Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


En introduktion til Linux

13/11-2001

Søren Jensen har på e·forum skrevet en flot introduktion til Linux, som vi synes bør komme alle til gode:

Linux er et operativ system, ligesom Windows. Men måden de virker på, er dog en del anderledes. Linux er delt op i 2 dele. En konsol del, svarende til DOS'en i Windows (som er "udgået" i Windows 2000 og Windows ME), og et GUI, grafisk brugergrænseflade ligesom Windows selv, med skrivebord, menubjælke osv.

Jeg har selv en Linuxmaskine, kørende med RedHat Linux 7.1. Linux er ikke bare Linux. Det findes i mange forskellige udgaver, de er alle gratis, så bryder du dig ikke om den ene, kan du prøve den anden. Man kan i stedet for at downloade dem fra internettet, købe dem originale for en 500-1000 kroners penge, hvor det du egentlig betaler for, er support og manualer osv. Ting som alt sammen også findes på nettet. Et andet godt alternativ til at komme i gang med Linux er www.linuxpusher.d. Manden bag LinuxPusher gør egentlig bare det, at han henter de store ISO (cd-billeder), og brænder dem på CD. Skiverne koster en 20'er stykket, og er fuldt ud lovligt, at bruge hans service. De erfaringer jeg har haft med at handle med ham, har været YDERST tilfredstillende!

Når du så gratis har anskaffet Linux, kan du derefter f.eks. downloade StarOffice, som er en komplet gratis kontorpakke svarende til Microsofts Office pakker. Men med selve Linux, følger der også standard kontorprogrammer med, lidt svarende til f.eks. wordpad i Windows...

RedHat installationen er rimelig nem at komme i gang med. Der er standard og avanceret, du vælger selv. Du kan også selv vælge mellem tusindvis af andre gratis programmer.

Nu får jeg det til at lyde somom Linux er alt, men det er det ikke. Man kan ikke bare sige, nu skifter jeg til Linux. Bruger man specielle programmer, Home-Banking, specielle 3D-programmer og lign., kan du ikke bare forvente at de findes til Linux, endnu. At bruge Linux, vil jeg personligt nok mene, at det kræver en mindre viden til computere. Frit valg til at vælge. Det betyder blandt andet også, at du kan bestemme alt, derfor kan du også have flere ting at sætte op, men så bliver det også som man vil have det.

Linux er ikke et program til Windows! Man kører enten det ene eller det andet. Man kan dog have begge dele installeret, på hver sin partition (jf. artikel på eaid). Linux kan finde Windows filer på dit Windows-drev, men dog ikke omvendt. Du vælger når du tænder maskinen, om du vil det ene eller det andet. Linux eller Windows...

Vil du vide mere:
www.redhat.com
www.debian.org
www.linux.dk
www.linux.com
www.linux.org
www.mandrake.org
og mange andre...

Friheden til at vælge!

Held og lykke, hvis dette skulle være noget for dig, men husk: Linux er ikke en erstatning/opgradering til Windows!


Relaterede artikler:
Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop
Exif Info
Actions med Photoshop 7
Tweak Windows XPDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - En introduktion til Linux - kamerasiden.dk