Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Basis og dynamiske diske

20/2-2001

Nogle af de nye begreber i Windows 2000 er: basis og dynamisk harddiske. Og hvad er det så for noget???...Lad os starte med at få begrebene sat på plads.

Basis harddisk

En basis harddisk er en fysisk harddisk som består af primær partitioner og/eller extended partitioner. Denne harddisk kan læses af alle kendte styresystemer, så som MS-DOS, Windows 9.x, NT 4.0 og Windows 2000. Man kan på basis harddiske bruge følgende filsystemer: FAT16, FAT32 og NTFS. Som noget nyt understøtter Windows 2000 FAT32. Det er også det filsystem, der bruges af Windors 95 OSR2 og Windows 98, men som ikke bliver understøttet af de tidligere versioner af Windows NT.
>En basis harddisk kan ikke bruges til volumeset, stripeset, mirrior og stripeset m/parity. Alle nye diske som tilføjes i computeren bliver automatisk installeret som basis harddiske.

Basis volume

Et basis volume er et volume som inderholder primære partitioner eller logiske drev på harddisken.

Dynamisk harddisk

En dynamisk harddisk er en harddisk, som er blevet opgraderet fra en basis harddisk igennem disk mangement værktøjet. Dynamiske harddiske indeholder ikke partitioner eller logiske drev. De indeholder kun dynamiske volumes. Det er kun Windows 2000 som kan "se" og arbejde med dynamiske harddiske.

Harddiske som er blevet opgraderet til dynamiske harddiske, indeholder stadivæk referancer til partitions tabellen i master boot record. Denne referance fortæller, at harddiske er dynamisk og den databasen, som styre den dynamiske harddisk, ligger sidst på harddisken. Alle nye forandringer på harddisken bliver ikke skrevet i partitions tabellen.

Dynamiske harddiske bruger dynamiske volumes til at opdele harddisken i flere drev og giver drevene et drevbogstav. Selve harddisk konfigirationen ligger på 1MB sidst på harddisken. Da dynamiske harddiske ikke bruger traditionelle partitioner og logiske drev, kan MS-DOS, Windows 9.x og NT 4.0 ikke læse disse harddiske.

Dynamisk volume

Dynamisk volume er et logisk volume på harddisken som kan være følgende: simpel, spanned, stripe, mirrored og RAID 5.

Når man opgradere fra basis hardiske til dynamiske harddiske bliver partitionerne og logiske volumes konventeret til dynamiske volumes.
Tabellen 1.1 viser hvad der sker.

Basic harddisk Dynamic harddisk
Primary partition Simple volume
System and boot partitions System and boot volumes
Active partition Active volume
Extended partition Volume and unallocated space
Logical drive Simple volume
Volume set Spanned volume
Stripe set Striped volume
Stripe set with parity RAID-5 volume
Mirror set Mirrored volume

Tabel 1.1

OK... Det var alt det tekniske... Men kan det betale sig????

At konventere til en dynamisk harddisk i Windows 2000, kan kun betale sig, hvis man skal bruge et stripeset eller et fejltolerant system (Raid 1 eller 5).
Harddisken bliver ikke hurtigere og den kan ikke læses af andre styresystemer. På den anden side...Hvis man vil have en hurtig læse / skrive adgang til harddisken eller man har brug for en større sikkerhed, så skal harddiskene opgraderes til dynamiske harddiske.

Hvordan gør man det så???

  1. Start disk management
  2. Højreklik på den basis harddisk som skal opgraderes dynamisk harddisk.
  3. Klik "Upgrade to dynamisk disk".

Kan man konventere tilbage???...

Ja, men alle de dynamiske volumes mistes. Fremgangsmåden er den samme.


Relaterede artikler:
Fjerne uønskede elementer i billedet med Photoshop
Exif Info
Actions med Photoshop 7
Tweak Windows XPDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Basis og dynamiske diske - kamerasiden.dk