Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Ekstrem makrofotografering med omvendt 50 mm

23/4-2006

Besøg forfatterens webside: www.martingleit.dk

Finder du det upassende, eller bliver du skræmt, når du ser et deltaljeret fotografi af et gustent græshoppehoved eller en gnaven guldsmed forstørret op i A4-størrelse? Så læs ikke videre…

Klik på billedet for at se flere i akameras galleri

Er du her endnu, vil du inden længe selv være i stand til at skabe tilsvarende grufulde billeder, der vil hjemsøge dig længe efter, du har lagt kameraet på hylden. Med andre ord handler denne artikel om en atypisk fototeknik, der er yderst velegnet til ekstrem makrofotografering: den såkaldte omvendte 50 mm teknik. Metoden er ikke ny, men synes at være mere velegnet end nogensinde før med udbredelsen af digital kameraer.

En af de spændende ting ved (ekstrem) makrofotografering er, at man er i stand til at træde ind i verdener og i deltaljer betragte motiver, man normalt ikke ville kunne se med det blotte øje. En sær hobby? Så afgjort, men vent blot til du finder dig selv liggende med næsen i skovbunden, så ved du for alvor, at makropassionen kan ramme selv den bedste.

Denne artikel vil således give tips til, hvordan man kan udforske denne verden med et simpelt kompakt digital kamera og et evt. brugt 50 mm objektiv. Alle billeder primært af insekter og andet småkryb, er taget med et Canon G2 + udstyr. Artiklen tager udgangspunkt i dette, men andre kameraer kan også klare opgaven. Dog er det fordelagtigt med et kamera med drejeligt LCD-display. Flere af artiklens tips og råd er oprindeligt baseret på makro guru Mark Plonsky og hans fremragende arbejde og enkelte billeder er venligst udlånt af samme.

Klik på billedet for at se flere i akameras galleri

Fælles for alle insektbillederne er, at de er fotograferet i deres naturlige omgivelser uden at blive flyttet rundt, klistret fast til en pind eller på anden vis iscenesat for at skabe et fotogent resultat.

Udstyr

Nedenstående er en liste over alt de udstyr, man kan få brug for, men ikke alt er en livsnødvendighed

-Canon G2 (visse andre modeller kan som nævnt også bruges)

-Lensmate adapter (der gør det muligt at montere filtre, linser mm. på kameraets faste objektiv)

-Diverse close-up filtre (ex. Hama +10,+7, Hoya,+4,+2,+1)

-Tiffen Megaplus 2x zoom Teleconverter (2xTC)

-Pentax 50 mm f 1.4 (eller tilsvarende lysstærkt objektiv)

-Macro coupler ring (en slags omvenderring med han-gevind i begge ender, der gør det muligt at montere 50 mm objektiv omvendt foran det faste objektiv)

-Canon 420ex flash med omnibounce

-Stativ

Close-up filtre

Klik på billedet for at se flere i akameras galleri/td>

Close-up filtre har den funktion, at kameraet kan fokusere tættere, end det normalt er i stand til. Med andre ord fremstår det fotograferede motiv større i billedrammen, da man kan komme tættere på det. Close-up filtre forstørrer billedet, og det er præcis, hvad disse filtre i virkelighed er: små forstørrelsesglas.

En fordel ved disse filtre er, at de kan stables. Når man giver sig i kast med dette, er det vigtigt at det kraftigste filter kommer nederst (tættest kameraets objektiv). Der er eksempler på en forstørrelse svarende til +30 dioptri (hvor et helt alm. Hoya sæt stablet svarer til +7). Problemet med stabling er, at jo flere filtre, der hænger sammen, jo mere optisk kvalitet mister man pga. det tykkere lag glas. Samtidig forsvinder dybdeskarpheden, jo større forstørrelsen er, hvilket er blandt macrofotograferings største forhindringer. Ofte er der tale om en dybdeskarphed på få millimeter. Dette er en del af den optiske lov, men som vi skal se senere, findes der metoder til at optimere den ringe dybdeskarphed.

Et andet problem med disse filtre er, at man er nødsaget til at komme helt tæt på sit motiv. Afstanden fra objektivets spids til motivet kaldes arbejdsafstanden. En metode til at øge denne afstand er eksempelvis at montere en telekonverter foran filtrene. Således bliver det væsentlig lettere at få et billede af, lad os sige, en sky guldsmed, der normalt ikke er helt nem at komme tæt på, samtidig med at lyset er bedre på afstand. En ulempe ved en TC er imidlertid, at man mister noget forstørrelse

Omvendt 50 mm – fattigmands makro

Kamera monteret med "fattigmandsmakro"
Skønt der kan opnås glimrende resultater med ovenstående metode, er den ikke fuldt ud tilfredsstillende, da kvaliteten lider, når man stabler for mange filtre. I stedet vil jeg anbefale en teknik, nogle gange kaldet fattigmands makroteknikken, som går ud på at påmontere et 50 mm objektiv omvendt foran det faste objektiv. Denne metode giver usædvanlig god forstørrelse uden at gå på kompromis med den optiske kvalitet. For at anvende denne teknik kræves en smule udstyr. I dette tilfælde, hvor jeg har brugt et Canon G2, skal der bruges en adapter (så der er gevind på det faste objektiv) og en såkaldt macro coupler ring (som har han-gevind i begge ender), så man kan montere 50 mm objektivet omvendt foran det faste objektiv. Det lyder måske lidt indviklet, men er relativt simpelt og foregår altså i denne rækkefølge: fast objektiv – adapter – omvendering – omvendt 50 mm. Det er yderst vigtigt i denne sammenhæng, at man bruge et hurtigt (lysstærkt) 50 mm. f.eks. f 1.4 eller f 1.8. Har objektivet ikke tilsvarende maksimale blændeværdier, kommer der simpelthen ikke tilstrækkeligt lys ind. Kig på brugt markedet, hvor et sådan gammelt (men optisk godt) objektiv, ikke koster mange hundrede kroner. Hold det evt. op foran kameraet (omvendt) håndholdt og se om du kan få et indtryk af kvaliteten.

