Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Billeder i serier

19/7-2007

"Sikken et godt billede ..... men hvad hvis du havde ventet lidt med at tage billedet, så ....."
Selv om priserne på farve papirbilleder er helt i bund, er de fleste af os stadig lidt for nærige med at trykke på knappen.

Hvis vi endelig har en række billeder fra samme begivenhed, så udvælger vi typisk det bedste og gemmer resten i skuffen. Men måske ville historien blive meget tydeligere og mere spændende for beskueren, hvis der blev vist flere billeder i en sammenhæng?
Og det er både sjovt og udfordrende at lave en god serie, så det er bare med at finde et par lyse timer og komme i gang.

Her følger et par ideer til hvordan man kan gribe en sådan opgave an.

Filmisk sekvens.
Man kan godt optage en slags "film" med et almindeligt kamera. Dog må det vel betragtes som en slags ultra-slow-motion. Billederne vil typisk blive taget med op til nogle få sekunders mellemrum, og skaber således en lille film over et kort handlingsforløb.

Som eksempel er her en serie med 3 billeder af Maja, som i en meget ung alder følte behov for et forskønnende mudderbad.

Billeder i serier.

Hvis man har en hurtig motor i sit kamera, vil det endda være muligt at lave en sekvens som kun strækker sig over 1 - 2 sekunder.
Det kunne for eksempel være en skate-board'er der vender på en rampe.

Man kunne også forestille sig det modsatte - altså et forløb over meget længere tid. Den klassiske er, at fotografere det samme udendørs motiv ved forskellige årstider.
En udvidet udgave af dette har jeg set praktiseret af en af mine gode venner fra Fotoklubben Blænde 96 i Holstebro. Den nævnte amatørfotograf har fotograferet i en menneskealder, og han har fotograferet dias af det samme motiv i en årrække. Et klassisk landskab med bakker i baggrunden og en mark i forgrunden. Han har mange vidt forskellige billeder fra forskellige årstider, forskellige tider på dagen og forskellige stadier i marken og dens afgrøder.
Det sidste billede i hans serie er også det sidste billede han har taget på stedet. Her var der stort set midt i hans motiv, og tæt ved optagestedet, "plantet" 2 store vindmøller. Det blev så enden på det projekt!

Fotografisk tegneserie.
En anden mulighed er, at fotografere en lille historie som spænder over længere tid, og hvor billederne ikke nødvendigvis er taget samme sted. Man bliver nærmest sin egen instruktør, selv om filmen ikke er så lang.
Faktisk kan man vel mest sammenligne dette med at lave en lille fotografisk tegneserie.

Et rigtigt godt eksempel er serien af Ejgil Basselbjerg, som fortæller en hel, og meget humoristisk historie fra et besøg på et vinslot.

Billeder i serier.

Andre sammenhænge.
Men der behøver faktisk ikke at være et egentligt forløb i en billedserie.
Man kan også lave en serie billeder over et fælles tema.

Prøv at gå et tur på f.eks. Nyhavn (eller Fanø) og tag en eller to film.
Selv om billederne sikkert vil blive meget forskellige, vil der være en fælles historie, der gør, at nogle af billederne kan vises i sammenhæng som en serie.

Ja, faktisk behøver der endnu mindre for at kæde en række billeder sammen i en serie.
Måske er der en- eller flere farver der går igen i billederne. Måske en serie billeder med samme lys eller måske en serie vinterbilleder.

Der er jo kun ens egen fantasi der sætter grænsen.

Præsentation.
Hvis man gør sig den ulejlighed at tage en god serie, så bør man også gøre lidt ud af at præsentere den på en pæn måde. Ikke noget med at slynge 4-5 billeder frem på bordet.
Det er en god ide f.eks. at klæbe billederne op på et stykke pap, eller sætte dem i en fælles ramme.

- God fornøjelse.

Skrevet af Finn Krogh Jørgensen, Finnkrogh.dk


Relaterede artikler:
Fjerne støj fra billede med Neat Image
At give kritik
Billedformater
OpløsningDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Billeder i serier - kamerasiden.dk