemens. Med EMS kan man vedhæfte billeder og lyd til sine beskeder, ligesom man også kan redigere skrifttyper. Da Nokia, som sammen med Sony-Ericsson er den største leverandør af mobiltelefoner herhjemme, ikke understøtter EMS, er det svært at tale om en ordentlig standard, ligesom SMS er.

MMS står for Multimedia Messaging Service, og er afløseren for SMS. Med en MMS, der i øvrigt kan indeholde langt mere tekst end en SMS, kan man vedhæfte billeder og lyd. Da billederne er gemt i gængse billede-formater som jpeg og gif, samt lyden i midi eller wave, kan MMS sendes på tværs af mobil-fabrikater og endda til e-mail. MMS-beskeder kan i teorien fylde så meget de vil, men mange telefoner understøtter kun beskeder på op til 30 kilobyte.
MMS kan kun benyttes af telefoner, der understøtter GPRS og i øvrigt også understøtter MMS. Det er ikke nødvendigt at betale særskilt GPRS abonnement, for at benytte servicen. Prisen for en enkelt MMS er flere gange højere end almindelig SMS.

Mange nye telefoner har enten et kamera indbygget, eller har mulighed for at få tilsluttet et kamera. Med sådan en kamera telefon bliver MMS endnu sjovere, og der åbnes for mange muligheder.

Denne lille guide burde have givet dig et indblik i de mest hotte forkortelser for tiden. Der kommer hele tiden nye ting til, for udviklingen på mobiltelefon-markedet går rigtig stærkt. Der bliver proppet nye funktioner ind i telefonerne konstant, og nogle mobiltelefoner er snart små lommecomputere. Andre telefoner indeholder FM-radio, kalender, termometer, adskillige spil og farveskærme. Der er kort sagt noget for enhver smag og ethvert behov.


Relaterede test:
Sony Xperia Z3 Compact
Samsung D500
Motorola E1000
Nokia 6170

Relaterede artikler:
Tips til e·uploader - Beskæring af billeder
Tips til e·uploader - tilpas billedstørrelsen
Skærmstørrelse på mobiltelefoner
En, to, 2½Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - En miniguide over SMS, GMS og andre mobile forkortelser - kamerasiden.dk