Brugernavn:

Password

Husk oplysninger

Opret ny bruger
Glemt dit login?


At høre DAB radio

6/2-2005

Man skal ikke se mere end 400-500 km. mod vest for at opdage et land, som allerede i dag har mere end 400 dab-kanaler. Det er England, et land der på dab-fronten har iklædt sig en, i europæisk målestok, helt uopnåelig førertrøje. Alene i hovedstaden London er der ca. 50 dab-stationer, som man kan tune ind på - noget mere end samlet set i Danmark, hvor DR i skrivende stund er de eneste broadcastere med 17 dab-kanaler.

Ja, spændingen har været for tiltagende gennem hele efteråret. Den ene reklame for det såkaldte DAB efter den anden er løbet over skærmen hos DR, og indrømmet: Det har vagt min interesse næsten fra starten. For hvad er det dog for noget halløj, det der dab? Digital radio siger de i fjernsynet, men alligevel - det er svært at blive klog på uden sådan en DAB radio i køkkenet derhjemme.

Men nu er jeg også kommet med på den digitale bærebølge. Yes, jeg har fået mig en rigtig DAB radio. Og jeg er faktisk rigtig glad for mit valg.

Lige nu hører jeg P3 på min nye radio - det er egentlig lidt dårligt må man erkende, for den kanal kunne jeg jo netop høre på en almindelig FM-radio. Men om ikke andet, så er kvaliteten på min nye dab-radio væsentlig bedre end tilsvarende på min gamle analoge radio.

Hmm, ja, jeg tror lige jeg skifter til DR Jazz - bare så vi kan komme ind på noget af det som er fordelen ved at høre digital radio. Skiftet i øvrigt, fra P3 til DR Jazz, foregik uden tuning - man kører bare ned af en liste i displayet, og så vælger man. Ikke nogle dikkedarer med frekvenser og andet ståhej. Ja, det er sjældent at en videreudvikling af et medie gør det lettere tilgængeligt for forbrugeren - men det ser faktisk ud til at være tilfældet med DAB radio. I al fald på overfladen.

For med nye teknologier kommer som oftest nye valgmuligheder. Jeg må erkende at det er blevet mere ligetil at høre radio, men altså, pludselig har jeg også mulighed for at pause radioudsendelsen, mens jeg går på toilet. Når jeg har forrettet min nødtørft, trykker jeg bare på play og får så radioen serveret med nogle minutters forsinkelse. Det er smart, det må jeg erkende. Og for lidt siden da jeg lyttede til en debat på DR Plus, fik jeg morgenkaffen galt i halsen ved en udtalelse fra integrationsminister Bertil Haarder.

For lige at sikre mig at jeg havde hørt rigtigt, ja så spolede jeg da bare tilbage i radioprogrammet. Indtil 5 min. kan min radio spole tilbage...og hvis jeg vil, kan jeg endda optage alt hvad jeg tuner ind på med et hukommelseskort, som kan sættes i radioen. Og er jeg rigtig snild kan jeg bagefter slutte radioen til min computer og kopiere det optagede over på computerens harddisk. Jeg kan også gemme musik fra computeren på min radio - og evt. bagefter koble min DAB radio og forstærkeren på mit anlæg sammen med et optisk kabel. Så kære forbruger, det er lettere når man bare skal høre radio, men de øvrige muligheder gør det nok, samlet set, noget mere udfordrende at få fuldt udbytte af den digitale radiotidsalder.

Zapper-kultur

Nå, nu Jazz'er vi derudaf og det er skønt sådan at kunne vælge og vrage. Jeg sidder og spekulerer over, om jeg måske netop må erkende, at jeg er et produkt af den såkaldte zapper-kultur, når jeg nu finder det så fascinerende at kunne vælge selv. Både og vil jeg sige.

Det er både og - fordi jeg omvendt godt kan lide følelsen af at være fritaget for valget hos de "almindelige" radiostationer. Et godt eksempel er min ubændige trang til at høre natradio. Det er sjældent jeg kommer i seng inden midnat, og får jeg først sat mig til rette, kan jeg blive hængende på radioen i timevis. Den snakkende vært og de spillede numre mellem speaket, det holder jeg meget af. Det er skønt bare at blive ført rundt i manegen uden at skulle tage stilling til noget som helst.

