Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Defragmentering – hvad, hvorfor og hvordan

10/8-2000

De fleste computerbrugere med et større kendskab til deres computer, vil jævnligt foretage hvad der kaldes for en defragmentering. Det har de gode grunde til, og du kan som dem få mere glæde af din computer ved at defragmentere.

At defragmentere er, populært sagt, at rydde op. Ordet "defragmentering" antyder, at man i processen samler sine data, der som udgangspunkt ligger fragmenteret på harddisken. Alle dine data ligger splittet i små fragmenter, og når du vælger at rydde op på din harddisk, hedder det selvfølgelig - og meget logisk - en defragmentering. En samling af spredte fragmenter!

Når computeren i sit daglige arbejde skriver til sin harddisk, for at gemme information, gør den det ikke på nogen ryddelig måde. Den skriver hvor den lige finder plads, og således sker det, at der opstår mange "huller" imellem de gemte data.

Ved defragmenteringen ser computeren nøjere på sagerne, og lægger det hele i den systematik, tingene burde ligge i. Den fjerner "hullerne" rundt omkring på harddisken, og samler informationerne på så lidt plads som muligt. Det indebærer, at det læsehoved der skal finde informationerne, ikke altid skal køre så langt fra sin udgangsposition for at læse data. Når computeren gemmer f.eks. én fil, ligger denne ikke ét sted, men er derimod splittet i flere dele. Det forøger den tid det tager computeren at læse hele filen.

Når computeren defragmenterer, samler den altså sine informationer optimalt, hvilket kan tage ualmindelig lang tid. Specielt hvis det er længe siden man sidst har "ryddet op". Derfor er det også forståeligt, at harddiskens læse/skrivehoved skriver på harddisken hvor den umiddelbart finder plads. Skulle den hele tiden systematisere tingene, katalogisere korrekt, ville det grangiveligt tære godt på din tålmodighed i det daglige arbejde.

Pointen: Computeren trimmes, du får simpelthen optimeret den hastighed, hvorved computeren kan finde og hente data fra harddisken. Grunden er den simple, at din computer herefter ikke skal lede unødigt efter den information den skal bruge fra harddisken. Ydermere giver oprydningen også det glædelige resultat, at der er mere plads at gøre godt med. Det er som med en traditionel oprydning i hjemmet - kommer tingene på deres rette hylde, er der også mere plads at gøre godt med. Et godt og rengjort klima.

Førend vi ser på selve processen "at defragmentere", bør du være opmærksom på nogle specielle ting omkring denne oprydningsproces.

 • For det første tager det tid, det kan tage endda mange timer førend harddisken igen er ryddelig. Er det mange måneder siden, måske aldrig sket overhovedet, skal du være forberedt på, at det kan tage rigtig mange timer. Nøjagtig hvor mange, er individuelt - kommer an på graden af kaos! Jeg har selv defragmenteret, hvor min computer har arbejdet nonstop hele aftenen, noget af natten med.

 • Når computeren skal defragmentere, arbejder den hele tiden på sagen, læser og skriver hele tiden på harddisken. Flytter rundt. Derfor er en computer der defragmenterer, noget man skal lade stå i fred. Har du et program kørende, er det muligt at bruge dette, men computeren vil arbejde noget langsommere. Tillige vil programmet genstarte defragmenteringen i det sekund programmet skal læse/skrive noget på den harddisk der samtidig ryddes op på. Det bevirker, at computeren vil være længere tid om at få orden i sagerne. Derfor er mit råd: defragmenter når du ikke bruger computeren alligevel, det er hurtigere for computeren, og du skal ikke strides med en langsom computer. F.eks. kan du passende defragmentere gennem nattetimerne - Computeren skal nok arbejde, også selv om du sover trygt og godt.

  Når du skal i gang med defragmenteringen, skal du blot starte programmet af næsten samme navn. Diskfragmentering hedder det. Du finder og starter programmet, ved at du går ned i Proceslinien og trykker Start. Herefter Programmer og dernæst Tilbehør. Her vælger du Systemværktøjer, hvorefter du kan starte programmet Diskfragmentering med et klik.

  Du bliver mødt af noget der ser ud a'la nedenstående:

  Her bliver du bedt om at vælge drev, hvilket du selvfølgelig gør. Normalt står den som udgangspunkt på C-drevet - hvor harddisken i 99,9% af alle tilfælde er placeret. Ønsker du at defragmentere f.eks. en diskette, vælger du A-drevet. Har du andre drev på din computer, hvortil der kan skrives [gemmes på], kan du vælge også disse.

  Bemærk, at du har nogle få valgmuligheder for defragmenteringen i Indstillinger, hvor du kan vælge Flyt programfiler, så programmer starter hurtigere og Kontroller drevet for fejl. Ydermere kan du vælge at sætte disse indstillinger som gældende for denne defragmentering, eller for alle fremtidige. Normalt vælges både at flytte programfiler, og at kontrollere for fejl.

  Du har gjort dine valg, og trykker nu på OK/Yes knappen. Voila, og defragmenteringen af det valgte drev starter. Sværere er det ikke, og ser ud som nedenfor illustreret:

  Skal du, død og pine, bruge computeren mens den arbejder på sin defragmentering, kan du trykke på knappen Afbryd midlertidigt, hvorefter computeren holder en pause i sit arbejde, og kan koncentrere sig om det du er i gang med. Efterfølgende kan defragmenteringen genoptages.

  Du kan, selv om du nok bliver træt af dette ret hurtigt, vælge Vis detaljer, hvorefter du får et fuldskærms "billede" af harddisken. Billedet er præget at utallige firkanter på linie med forskellige farver. Vælg Forklaring for at se hvad de hver især står for på harddisken.

  Har du ikke defragmenteret før, bliver du med garanti overrasket over den tid det tager at udføre handlingen. Det er ikke unormalt, at den procentvise fremgang i defragmenteringen, synes at stå helt stille i kortere eller længere perioder. Det er normalt, og jeg kan love dig for, at computeren ikke tager sig bare én velfortjent pause.

  Et sidste tip: Der er ingen grund til at bruge mere strøm end højst nødvendigt, så sluk skærmen i den periode computeren arbejder sig gennem sine data.

  Tillige skal du slå din pauseskærm fra, så den ikke starter alt imens din computer defragmenterer. Det gør du ved at klikke på Denne computerSkrivebordet. Du klikker herefter på Kontrolpanel og dernæst Skærm. Du ser noget i denne retning:

  Her vælger du fanebladet Pauseskærm, og kan nu vælge imellem alle de pauseskærme du har på computeren. Du vælger: (Ingen). Herefter trykker du Anvend. Du afslutter med OK, og defragmenter så!


 • Relaterede artikler:
  Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop
  Exif Info
  Actions med Photoshop 7
  Tweak Windows XP  Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
  Emne:

       

  Copyright © 2000-2016 Bip Foto
  Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
  Artikel - Defragmentering – hvad, hvorfor og hvordan - kamerasiden.dk