Mere om objektivet senere. Et andet problem ved denne teknik er potentiel vignettering (sorte kanter i hjørnerne), som opstår i kraft det omvendte 50 mm objektiv. Ved G2 forekommer en smule vignettering (som dog beskæres senere hen), men med eksempelvis et G3 er disse kanter fuldstændig væk pga. kameraets forbedrede zoom.

Når først udstyret er monteret på dit kamera, har du et kraftig (svarende til +25 dioptri) makro objektiv. Arbejdsafstanden er blot nogle få cm fra objektivspids til motiv, og det er ganske få millimeter, der afgør om dit motiv er skarpt eller helt ude af fokus. Dette kræver en smule øvelse. Brug kameraets fulde zoom. I G2s tilfælde beskedne x3. Sæt derudover det omvendte 50 mm objektiv på sin maksimale blænde; eksempelvis f 1.4. Sæt fokus på 50 mm objektiv til uendeligt. Den resterende del kontrolleres i kameraet.

Kameraet indstillinger og tips

- Brug manuel fokus. Lås fokus og bevæg kameraet rundt indtil billedet ser skarpt ud på display. Dette kræver en del øvelse, og du vil sikkert få en del uskarpe billeder i starten. Bemærk den kæmpe fordel ved et bevægeligt display, som bla. Canon G-serien er udstyret med.

- Brug fuld zoom for at få størst forstørrelse og undgå vignettering.

- Brug lille blændeåbning (stort tal. Ex. F 8) for at få maksimal dybdeskarphed, som selv i dette tilfælde blot er få millimeter. Jo større forstørrelse, jo mindre dybdeskarphed.

- Brug Av-mode (blændeprioitet) og brug mindste blænde. Her f 8.

- Har du en ekstern flash, så brug fill flash, da der ikke er meget lys pga. den ringe arbejdsafstand (afstand mellem objektiv og motiv).

Klik på billedet for at se flere i akameras galleri

Lys og flash

- Fotografer på dage med godt lys (solskin, skyfrit) for at få tilstrækkelig lukketid. Ekstrem makrofotografering kræver meget lys.

- En ekstern flash er dyr, men kan gøre en stor forskel i visse situation og giver samtidig stor fleksibilitet.

- En telekonverter foran en række filtre hjælper på lyssituationen, da man er i stand til at arbejde på en større afstand.

- Hvis dit motiv er roligt, så prøv flere forskellige perspektiver, hvor lyset er forskelligt.

At bruge eller ikke at bruge stativ?

Ingen af disse billeder er taget med stativ. Den store fordel med et kompakt kamera som Canon G2 ligger ikke mindst i den drejelige LCD-skærm, der gør makrofotografering væsentlig lettere. Da manglende lys og dertilhørende langsommere lukketider kan være et særligt stort problem i makrofotografering, er det ofte en god ide, at støtte kameraet for at holde det så stabilt som muligt. Dette kan gøres på mange måder afhængigt af situationen: Støt dig op af et træ, hold albuerne ind mod kroppen, eller placer dem på dine knæ. Støt evt. på en træstub el. lign. En metode, der virker for undertegnede, er at have kameraremmen rundt om nakken, mens jeg presser kameraet fremad for at støtte.

Klik på billedet for at se flere i akameras galleri

Tips til at komme tæt på

Opfat makrofotografering som en jagtsituation. Lær insekternes levemønstre og indret dig på deres betingelser. Er du interesseret i guldsmede, så find ud af hvor de færdes og hvornår. Således er vandhuller ofte et godt sted at møde single guldsmedehunner. I øvrigt:

- Bevæg dig langsomt. Vær tålmodig. Betragt insektet og se hvordan det opfører sig. Eksempelvis vil du opdage, at de fleste insekter har en tendens til at vende tilbage til steder, de har været. Bliv stående et par min. og se om dyret ikke vender tilbage. Når det begynder at blive mørkt, og du stadig ikke har fået trykket på aftrækkeren, foreslår jeg, at du går hjem. Er du meget entusiastisk så start med at overvåge spyfluen hjemme i køkkenet.

- Nogle arter spiller mere kostbare end andre. Sonder terrænet, drop dem og gå videre.

- Undgå at kaste skygge på insektet. Husk at vente lidt, hvis det flyver eller løber sin vej.

- Når du har et motiv på kornet, så begynd at skyde som en vanvittig. Husk at have indstillingerne klar, da du måske kun får én chance.

- Når du har styr på det tekniske, kan du begynde at koncentere dig om komposition og baggrund. Ofte er en ensartet baggrund bedst og mindst forstyrrende.

Held og lykke og god insektjagt.

Besøg forfatterens webside: www.martingleit.dkKom med et forslag til en test af et digitalkamera

Relaterede test:
Minitest: Nikon Coolpix S510
Minitest: Samsung NV 20
Minitest: Praktica Luxmedia 7303
Minitest: Canon Ixus 860 IS

Relaterede artikler:
Nye minitests af kameraer
Blænden – den fotografiske iris
Nyt brugervenligt spejlrefleks fra Nikon
SONY DSC-F505 : Et anderledes digitalkameraDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Ekstrem makrofotografering med omvendt 50 mm - kamerasiden.dk