Og når man ikke selv bestemmer, så ender det også altid med at man hører noget som man ellers aldrig ville have hørt. Som jeg ser det, er der flere gode perspektiver i dette: for det første udvider man sin horisont, hvad enten man vil det eller ej. Den anden fordel ved at høre musik som man ikke trøster sig, det er forventningens glæde til det næstkommende nummer som nok skal udfri een som lytter. Sådan har jeg det i al fald selv, for hvis jeg hører noget skrammel, så sidder jeg ofte og fantaserer over hvor godt det skal blive at komme videre til næste nummer - der selvfølgelig nok skal indfri forventningerne.

Med digital radio er det det samme - men også anderledes. Det er det samme fordi jeg, endnu da, ikke bestemmer hvad det næste nummer er. Men der er langt større mulighed for at vælge til og fra. Alene muligheden for at se hvad det næstkommende nummer er, det giver mig visse muligheder. F.eks. lytter jeg ikke til DR Jazz mere - nu er jeg gået videre til DR Boogieradio hvor jeg kan se at der er god musik i vente. Men DAB radio er også væsentlig forskellig fra analog radio derved, at jeg i vid udstrækning er min egen herre. Hvis jeg som nu er til popmusik, så vælger jeg Boogieradio, vil jeg høre Jazz, ja så er det jo bare at skifte til DR Jazz. Og sådan sidder jeg da også og zapper rundt med min nye DAB radio - det er faktisk ret svært at holde fast ved én station, helt modsat mine gamle lyttervaner hvor jeg som regel sad fast i en kanal i timevis. Nu skifter jeg i øst og vest, måske på grund af min nybegynderfascination, men nok især fordi jeg ved at jeg kan finde noget jeg umiddelbart gider lytte til - og vælger derfor fra hvis jeg hører noget jeg ikke gider høre. Det er bestemt ikke som i gamle dage, hvor jeg var meget mere fleksibel og knapt så kræsen.

Desinficeret og steril?

Ja, egentlig bærer ovenstående også lidt præg af det nostalgiske væsen. Det er nøjagtig som med Lp'erne der blev udkonkurreret af båndet - og båndet sidenhen af CD'en. Det handler om at holde sig til det velkendte og det man er fortrolig med. Ægte musikentusiaster køber jo også stadig meget af deres musik på LP'ere - ikke fordi det er en renere lyd, men simpelthen fordi de holder af baggrundsstøjen, rillerne og ikke mindst ridserne. Patina er godt, det giver sjæl og charme, hvilket netop kan være svært at opdrive i den digitale tidsalder.

CD-lyden er steriliseret, som stod den foran en afgørende operation, og nu er det så radioens tur til at blive desinficeret og renliggjort - Man skider ikke i bukserne når man er blevet voksen.

Som jeg ser det er der altså væsentlige fordele og ulemper ved den nye DAB teknologi. Jeg har dog ikke nogen nævneværdig tvivl med hensyn til digital radios fremtid. Det er fremtiden, og når nogle folk i branchen spår at DAB radio helt vil have afløst FM/AM i 2020, ja, så tror jeg de er ret forsigtige i deres skøn. Selv om danskerne indtil nu kun har købt ca. 40.000 dab-radioer i Danmark, så er jeg ret sikker på at danskernes eksisterende 12.000.000 analoge radioer snart vil få hård konkurrence fra de digitale af slagsen. Nå, nu er klokken 14.35 og jeg kunne egentlig godt bruge en nyhedsupdate. Farveller, nu zapper jeg videre - til DR Nyheder på DAB. Bagefter ved jeg ikke hvad jeg har lyst til. Kommer tid kommer valg!


Relaterede test:
Sangean DCR-9
Cambridge Audio Azur 640T
Sangean DPR-15
Pure Elan

Relaterede artikler:
Hvad er en DAB kanal?
Brugbare DAB links
Hvad kan man høre på DAB?
Modtagelse af DAB-signaletDu skal være logget ind for at kunne poste et nyt indlæg Kategori: Kommentar til artikler
Emne:

     

Copyright © 2000-2016 Bip Foto
Ansvarshavende: Peter Blom Rørvig Skjelbo
Artikel - At høre DAB radio - kamerasiden.dk