Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


DVD på en gammel PC (en newbies erfaringer)

6/2-2001

Jeg er bidt af DVD. Ikke af de film som man her i jan.01 kan købe, men snarere af den teknik som får lækker video til at drøne ud på min monitor. Da bliver der rigtig liv i kassen. Man bliver helt paf første gang. Og det er ikke svært af få det til at køre på de fleste nyere PC'er. Jeg kan demonstrere det på min gamle PII 350 med en 8MB ATI grafikkort. Jeg har ingen DVDdrev på den PC, men jeg har filmstumper på harddisken, som bare skal åbnes med software som WinDVD2,3 eller PowerDVD3. Hardwareændringer er ikke nødvendige i første omgang for at teste DVD.
I computerblade skriver de ofte at man skal have et mpegdekoderkort eller hvad ved jeg. Vent i hvert fald og se først hvad din PC kan uden. Fra www.intervideo.com kan man downloade en demo af WinDVD, som er fuld funktionsdygtig, men som stopper efter 5minutters DVDafspilning. WinDVD kører på alle slags Windows og den har en god hardwaretilpasningsevne. Den finder ud af det hele selv.
PowerDVD3 er også til at få fat i hvis man zpørger lidt i newzgroupz. Der er også en der hedder Cinemaster99 til win98, som skulle have de laveste hardwaremæssige krav.

Lige som alt andet på en PC består en DVDfilm af nogle filer. De har endelsen VOB (video object ...). På de få DVDskiver jeg har kan jeg se af en film består som regel af 4-5 VOB filer på ca 1GB hver. Den sidste, som er filmensslutning vil normalt være mindre end 1GB og dermed lettere at brænde på en CDR. Ved zipning kan man iøvrigt reducere størrelsen med 10-15% om nødvendigt. (OBS. det kræver sin harddisk at bakse rundt med 1GB filer....)

En irriterende ting er at de VOB-filer har intetsigende numre som navn. Og de kan indeholde blandinger af fraklips, oversigter og diverse extras. Man bliver ikke særlig klog af at glo på en DVDskives bibliotek. Man kan dog teste indholdet af en bestemt VOBfil i WinDVD eller PowerDVD. Disse 2 programmer er gearet til at starte filmfremvisning i biograf-facon uden at vise nogen filvælger. Men man kan bruge deres 'playlistfunktion' hvis man vil have fat i bestemte vobfiler. Det har også den fordel at regionstesten ikke bliver aktiveret ved afspilning af en enkel vobfil.
Husk at der kan være en masse dingenoter på en DVDskive, menusystem, forskellige sprog, reklamespots oma.. Desuden er der nogen der har antikopieringsfidusser. Man må prøve sig frem.

Hvis man går på nettet på jagt efter DVDkopieringsinformation vil man svømme i anvisninger om hvordan man kan konvertere DVD (som er MPeg2) til andre formater. Især Mpeg4, også kaldt divX er hot for øjeblikket. Den slags konvertering har jeg ikke beskæftiget mig med. At konvertere en film tager også mange timer, selv med en super pentium4. Og det er ikke så let at afspille sådan superkomprimeret video. Min søn kan slet ikke få divX til at køre ordentligt på sin PIII 500 med 32MB Geforce2MX grafikkort.

Hellere nøjes med lidt test på originale DVDfiler i første omgang. Og så kan jeg altid købe et DVDdrev til min gamle PC senere når engang gode film er til at købe for små penge.

Jeg kan iøvrigt anbefale en lille freeware utility kaldt VOBSPLITTER1,6 hvis man vil dele en VOBfil i flere stykker.

Den har kun 1 dialogboks, hvor man angiver startpunkt samt længden i bytes. På billedet her er Vobsplitter klar til at Save det stykke som er udover 650MB. Programmet finder selv ud af den rigtige længde. VOBfilen læses direkte fra DVDdrevet. Det kører hurtigere end hvis man skulle arbejde til og fra samme drev. Knapperne med 3 prikker er filvælgere.
Man kunne ønske sig at der var en mulighed for at definere et VOBstykke i minutter og sekunder. Men som grov tommelfingerregel kan man regne med 1MB per sekund video.

VOBsplitter (113K) kan downloades fra forfatterens hjemmeside: anasto.go.to. Ellers viser en søgning på www.google.com at den faldbydes mange steder, hvoraf nogle har andre interessante ting ved siden af.


Relaterede test:
Logitech G5 Laser
Logitech LX700
Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks
Logitech MediaPlay Cordless Mouse

Relaterede artikler:
Logitechs presseevent 2006 – en revolution på hjul!
RAM - Random Access Memory
En beretning om min indgang til IT
Test af Silent Whisper lyddæmpnings måtterDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - DVD på en gammel PC (en newbies erfaringer) - kamerasiden.dk