Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


Automatisk IP Adressering

9/9-2000

Sådan virker Automatic Private IP Addressing (APIPA) i Windows 2000

Lad os starte for bunden. Den protokol som bruges mest på netværk i dag er TCP/IP, da det er den protokol man bruger på Internettet. Men lad os lige definere hvad en protokol er. En protokol er et regelsæt omkring, hvordan vi skal kommunikerer mellem computere. Et eks. kunne være: Hvis jeg skulle til møde med hendes majestæt Dronningen, så vil jeg få en protokol for, hvilken påklædning jeg skal bære, hvilken tid jeg skal ankomme og hvilken form hendes majestæt skal tiltales. Det betyder at jeg ikke kan træde ved siden af, så ingen af os vil tabe ansigt. Dette er især vigtigt når der er statsoverhoveder fra fremmede lande og andre kulturer der besøger os. Det er det samme der sker, når 2 computere skal "snakke sammen". Fordelen ved en protokol er, at computere af forskellige type (Mac, PC, mainframe m. m) kan kommunikerer. Det eneste krav er, at vi bruger samme protokol.

Protokollen TCP/IP består af et IP nummer som skal være unikt på netværket. Vi kan sammenligne det med et telefonnummer, der er ingen som kan have samme telefonnummer. IP nummeret består af 32 bit som skrives decimalt AAA.BBB.CCC.DDD

Endvidere består TCP/IP af en subnetmask som kan sammenlignes med et efternavn, For at 2 computer kan snakke sammen, skal de have samme efternavn. Subnetmasken består også af 32 bit som skrives decimalt AAA.BBB.CCC.DDD

Der er nu 2 muligheder - enten skriver man selv IP nummeret og subnetmasken ind i computeren eller man bruger en DHCP server som tildeler computeren et IP nummer, når computeren startes op. På små netværk er det nemt at sætte statiske IP adresser, men på store netværk er der for meget arbejde, så der bruger man en DHCP server.

I den nye Windows 2000 TCP/IP er der kommet en ny funktion for automatisk IP adressering. Som kan bruges i stedet for statiske IP adresser.

For at den automatiske ID adressering skal virke, skal man sætte flueben i "Obtain An IP Address Automatically" (figur 1.)

Figur 1.

Der vil nu ske følgende når man starter computeren:

  1. Windows 2000 TCP/IP prøver at finde en DHCP server, for at få en automatisk IP adresse.
  2. Da der ikke findes en DHCP server på netværket, så kan clienten ikke få en IP adresse.
  3. APIPA laver en IP adresse ud fra formlen 169.254.x.y (Hvor x.y er computerens unikke IP nummer) og med en subnetmask 255.255.0.0. Hvis adressen er i brug på netværket, så generere Windows 2000 en anden IP adresse ud fra samme formel. Dette prøver Windows 2000 op til 10 gange.

Efter computeren har generet en IP adresse, så sender den en brodcast på netværket, hvor den spørger om andre bruger denne IP adresse. Hvis ingen andre bruger adressen, så bruger computeren denne adresse indtil en evt. DHCP server kommer på netværket.

Dette betyder at 2 computerer kan forbindes igennem en hub uden at man skal til at give statiske IP numre eller sætte en DHCP server op på netværket.

Hvordan fjernes APIPA

Som standard er APIPA enablet på computeren. For at disable denne funktion skal man ned i reg. Databasen og rette følgende nøgle: HKEY_LOKAL_MASKINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services \Tcpip\Parameters\Interfaces\Adapter_GUID og sætte værdien til 0.

Vigtigt: Ret aldrig i reg. Databasen uden at tage backup.

Note: Windows 98 og Windows Millenium kan også bruge APIPA


Relaterede artikler:
Subnetting
Netværksordbog
Guide til oprettelse af netværk i Windows XP
Forbind dit net med internettet!Du skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - Automatisk IP Adressering - kamerasiden.dk